To je najgori mogući scenarij za Sony da PS nema ekskluziva. Ovdje ne govorim o multiplayer igrama jer one logično trebaju veći user base na samom startu
Gaming Chat - news, tračevi i rumori
somethingwrong To je najgori mogući scenarij za Sony da PS nema ekskluziva
Za koga? Day 1 daj na konzolama i na pcu i zarada će biti veća. Ne vidim problem. Xbox na plejki, plejka na pc, PS5 je bolja konzola od Xboxa i najekonomičniji način igranja na velikom ekranu, gdje je steam deck vjv najekonomičniji za mobilno igranje. PC je skuplja platforma po pitanju hardvera ako ne računamo 4k oled tv kojeg očito moraš kupiti ako si sonyfanboy ali realno kad gledaš jedna grafa je 500-700 eura ako želiš da gura "sve" u top kvaliteti na pcu. Recimo ja neću kupit ps5, jednostavno mi nema smisla. Čak i ako ću propustit sve te magične igre, ali ako dođu na PC, imma buy that shit. Što znači = zarada. Sve eksluzive su se dobro prodale na pcu kad su ih prebacili. Gaming treba biti dostupan svima.
prayer koliko para oni misle da gube ekskluzivama!
I oni i Microsoft misle da će imati i ovce i novce i da recimo odu full multiplatform će zadržati trenutne korisnike (Microsoft je već trebao naučiti da nije tako), ali sve u svemu zanimljiva vremena su pred nama ako ne završimo svi u rovovima…
- Uređivano
Zašto nebi zadržali trenutne korisnike? Tko god se igra na konzolama tj na plejci (a ima preko 100M aktivnih korisnika) će se nastaviti igrati na konzolama. Tko vidi neki novi IP kojeg želi igrati, postoji vrlo mala šansa da će kupiti PC samo za tu igru tako da sigurno uzima konzolu a čak i da se odluči krenuti skupljom rutom i kupiti PC, Sony opet ima novce od toga jer je njihova igra dostupna na najvećoj platformi na svijetu.
fensisuperstar ja garantiram. GARANTIRAM. Da izdavanje top Sony igara Day one na PC znači nekoliko stvari: - lošije ispolirane igre pune bugova, - kaotičniji development gdje i sam sadržaj igre pati, - gubitak baze igrača što nosi još više problema, - razvoj novih tehnologija zbog gubitka interesa, itd itd
Da ne nabrajam dalje, jer ovo je dovoljno. Development za PC gdje se uzimaju u obzir još sistemi bez SSDa , bez high speed on the fly de/kompresije(loš CPU) i 4,5 generacija stari GPUovima radi tolike probleme developerima da igre i development pate.
U idealnim uvjetima samo po sebi bi sve trebalo biti ok, ali u PC gamingu ne postoji termin Idealni Uvjeti. Pogotovo ne day one. kad bi izašao recimo TLOU3 i lik sa GTX 1070 koji ima 3fpsa na 720p radi thread na redditu gdje piše da je igra neoptimizirano smeće je loš marketing, i tih par komada više što bi prodali bi ih daleko više koštalo . Trošak cijelog drugog tima za portanje na PC, duži support za rješavanje bugova zbog konstantnih updejta GPU drivera i sto drugih stvari.
Sve je ok što ti ne bi kupio konzolu da igraš ekskluzive ili bilo šta drugo, imaju milijuni ljudi koji bi, i koji točno znaju zašto bi.
Nije zato što nemaju PC kako se površno pokušava objasniti.
- Uređivano
somethingwrong kad bi izašao recimo TLOU3 i lik sa GTX 1070 koji ima 3fpsa na 720p radi thread na redditu gdje piše da je igra neoptimizirano smeće je loš marketing, i tih par komada više što bi prodali bi ih daleko više koštalo .
Svaka igra ima minimalne i preporučene zahtjeve koje možeš pročitati prije nego li istu kupiš (i danas bezbroj video analiza, recenzija i čega sve ne na internetu). Da netko radi thread da mu TLoU 3 ne radi na GTX 1070, internet bi mu rekao da je idiot i da se kloni PC gaminga.
Ideš u ekstreme da potenciraš totalno promašen point, kako bi opravdao postojanje ekskluziva koje oduvijek jedino i isključivo služe platform holderu za prodaju hardwarea. Po tome kako si to fino sročio, niti jedan izdavač na planeti ne bi radio multiplatform projekte jer je NEMOGUĆE optimizirati igru kako treba za više od jedne platforme lol.
Deadwalker niti jedan izdavač na planeti ne bi radio multiplatform projekte jer je NEMOGUĆE optimizirati igru kako treba za više od jedne platforme lol.
Ne. Nisam rekao da je nemoguće, nego da otežava development. Otežan development radi veće troškove,traži više ljudi(nekad i duplo i više) zbog toga (jer vrijeme ne čeka) igra pati zato što se izbacuju dijelovi koji rade probleme. Nadam se da je moja poanta sad puno jasnija?
somethingwrong otežan development postaje manje otežan sa iskustvom. Veći troškovi se pokriju daleko većim prihodima od prodaje na drugim platformama. Poanta je i dalje da ekskluzive jedino koriste Sonyju da proda više svojih konzola. Igrači od njih nemaju ama baš nikakve koristi, osim da na internetu nađu svoj tabor i ratuju protiv drugog tabora, uvjeravajući sebe da su dobili genijalno tehničko iskustvo koje ne bi bilo moguće dobiti na multiplatform projektu.
prayer to što FH5 ima 32 milijuna igrača na xbox one, xbox s i x uopće ne znači da se iti blizu toliko prodala na Steamu, vjerojatno ju većina igra na konzolama ili PC preko GPa, što uopće ne opovrgava moju tvrdnju da su igre rađene za toliko različitih sistema kvalitativno lošije nego čiste ekskluzive zs jednu platformu.
Gore je isto spomenuto: zamisli da je rađena samo za Series X.
prayer Samo neka Sony nastavi ovim smjerom, mislim da su se spasili sta su stali na kocnicu sa liveserviceom. Neka se zapocetak full fokusiraju na svoju platformu a PC igraci imaju dovoljno za igrat ako nemogu cekat 2-3 godine na PS igre neka kupe pleyku. I neznam zasto bi zrtvovali to da u svakom trenutku mogu najavit PC port i opet zapalit pricu oko svoje “stare” igre.
Deadwalker ovo uopće nije istina. Ako pogledaš prodajne rezultate prošle godine, ekskluzivni i multiplatform software se daleko najbolje prodaje na Playstation 5 i onda na Nintendu. Ovdje ne govorim o zaradi od mikro transakcija i Valve zaradi od kockanja u CS2.
Pogledaj i koliko su se portane PS5 igre prodale na Steamu. Par stotina tisuća primjeraka po sniženim cijenama ne opravdava toliko dizanje vremena i troška developmenta.
Već sada ljudi imaju dojam da igre imaju predugačak development ciklus, sa day one na PC to postaje još gore i to je činjenica. Spomenuo sam ND koji broji valjda oko 300-500, zaposlenih. Za usporedbu Diablo IV je radilo 10000 ljudi
Deadwalker Igrači od njih nemaju ama baš nikakve koristi, osim da na internetu nađu svoj tabor i ratuju protiv drugog tabora, uvjeravajući sebe da su dobili genijalno tehničko iskustvo koje ne bi bilo moguće dobiti na multiplatform projektu.
Igrači imaju itekakve koristi kad dobiju super ispeglanu igru day one, i to nije uvjeravanje ikoga, to je činjenica. Pogledaj kakav je Cyberpunk izašao sa ogromnim timom i to timom koji ima iskustva u pravljenju igara za razne PC konfiguracije i konzole. I to nakon 6-7 godina developmenta.
somethingwrong Za usporedbu Diablo IV je radilo 10000 ljudi
Diablo 4 je radio blizzard. I oni su toliko posla offloadali vanjskim da nisu istine. I čisto da znaš veliki broj ljudi koji radi na istom projektu ne znači nužno i bolju kvalitetu. Treba sve to šljakati kako treba. GGG recimo koji radi PoE ima 160 ljudi radi istovremeno na dvije igre, dio koji aktivno radi nove sezone i priču za poe 1 i dio koji radi aktivno na poe 2. I poe 2 je sve blizu izlasku a po svemu sudeći u startu je masivniji od d4 nekoliko puta.
escoban I neznam zasto bi zrtvovali to da u svakom trenutku mogu najavit PC port i opet zapalit pricu oko svoje “stare” igre.
Helldivers 2 ti je savršen primjer zašto, pazi koji uspjeh ima na Steam i koliko ga igrača igra i koliko bi ga igrača igralo da je ekskluzivan za PS. Steam je drastično veća platforma nego PSN koja ima samim time i veći reach. Ako je jedan Helldivers mogao u prvi dan prestići sve ostale Sony igre po broju igrača stime da je day 1 igra bi trebalo dati vrlo jasnu sliku u kojem grmu leži zec. Steam je jednostavno pre masivan da ga se zanemari, i hype je vrlo velik faktor u kupnji.
- Uređivano
somethingwrong Pogledaj i koliko su se portane PS5 igre prodale na Steamu. Par stotina tisuća primjeraka po sniženim cijenama ne opravdava toliko dizanje vremena i troška developmenta.
Da, zato je Sony kupio studije za portanje igara i upravo lansirao Helldiverse istovremeno na PC-u koji su se očito očajno loše prodali. I nakon portanja prvog Horizona, zaključili su da im se ne isplati pa svejedno izbacuju uskoro i idući Horizon.
I uspoređuješ prodaju day one dostupne igre na konzoli i 2+ godine nakon izlaska dostupne igre na PC-u koje btw prodaju po punoj cijeni što ima smisla, jel. Nintendo style.
somethingwrong Pogledaj kakav je Cyberpunk izašao sa ogromnim timom i to timom koji ima iskustva u pravljenju igara za razne PC konfiguracije i konzole.
Bravo, opet ti u ekstreme da guraš svoj point i to s primjerom izdavača koji je svjesno manipulirao reviewovima jer je znao kakvo neoptimizirano smeće izbacuje. Što nisi uzeo za primjer recimo Alan Wake 2 koji je radio perfektno day one na raspoloživim platformama, a koji je produkcijski i team sizeom mnogo bliže tipičnom SP orijentiranom studiju pod Sonyjevom kapom.
prayer Ako je jedan Helldivers mogao u prvi dan prestići sve ostale Sony igre po broju igrača stime da je day 1 igra
Prestigao je Sony igre na Steamu. I to sa samo 150tisuća igrača što je zapravo kontra argument. Te iste igre koje je prestigao poput GOW 2018 ili Horizon su na plejki prodane u 20+milijuna primjeraka. I po 5-6 milijuna u 3 dana.
Ali kako rekoh, multiplayer naslovi imaju smisla da budu day one na PC i PS5 zbog većeg user basea. SP nikako.
somethingwrong pošalji Sonyu mail i objasni im da griješe.
prayer Steam je drastično veća platforma nego PSN koja ima samim time i veći reach
I otkud ovaj mit? PSN u prosincu bilježi 123 milijuna aktivnih igrača, a Steam 120 milijuna. Ne samo da nije drastično veći nego je manji. Doslovce svi argumenti ovdje su bazirani na pogrešnim podacima.
Deadwalker koristim Cyberpunk kso primjer jer je CDPR jedan od developera koji radi slične SP only igre visoke produkcije poput Sony studija. Najbolja moguća usporedba
Sterlok ne griješe. Ne izdaju SP igre day one
- Uređivano
Deadwalker primjer recimo Alan Wake 2 koji je radio perfektno day one na raspoloživim platformama, a koji je produkcijski i team sizeom mnogo bliže tipičnom SP orijentiranom studiju pod Sonyjevom kapom.
Da, nije Sonyu problem paralelno razvijati igru za PS5 i PC, to potvrđuju i hakirani Insomniac podatci, Spiderman 2 i Wolverine vec postoje u debelom razvoju za PC.
- AbelKOsMos o tome sam pričao u analizi puta industrije nakon izjava Nadelle. Ali ako to stvarno bude tako rečeno sutra na toj konferenciji, to zahtijeva Streaming. I to puno robusniji streaming od svega dosad poznatog gdje bi se igre tehnički izvodile izvan uređaja na kojem igraš. To čak nije ni kupovanje igara više. Veliko je pitanje hoće li im biti dosta to studija što imaju da proguraju taj model, jer teško da će ostali 3rd party publisheri biti zainteresirani za iznajmljivanje svojih igara na konkurentskom servisu day one.
Ako je ovo istina i u ovom omjeru, loš potez i nestanak jedne platforme.
- Uređivano
Ako je to tako idu ka smjeru da postanu najveci multiplatform publisheri, to itekako ima smisla pogotovo kad Sony razmišlja o day one naslovima paralelno i na PC-u.
Igre su zarada i kljuc ih je prodati što više na što više platformi, bilo po punoj ili po pretplata cijenama, PC kao platforma ce sa takvim poslovnim idejama najviše dobiti
Velika pogodnost Microsoftu je i izlazak snažnijeg Switcha 2 koji ce im omoguciti puno lakše portanje zahtjevnijih igara, ne izbaciti igru na mnogobrojnom Nintendu je veliki poslovni promašaj.
Potrudi se mrvicu više, možeš ti to!
somethingwrong Remedy je još bolja, barem u kontekstu zadnjeg projekta gdje su osim visoke produkcije gurali i najnoviji tech te ga super skalirali na konzolama.
Da, mesh shader tehnologija koja se ocekuje u sve više igara a sa time odbacuje stariji hardware, Gtx 1000 i Vega graficke ne podržavaju tu tehnologiju i igre su neizvedive. Remedy se nije bojao te restrikcije i igra je opet bila uspjeh na svim platformama.
- Uređivano
somethingwrong koristis krivi primjer, jer je CDPR studio koji je izdao tocno 2 velike igre, W3 i CP77. S time da je W3 proizvod koji ih je lansirao u kremu developera, a CP77 je inicijalno najavljen za konzole stare generacije, konzole nove generacije i PC. I k tome jos ti rusi cijelu tezu, jer je najispoliraniji i najbolje radi na PCu od prvog dana.
Sto se tice developmenta, ne, ne i ne. Igre bi i dalje imale target sustav zvan PS5, jedino sto bi se povecao odnosno trajno zaposlio port team koji bi to prilagodio za PC launch. A i tu ne govorimo o Celeronima i zastarjelik konfama, vec o rasponu minimum i recommended system requirements. Takav tim bi se vrlo jednostavno financirao prodajom na 2 plarforme, sto uostalom i rade naknadnim izbacivanjem. U ni jednom slucaju to je bi utjecalo na kvalitetu, tehnicku stranu i kreativnost Sonyevih igara.
Najbolji svjezi primjer:
"Arrowhead claimed Helldivers 2 reached 360,000 concurrent players across PC and console at one point over the weekend, requiring the studio to spring into action to prevent its entire system from failing."
Dakle, skaliranje i samo skaliranje. Treba poceti misliti o velikim brojkama, a Sony i korporacije vole velike brojke, sto ce se u konacnici vrlo skoro i dogoditi.
@escoban ne, igre trebaju biti dostupne svima prvi dan. Tebi to smeta, jer volis Sony, ali nemoj govoriti u ime PC igraca, jer nisi jedan od njih
- Uređivano
chono Ja nebi ima problem ni sa dayone na Xboxu, ali sam uvjeren da bi patila kvaliteta kad bi se fokus maka sa 1 platforme.Mislim da je to glavni razlog zasto Sony ima tako kvalitetne naslove. Trenutno bez straha mogu preorderat njihove 1stparty igre jer znam da imaju standard i da nece biti SWJedi situacija.Osobno mi nista neznaci di ce oni releasat.
@prayer A brojke prodani konzola u mjesecima oko izaska GOWR (vjerovatno i SM2) su skocile skoro za duplo Dali bi skocile da te iste igre izlaze dayone na PC vjerovatno NE toliko. Sta im se dugorocno vise isplati? prodati jos 5milijuna vise igri ili prodati 3milijuna vise konzola i nakon 2 godine opet releasat istu igru i opet prodati par milijuna primjeraka na PC-u…
Vidit cemo Sony najbolje ima uvid u brojke i sigurno ce se odlucit za najbolju zaradu.
Edit: Evo sam taj Helldivers je primjer tih boljki koje dolaze od multiplat jos nikad nisam imao ovoliko crashova u niti jednoj igri, svaki dan bar 3x igra se jednostavno ugasi nekad mi freeza i konzolu, a neracunam kad me kicka sa servera.
- Uređivano
escoban to nije razlog, razlog je prodaja konzola i iskljucivo samo prodaja konzola. Ne bi se maknuo fokus sa jedne platforme, nego bi se prosirio fokus na jos jednu, velika razlika. U nijednom slucaju ovo ne bi utjecalo na kvalitetu, kreativnost i viziju kako neka igra treba izgledati u konacnici, jer PC trziste ne odreduje i ne diktira nekim specificnim zahtjevima oko dizajna. I dalje imas full kontroler podrsku, superiorniji HW i modularnost koja pruza opcije.
Ako zelis bas ici "pravim" putem onda ne portas, nego razvijas igru za konzole i za PC zasebno, kao sto radi Valve. Samo jebiga, nisu svi Valve i ne ostavljaju svi iza sebe proizvod koji je aktualan desetke godina nakon izlaska.
Sudeci prema tvojim postovima, bas ti znaci ta eksluzivnost, koju nastojis prikriti toboze nekim stavom "meni je svejedno". Tetosis Sony i to je cinjenica, smetalo bi ti izlazak day one na PC unatoc sto se ne bi nista promjenilo. Mislim, svjedocimo ekstremnoj susi Sonyevih igara, tako da se u biti nista ne bi ni mijenjalo sa te strane.
Sto se tice zarade, to nije bas tako jednostavno, jer neznamo. Sto je bitnije, cash flow ili dugorocnost? Kako to mozes znati? Sto ako je cash flow i ako, karikiram, XY igra umjesto 10 milijuna primjeraka na PS5, ode u prodaji u prvoj godini izlaska na 20 milijuna?
escoban A brojke prodani konzola u mjesecima oko izaska GOWR (vjerovatno i SM2) su skocile skoro za duplo
Dali bi skocile da te iste igre izlaze dayone na PC vjerovatno NE toliko. Sta im se dugorocno vise isplati? prodati jos 5milijuna vise igri ili prodati 3milijuna vise konzola i nakon 2 godine opet releasat istu igru i opet prodati par milijuna primjeraka na PC-u…
Vidit cemo Sony najbolje ima uvid u brojke i sigurno ce se odlucit za najbolju zaradu.
Ragnarok ti je loš primjer jer je cross-gen naslov, a što se Spider-Man 2 tiče, prodaja konzola očito neće doseći njihova predviđanja. Meni je jasno što ti pričaš a i slažem se stobom nekim dijelom. Prodaja konzola Sony-u je bitna, ali ne zbog konzola već zbog zatvorenog monopolističkog ekosustava gdje ti plešeš kako oni kažu i nikako drugačije. Za kvalitetu se niti malo ne slažem, dobar dev radi fantastične igre čak i ako su napravljene za najslabiji HW tipa Nintendo Switch. Dao sam ti primjer kako jedna Forza Horizon 5 ne da odlično izgleda već se i odlično vrti na sve platforme što ti jasno pokazuje da su tvoji strahovi bazirani na apsolutno ničemu, čak su i opovrgnuti. Količina prodanih konzola kao i igara je isključivo u ovom slučaju korisna samo Sony-u i ti kao i mnogi drugi zdravi ljudi nebi trebali sekunde svog života provesti razmišljajući o tome osim ako ne posjeduješ neki udio u firmi u obliku dionica ili čega već ne.
- Uređivano
prayer Spominjem prodaju konzola da si predocim neku sliku sta bi im bilo isplativije, jer ponavljam Sony ce se odlucit za ono sta smatraju najisplativije…
@chono Neznaci mi nista exluzivnost jer osobno nemam koristi od toga, cinjenica je da sam PS igrac koji zeli da oni meni isporucuju kvalitetu kao do sad ili bolje.Idalje imam stav da te exluzive pomicu granice najsritniji bi bio kad Xbox imao jednako sposobne studije kao Sony da me natiraju da uzmem i njihovu konzolu i prakticki svako 3miseca ima novi toptier naslov.
- Uređivano
escoban ne bis, bio bi najsretniji da dobijes Xbox igre na PS5 i da ne moras kupovat jos jednu konzolu, ne hitajmo si drek va oci….
Eksluzive ne pomicu granice, a dokaz su utjecajne multiplatform igre i indie naslovi koji su inovativniji, zabavniji i raznolikiji od spomenutih eksluziva. Eksluzive stvaraju nevidljive zidove, stvaraju potrosace poput tebe koji nisu iskusili nista drugo i pisu iz perspektive vrlo uskog i ogranicenog gledista odnosno polazisne tocke.
Sony nema svaka 3 mjeseca top tier naslov. Barem ne ovu generaciju. Sony eksluzive ne pomicu granice ovu generaciju, niti blizu.
Samo po ovih nekoliko recenica je vidljivo u kojem smjeru i kako razmisljas.
escoban Neznaci mi nista exluzivnost jer osobno nemam koristi od toga, cinjenica je da sam PS igrac koji zeli da oni meni isporucuju kvalitetu kao do sad ili bolje.Idalje imam stav da te exluzive pomicu granice najsrizniji bi bio kad Xbox imao jednako sposobne studije kao Sony da me natiraju da uzmem i njihovu konzolu i prakticki svako 3miseca ima novi toptier naslov.
Dosad smo imali četiri generacije Xboxa. Koji Xbox (ili Xboxove) si dosad imao u kući? Generalno se većina slaže da je X360 era bila (po)najbolje vrijeme za Xbox. Ako te tada nisu uvjerili u kupnju, vjerojatno neće nikad.
chono Sto se tice developmenta, ne, ne i ne. Igre bi i dalje imale target sustav zvan PS5, jedino sto bi se povecao odnosno trajno zaposlio port team koji bi to prilagodio za PC launch. A i tu ne govorimo o Celeronima i zastarjelik konfama, vec o rasponu minimum i recommended system requirements. Takav tim bi se vrlo jednostavno financirao prodajom na 2 plarforme, sto uostalom i rade naknadnim izbacivanjem. U ni jednom slucaju to je bi utjecalo na kvalitetu, tehnicku stranu i kreativnost Sonyevih igara.
Kako odgovaraš sa ne , ne i ne kad sam doslovce rekao kao i ti da bi svaki njihov studio se morao povećati na bar duplo ljudi za dobar PC launch što je povelik trošak. Sad to rade tako da nakon što igre izađu daju port igre Nixxesu bez nekih rokova i opet bude problema što potvrđuje i drugi moj point.
Valve izdaje igru svakih 20god kako je krenuo trend brale. Ne računam CS2 .