Zero Kad je bila era PS3/360 nisam prakticki ni znao da postoje stvari kao exluzivnost imao sam PS jer jbg to imaju svi a i da sam znao nebi si moga kupit obe konzole jer tad sam isa u skolu… A era od XboxOne do danas je u najbolju ruku smjesna.

chono iz tog razloga sta nemaju toptier svaka 3miseca ti i govorim da bi volio da Xbox ima slicnu situaciju kao sony, ja bi lipo ima 2 konzole i igra bi toptier naslov svako 3miseca…Za exluzivnost se slazemo da se neslazemo idalje mislim da su jako bitne za napredak igri isto kao prava konkurencija, zasto nove sonyeve exluzive nepomicu granice mozda zato sta im Xbox nije konkurencija, mozda su ispucali sve assove u PS4 eru ko zna, mozda je premali skok izmedu PS4 i PS5 u HW.

Ako MS najavi danas da ide full multiplat ja to zasebe smatram kao minus jer sam uvjeren da ce sony nakon par godina ako ostane jedina konzola ovog tipa dizat cijene od igri do konzola i preplata.

somethingwrong ne bi se povecao na duplo, nego bi jedna ekipa radila na vise projekata ili bi se formirao manji tim unutar maticnog za portanje, sto je ujedno i bolja solucija za kvalitetni launch. Problema bude zbog izostanka inicijative i fokusa. Ako Sony odluci simultanku, onda se i management mijenja. Top down koliko god bio star i dalje je najbolji nacin kako spustiti nesto na produkciju.

"Brale" ja pisem o ranijim igrama, gdje je bilo jos teze razviti nesto, a da ostavi takav trag. Isti raspon konfiguracija, slabiji hw i veci problemi.

@escoban ne pomicu granice, jer je novac postao prioritet. Novac je i inicijator potencijalnih odluka o 2 platforme za 1st party Sonyeve igre. Na pomicanje granica i kreativnost mozes zaboraviti u mjeri kako je bilo ranije. Trziste se promjenilo kao i cijela industrija. Sve je vece, brze i sa daleko vise love nego ranije.

Pa onda se prebacis na neku jeftiniju vsrijantu i rijesis si probleme. Sony je postao smijesna i pohlepna firma, a ova generacija je pomalo vec uzas

fensisuperstar ma cijelo IT trziste je takvo. Puknuo je Covid balon, navikli su na abnormalan rast i velike brojke i sada krece lov. Tko prezivi 2024. pricat ce

chono Eksluzive ne pomicu granice, a dokaz su utjecajne multiplatform igre i indie naslovi koji su inovativniji, zabavniji i raznolikiji od spomenutih eksluziva

Možete se vi tješiti da Sonyeve ekskluzive " ne pomiču granice", ali u 90% slučajeva se radi o izvanserijskim igrama koje su redovito u 90% prosjeku ocjena, koje su univerzalno cijenjene od strane igrača i koje se na kraju godine redovito spominju među Goty naslovima.

Reakcije na njihov dolazak na PC su redovito i više negod pozitivne, jer igrači znaju da dobivaju vrhunsku igru.

TLOU 1 i 2 su pomaknuli svaku moguću zamislivu granicu, Forbidden West je i danas nešto najljpše što se može zaigrat na apsolutno bilo kojoj platformi, GOW je sa rebootom izveo jebenu stvar.

Nemaš pojma ni ti ni itko drugi kako bi izgledalo da Soyneve ekskluzive dođu day 1 na PC. I ja sam također mišljenja da možda ne bismo dobili tako dobar i ispoliran proizvod kao kad igra prvotno izađe samo na PS. Možda sam u krivu ja, možda ti, al vi svoje razmišljanje predstavljate kao jedino univerzalno točno. Kad i ako krene razvijanje igara u tom smjeru, vidjet ćemo tko je bio u pravu.

O zabavi ne možemo jer je to previše individualno (mene je zabavio Horizon, tebe Stalker, mene GOW, tebe Cyberpunk itd).

Mogu se složit da je sad malo predugo zatišje (ali isto tako nitko nije ni pisnuo kad je SMW spomenuo da je u zadnje 3 godine izašlo podosta "heavy hittera"), mogu se složiti da nema neka prevelike inovativnosti (opet, tu pričamo o ogromnim troškovima razvoja gdje se jednostavno ne riskira previše nego se ide na provjerenu formulu, inovativnost je većinom rezervirana za Indie studije & igre), ali ovo:

chono Eksluzive… stvaraju potrosace poput tebe koji nisu iskusili nista drugo i pisu iz perspektive vrlo uskog i ogranicenog gledista odnosno polazisne tocke.

je jedna od žešćih gluposti koje si provalil.

Postavljaš situaciju kao da ljudi na Playstationu kupuju isključivo Playstation ekskluzive i da nikad nisu isprobali apsolutno ništa drugo. Što je baš notorna glupost…

Povezano s diskusijom: [unknown discussion]

Tuhy ne ljudi, on, specificno on, kojeg sam svrstao u kos sa njemu slicnima kojih je prepun net.

Da, ne pomicu granice, tlou su proslogeneracijske igre, ova generacija nema nista za ponuditi u tom kontekstu, ali bas nista kako sam napisao. Horizon si naveo kao tebi dragu igru, ali to ne pomice granice nicega. Da izgleda lijepo, ali CP77 ga sije i u tome, igra iz 2020. godine.

Ispolirane da, tehnicki pristojne da, ocjenama visoko rangirane da, apsolutno se slazem, ali procitaj pozornije o cemu pisem kao odgovor na njegove postove.

Jedna od zescih gluposti koje su provalili ovdje je da neznam kako development funkcionira. Ti znas? To ti je profesija?

Igre ne trebaju inovirati, palworld je to dokazao. Igre trebaju biti zabavne. Dokle su god igre zabavne dobre su. A to za day 1, čista matematika, više platformi više vremena sa bude na istoj razini ali i veća zarada. Developerima treba samo više vremena.

Ako se sjećaš ds1 kad je došao na pc nije bio najbolji port i onda su naučili raditi za baš sa dsom. Ds3 je bio bolesno dobar, elden ring isto a armored core savršen. Znači ako imaš studio koji zna raditi i konzole l pc ja ne vidim nikakav problem da studio poput santa monice ne napravi flawless pc verziju i konzolašku verziju.

Ali da first gen igre znače znače. Neke igre na plejki su zasluzne za pomocanje granica današnjeg gaminga. Ali isto tako nazalost istina je da će jedna fifa sa paketićima zaraditi više nego nego nekoliko 1st party heavy hittera…

Ako tvrdite da multiplatformsko izdavanje day 1 ne utjece na kvalitetu, prodite kroz top 100 najbolje ocjenjenih igara svih vremena i provjerite kolike od njih su inicjalno izasle na samo jednoj platformi.

Probajte pogledat i top 10 igara za zasebne platforme pa vidite koliko je tih multiplatformskih naslova koji su bili sam vrh ponude u svoje vrijeme.

Tuhy odličan odgovor kroz sve točke.
            Koriste se Helldivers2 kao primjer nekakvog masovnog multiplatform launcha i isplativosti koji je kako je i @escoban spomenuo zapravo primjer koliko after development truda treba za hotfixove i održavanje igara. I ujedno i razlog zbog kojeg je ND odustao (nažalost) od Factionsa.

A ovo da Sony 1st party studiji ne pomiču granice je potpuno smiješno. Vidjet će chono kad upali Horizon FW uskoro na PC točno ono o čemu govorim (optimizaciji kroz različite PC konfiguracije) i možemo onda isto razgovarati.
            Čisto jedan mali primjerčić što znači development za 1 platformu od ljudi koji rade i multiplatform engine(Decima od GG). I Death Stranding 1 i 2 se radi u njemu. Ne da pomiču granice, nego drugi nisu još ni blizu.
            Vidjet ćemo kskav će GTA 6 biti.
            Ali evo kako sam friško prešao TLOU2 remaster, samo ću reći da nikada u nijednoj igri, pogotovo na PC, nisam odigrao od početka do kraja , pa opet još jednom , da ne naiđem na iti jedan bug. U TLOU2 remaster sam naišao na 1.
            U jednoj cutscene na sekund nestanu sjene.

Šta se tiče Covid bubble koji spominje @fensisuperstar živa istina, takav high će biti teško dostiči opet, a teško se odvojiti sad bilo kome od takvog rasta. Nerealno i bit će teško održati kvalitetu zbog želje za lovom

• [deleted]

Ja kad vidim 50 novih odgovora u bilo kojoj temi

fensisuperstar Igre ne trebaju inovirati, palworld je to dokazao. Igre trebaju biti zabavne. Dokle su god igre zabavne dobre su. A to za day 1, čista matematika, više platformi više vremena sa bude na istoj razini ali i veća zarada. Developerima treba samo više vremena.

Generalno se slažem sa cijelim postom, osim sa prvom rečenicom. Meni su draže drukčije igre od Palworlda, volim igre koje pomiču granice i imaju i neke dublje slojeve. Stvar je individualna. Ali Palworld je jako drag CEOvima u gamingu, ništa ulaganja-ogroman dobitak

Baldurs Gate 3 vam šalje tople puse i zagrljaje.

somethingwrong Vidjet ćemo kskav će GTA 6 biti.

Single player prođeš jednom i onda online igraš 3 soma sati. Nadam se da će napraviti dobru zaštitu protiv varalica i abjusera.

somethingwrong krivo sam se izrazio, mislio sam na to da igre ne trebaju inovirati da budu dobre. Ako igra moze inovirati super ali mora biti zabavno. npr death stranding je ok ali realno nije bas sjeo svakome. Isto tako ta igra nije svima zabavna.

sanzo dobar flex, ali ajmo malo modernije vrijeme i drzati se konteksta u kojemu pisemo. Ovo su nedavni Goty naslovi koji potvrduju da je multiplatform buducnost

chono on, specificno on, kojeg sam svrstao u kos sa njemu slicnima kojih je prepun net.

Čisto sumnjam da čovjek igra isključivo PS5 exkluzive.

chono Horizon si naveo kao tebi dragu igru, ali to ne pomice granice nicega. Da izgleda lijepo, ali CP77 ga sije i u tome, igra iz 2020. godine.

Stojim iza svojih riječi da je Horizon Forbidden West i dalje jedna od najljepših igara na bilo kojoj gaming platformi. Ne izgleda lijepo, izgleda prokleto fenomenalno. Izgleda i Cyberpunk, nisam niš reko kontra njega.

Horizon FW i Gow:R (po nekima i SM2) mogu stajati uz bok najboljima u ovoj generaciji. Možda je "pomicanje granice" prejak izraz, istina, takvih igara su možda 2-4 po generaciji (Elden Ring, Witcher 3, TLOU 1&2, RDR2, Zelda, vjerojatno Baldurs 3), ali u nekim stvarima su ih pomaknuli (sa mog gledišta).

Tuhy i nitko ti to ne spori, ali ova generacija ne pomice granice u nicemu, PS5 igre nemaju taj efekt koji Escoban spominje. I nisam rekao da igra samo eskluzive, vec da kroji misljenje kroz njih, sve mu se vrti oko njih, ocekuje od njih puno i smeta mu njihov dolazak na jos jednu platformu.

Jos jednom, ako ja izvaljujem gluposti, koja je tvoja referenca u developmentu? Jel ti to struka, posao, to ti nosi kruh na stol? Imas li iskustva u bilo kakvom developmentu?

Edit: vjerojatno je zabuna nastala sto se ja cijelo vrijeme referiram na sadasnju generaciju i eksluzive. Ne generalno, jer generalno to jednostavno ne bi bila istina

Posrali ste SW-a jer je rekao da je jednostavnije razvijat za jednu platformu nego za gomilu njih. Ako to nije istina, ne znam što je i kako god pokušali izvrnuti svakako je prednost.

Gomila drugih studija je pokazala da bacanje novca u nešto ne rješava problem. Primjer je sami ND, jedan od najboljih dev studija na svijetu, koji je pokušao razvit igru u žanru koji ne pozna i razbio je zube na njemu. Dalje, studio koji je sebe tokom 30 godina strukturirao na način da razvija za jednu lead platformu ne može preko noći postati multiplatform. Njihove igre izgledaju nemoguće dobro za hardver na kojem izlaze jer su rađene za taj jedan buffer, za tu jednu frekvenciju, s toliko trikova i prilagodbi toj jednoj arhitekturi. U takvom okruženju nije tek tako lako skalirat slajdere i eto, imaš, imaš low, middle i ultra postavke za PC.

Svaki pristup ima svoje prednosti i mane, a isključivi razvoj samo za jedan uređaj svakako ima svoje velike prednosti. Sve izvan toga značajno podiže trošak i vrijeme razvoja, pogotovo kad nemaš know how (koliko god to skaliranje neki umanjivali) i to je parametar koji će Sony svakako morat uzet u obzir ubuduće. Barem još neko vrijeme.

Meni osobno je uvijek bilo jebeno kad sam na PS konzolama (pa i na Xboxu nekad) mogao odigrat nešto za što nikome nije jasno kako se izvodi. Je, idealistički bi bilo imat sve da se sve vrti na svim platformama, ali istovremeno vjerujem kako raznovrsnost pristupa, kako poslovnih tako i razvojnih, gura industriju dalje. I tu ne mislim samo na PS nego i na Nintendo. Zadnje što bi volio je da sve postane isto i sterilno

Konkretno po pitanju Sonyja, on sad mora donijeti odluku, ili ćemo nastaviti ovako ili otići skroz u multiplatform. Malo jedno, pa malo drugo dugoročno ne može funkcionirat, i na što god se odluči je rizik. Čini mi se da je ovaj delay s ekskluzivama nastao upravo zbog te neodlučnosti.