- Uređivano
Ja sam se u zadnje vrijeme počeo voditi svojem gutsu oko neke igre.
U glavi imam tri parametra prilikom gledanja prvog trailera igre:
Kupi, nema potrebe da gledam išta dalje, sve ostalo je samo spojlanje. Šta ja imam gledati/čitati hrpu recenzija koji će mi reći ono što već znam (wow, nova Miyazakijeva igra je 10/10? Ma daj… tko bi rekao), Dakle renomirani studiji tipa KP, ND, R* i FROM imaju instant seal of quality kod mene, već imaju moju lovu.
Blagi interes, budem detaljnije istražio prije nego igra izađe da li ću ja kupiti to ili ne. Tu spadaju igre poput Stellar Bladea, Dragon's Dogme, Stalker 2 ili Helldiversa. U najgoru ruku ako ne uzmem odmah, uzeće se na saleu. Pretežno na saleu zapravo jer počelo mi ići na živce kupiti igre koje odigram godinu dana kasnije i gledam kako je cijena pala za 60%.
Nije za mene, teško da će me pridobiti. Senua's Saga, Dragon Age Veilguard, Life is Strange ili Star Wars: Outlaws. Kužim da imaju svoju publiku i možda su odlične igre, ali nisu za mene.
Danas, za razliku od prije 20 godina kada ste eventualno imali neki dedicirani časopis ili eventualno u Globusu neku sekciju za igre s tri lista bi pregledali, ali generalno ste bili dojma: like it/don't like it. Mogao je Spore ili Sims dobiti 10/10 ocjene, ali teško da bih dao pare za to. Ali isto tako mogla je izaći igra poput God Handa ili Rule of Rose koja bi od IGN-a dobila 3/10 ili tako nešto, ali ima nešto što bi me privlačilo i na kraju bi mi sjela čisto jer sam dolazio iz svoje znatiželje i pozitivnog mindseta. Zato je danas i teško da mi kao odrasle osobe odigramo neko "sranje" od igre. Sve su minimalno 7.5, 8 pa na gore.
Sada nema šta nema, toliki je sensory overload da nam se formira mišljenje o nekoj igri (pozitivno ili negativno) prije nego uopšte izađe. Jedina konstanta je da svakoj recenziji dam klik na FFA i FoggyProd., ali sve ostalo generalno izbjegavam. U najgoru ruku pogledaću metu i pročitati ovdje neke blage dojmove tu i tamo i to je to.
Sada izvlačiti iz konteksta svaku moguću negativnu (DA: V minuta užasnog dijaloga iz 50h igre) ili pozitivnu (SB sisurine) je površno gledanje igara.
Meni je FF Rebirth jedna od najboljih igara ikad, Foggyju jedna od najvećih razočarenja. I šta sad? Slijepo vjerovati jednom ili drugom?
Naravno da ne.
Postavite si pitanje jel VAS igra privlači dovoljno da sami date sud o igri. Pa šta fali ako i vama bude razočarenje? Move on, stekli ste novi experience i to je to. A ako bude jedna od najboljih? Onda ostaje uz vas čitav život.