Mnogi dele male ispravke.
Gaming Chat - news, tračevi i rumori
Ako tvrdite da multiplatformsko izdavanje day 1 ne utjece na kvalitetu, prodite kroz top 100 najbolje ocjenjenih igara svih vremena i provjerite kolike od njih su inicjalno izasle na samo jednoj platformi.
Probajte pogledat i top 10 igara za zasebne platforme pa vidite koliko je tih multiplatformskih naslova koji su bili sam vrh ponude u svoje vrijeme.
Tuhy odličan odgovor kroz sve točke.
Koriste se Helldivers2 kao primjer nekakvog masovnog multiplatform launcha i isplativosti koji je kako je i @escoban spomenuo zapravo primjer koliko after development truda treba za hotfixove i održavanje igara. I ujedno i razlog zbog kojeg je ND odustao (nažalost) od Factionsa.
A ovo da Sony 1st party studiji ne pomiču granice je potpuno smiješno. Vidjet će chono kad upali Horizon FW uskoro na PC točno ono o čemu govorim (optimizaciji kroz različite PC konfiguracije) i možemo onda isto razgovarati.
Čisto jedan mali primjerčić što znači development za 1 platformu od ljudi koji rade i multiplatform engine(Decima od GG). I Death Stranding 1 i 2 se radi u njemu. Ne da pomiču granice, nego drugi nisu još ni blizu.
Vidjet ćemo kskav će GTA 6 biti.
Ali evo kako sam friško prešao TLOU2 remaster, samo ću reći da nikada u nijednoj igri, pogotovo na PC, nisam odigrao od početka do kraja , pa opet još jednom , da ne naiđem na iti jedan bug. U TLOU2 remaster sam naišao na 1.
U jednoj cutscene na sekund nestanu sjene.
Šta se tiče Covid bubble koji spominje @fensisuperstar živa istina, takav high će biti teško dostiči opet, a teško se odvojiti sad bilo kome od takvog rasta. Nerealno i bit će teško održati kvalitetu zbog želje za lovom
fensisuperstar Igre ne trebaju inovirati, palworld je to dokazao. Igre trebaju biti zabavne. Dokle su god igre zabavne dobre su. A to za day 1, čista matematika, više platformi više vremena sa bude na istoj razini ali i veća zarada. Developerima treba samo više vremena.
Generalno se slažem sa cijelim postom, osim sa prvom rečenicom. Meni su draže drukčije igre od Palworlda, volim igre koje pomiču granice i imaju i neke dublje slojeve. Stvar je individualna. Ali Palworld je jako drag CEOvima u gamingu, ništa ulaganja-ogroman dobitak
Baldurs Gate 3 vam šalje tople puse i zagrljaje.
somethingwrong Vidjet ćemo kskav će GTA 6 biti.
Single player prođeš jednom i onda online igraš 3 soma sati. Nadam se da će napraviti dobru zaštitu protiv varalica i abjusera.
- Uređivano
somethingwrong krivo sam se izrazio, mislio sam na to da igre ne trebaju inovirati da budu dobre. Ako igra moze inovirati super ali mora biti zabavno. npr death stranding je ok ali realno nije bas sjeo svakome. Isto tako ta igra nije svima zabavna.
chono on, specificno on, kojeg sam svrstao u kos sa njemu slicnima kojih je prepun net.
Čisto sumnjam da čovjek igra isključivo PS5 exkluzive.
chono Horizon si naveo kao tebi dragu igru, ali to ne pomice granice nicega. Da izgleda lijepo, ali CP77 ga sije i u tome, igra iz 2020. godine.
Stojim iza svojih riječi da je Horizon Forbidden West i dalje jedna od najljepših igara na bilo kojoj gaming platformi. Ne izgleda lijepo, izgleda prokleto fenomenalno. Izgleda i Cyberpunk, nisam niš reko kontra njega.
Horizon FW i Gow:R (po nekima i SM2) mogu stajati uz bok najboljima u ovoj generaciji. Možda je "pomicanje granice" prejak izraz, istina, takvih igara su možda 2-4 po generaciji (Elden Ring, Witcher 3, TLOU 1&2, RDR2, Zelda, vjerojatno Baldurs 3), ali u nekim stvarima su ih pomaknuli (sa mog gledišta).
- Uređivano
Tuhy i nitko ti to ne spori, ali ova generacija ne pomice granice u nicemu, PS5 igre nemaju taj efekt koji Escoban spominje. I nisam rekao da igra samo eskluzive, vec da kroji misljenje kroz njih, sve mu se vrti oko njih, ocekuje od njih puno i smeta mu njihov dolazak na jos jednu platformu.
Jos jednom, ako ja izvaljujem gluposti, koja je tvoja referenca u developmentu? Jel ti to struka, posao, to ti nosi kruh na stol? Imas li iskustva u bilo kakvom developmentu?
Edit: vjerojatno je zabuna nastala sto se ja cijelo vrijeme referiram na sadasnju generaciju i eksluzive. Ne generalno, jer generalno to jednostavno ne bi bila istina
- Uređivano
Posrali ste SW-a jer je rekao da je jednostavnije razvijat za jednu platformu nego za gomilu njih. Ako to nije istina, ne znam što je i kako god pokušali izvrnuti svakako je prednost.
Gomila drugih studija je pokazala da bacanje novca u nešto ne rješava problem. Primjer je sami ND, jedan od najboljih dev studija na svijetu, koji je pokušao razvit igru u žanru koji ne pozna i razbio je zube na njemu. Dalje, studio koji je sebe tokom 30 godina strukturirao na način da razvija za jednu lead platformu ne može preko noći postati multiplatform. Njihove igre izgledaju nemoguće dobro za hardver na kojem izlaze jer su rađene za taj jedan buffer, za tu jednu frekvenciju, s toliko trikova i prilagodbi toj jednoj arhitekturi. U takvom okruženju nije tek tako lako skalirat slajdere i eto, imaš, imaš low, middle i ultra postavke za PC.
Svaki pristup ima svoje prednosti i mane, a isključivi razvoj samo za jedan uređaj svakako ima svoje velike prednosti. Sve izvan toga značajno podiže trošak i vrijeme razvoja, pogotovo kad nemaš know how (koliko god to skaliranje neki umanjivali) i to je parametar koji će Sony svakako morat uzet u obzir ubuduće. Barem još neko vrijeme.
Meni osobno je uvijek bilo jebeno kad sam na PS konzolama (pa i na Xboxu nekad) mogao odigrat nešto za što nikome nije jasno kako se izvodi. Je, idealistički bi bilo imat sve da se sve vrti na svim platformama, ali istovremeno vjerujem kako raznovrsnost pristupa, kako poslovnih tako i razvojnih, gura industriju dalje. I tu ne mislim samo na PS nego i na Nintendo. Zadnje što bi volio je da sve postane isto i sterilno
Konkretno po pitanju Sonyja, on sad mora donijeti odluku, ili ćemo nastaviti ovako ili otići skroz u multiplatform. Malo jedno, pa malo drugo dugoročno ne može funkcionirat, i na što god se odluči je rizik. Čini mi se da je ovaj delay s ekskluzivama nastao upravo zbog te neodlučnosti.
chono tlou su proslogeneracijske igre, ova generacija nema nista za ponuditi u tom kontekstu, ali bas nista kako sam napisao. Horizon si naveo kao tebi dragu igru, ali to ne pomice granice nicega. Da izgleda lijepo, ali CP77 ga sije i u tome, igra iz 2020. godine.
Čisti promašaj u svakoj riječi. Ali razumljivo jer nisi ni dotaknuo TLOU2 i Horizon. Kad probaš možemo o tome. Kao netko tko je prešao sve te igre uzduž i poprijeko, uključujući Cyberpunk 5 puta i na PS5 i na PC i koliko god mi se sviđa i taj svijet i igra, generacijski je iza Horizon FW i TLOU2 u masu aspekata. Da ne ispadne da je to samo moj dojam ili dojam nekih fanboja, samo pogledaj reakcije drugih developera i programera na animacije i detalje u TLOU2, ili na HFW , ne trebaš ništa dalje tražiti.
Tuhy horizon je predivan ne zato što je eksluziva vec zato što iza te igre stoje ljudi koji rade takve igre.
- Uređivano
sanzo sto nitko ne spori, igre visoko kotriaju ocjenama, vec sam nekoliko puta napisao, ali ova lista pokazuje pobjednike zadnjih 10 godina. Pobjednike
@somethingwrong nebitno, tlou2 je last gen igra, a novi Horizon izgleda lijepo.
@escoban procitaj jos jednom, a ne uzimaj @Tuhy rijeci koje ja nisam napisao
@fensisuperstar i izgledat ce jos ljepse uskoro
Fenix Posrali ste SW-a jer je rekao da je jednostavnije razvijat za jednu platformu nego za gomilu njih. Ako to nije istina, ne znam što je i kako god pokušali izvrnuti svakako je prednost.
To je moto ovih threadova di ja izjavim nešto
Nije se nitko zapravo niti dotaknuo osim tebe, escobana i Tuhyja točno toga o čemu sam govorio. Development igara je postao preskup, prespor(zapravo nikad brži, ali spor u odnosu na zahtjeve tržišta) i kad bi na to dodao još zahtjev da se istovremeno radi za multi platforme i konfiguracije dolazimo do situacije gdje ili imaš ogroman dodatni trud i trošak ili gubitak kvalitete i kreativne vizije ili negativan press zbog bugova ns launchu ili sve skupa.
Fenix Dalje, studio koji je sebe tokom 30 godina strukturirao na način da razvija za jednu lead platformu ne može preko noći postati multiplatform.
Istina. Nitko ne očekuje studio koji isključivo radi na jednoj platformi da magično izbaci PC port day one.
Ali isto tako prije ću vjerovati pc verziji takvog studija nakon sto su prebacili 4-5 igara na pc.
Nitko se ne buni na ds3 i elden ring.
fensisuperstar pa to i je cijela poanta