dormin Da zelimo kvalitetan Starfield 😂

Samo da vise najave sta im rade glavna studija, bar neki teaser od ND/SM/Bend/Guerilla/Bluepoint/SuckerP imam filing da ce Insomniac prije izbacit igru od njih…

dormin nisam igrao Starfield, ali po onom što sam vidio, radi se o moguće odličnom SF exploration naslovu, ali ne i vrhunskoj priči.

fensisuperstar nisam, ali to je isto samo exploration. To mi je dobro, ali mi nije primarno. Treba mi priča.

Ime vuce na Warhammer 40k.

Intergalactic - Beastie Boys PS5👍

[deleted] they are going nowhere ako računaju neki veliki bump ako izdaju na PSu, slično je i sa ostalim rumoranim igrama koje bi kao trebale izaći na PS5 ili Nintendo.
Možda jedini ovdje(kako Fenix kaže) imam takvo mišljenje, ali ja ne vidim neku pomamu koja bi se dogodila da Sea of Thieves, Starfield i slični naslovi izađu na PS. Pogotovo kad izlaze nove igre svaka dva tjedna praktički.

prayer ja na mobu ubio vampire survivor. Ne smijem screenati neke likove. Znaci nabuđio lika u 6 minuti bio level 780 zblokala mi igra koliko zalagga. Crv jel.

edit: ;D nemrem skinuti igruuuuuuuuuuuuuu. devovi postali da se "nešto" desilo. Eto prvo me sjebu u meku a onda me sjebeš ti 😃

prayer

Ima smisla, 100$ za igru koja ce odma biti multiplatform, tko ima para ce kupit tko nema ce cekat popust ili full-demo™, svakako dobra ideja za Sony a tu PC platforma najviše dobija👍

Nije lose probat ce se NFS i TOW

prayer U drugim vijestima, svakim danom sve manji razlog za kupovati konzole

Da jer evo svi ljudi na svijetu koriste PC za gaming.

Konzola mi je primarno i jedino mjesto za gaming i to se nece promjenit do dana kad cemo moci u istoj ili boljoj kvaliteti streamat igre direktno na tv bez nekog dodatnog uređaja, a ta buducnost kad dode vjerojatno vise necu ni gejmat.

Nisam kupio konzolu da igram PS ekskluzive, nego da igram sve sto nudi. Na pc-u sam igrao dok sam bio klinac, tinejdžer sad me to vise ni najmanje ne zanima niti imam vremena da se bavim s time.

[deleted]

Isto mišljenje imam za konzolu kao ti za PC. Ne slažemo se i to je u redu! Samo sam htio reći da meni osobno a mnogim drugima kojima je primarna platforma PC nema vise smisla kupovati konzole jer eto sad su se valjda probudili ljudi i skuzili su koliko para gube sa ekskluzivama.

To je najgori mogući scenarij za Sony da PS nema ekskluziva. Ovdje ne govorim o multiplayer igrama jer one logično trebaju veći user base na samom startu

somethingwrong To je najgori mogući scenarij za Sony da PS nema ekskluziva

Za koga? Day 1 daj na konzolama i na pcu i zarada će biti veća. Ne vidim problem. Xbox na plejki, plejka na pc, PS5 je bolja konzola od Xboxa i najekonomičniji način igranja na velikom ekranu, gdje je steam deck vjv najekonomičniji za mobilno igranje. PC je skuplja platforma po pitanju hardvera ako ne računamo 4k oled tv kojeg očito moraš kupiti ako si sonyfanboy ali realno kad gledaš jedna grafa je 500-700 eura ako želiš da gura "sve" u top kvaliteti na pcu. Recimo ja neću kupit ps5, jednostavno mi nema smisla. Čak i ako ću propustit sve te magične igre, ali ako dođu na PC, imma buy that shit. Što znači = zarada. Sve eksluzive su se dobro prodale na pcu kad su ih prebacili. Gaming treba biti dostupan svima.

prayer koliko para oni misle da gube ekskluzivama!

I oni i Microsoft misle da će imati i ovce i novce i da recimo odu full multiplatform će zadržati trenutne korisnike (Microsoft je već trebao naučiti da nije tako), ali sve u svemu zanimljiva vremena su pred nama ako ne završimo svi u rovovima…

z0l3e

Zašto nebi zadržali trenutne korisnike? Tko god se igra na konzolama tj na plejci (a ima preko 100M aktivnih korisnika) će se nastaviti igrati na konzolama. Tko vidi neki novi IP kojeg želi igrati, postoji vrlo mala šansa da će kupiti PC samo za tu igru tako da sigurno uzima konzolu a čak i da se odluči krenuti skupljom rutom i kupiti PC, Sony opet ima novce od toga jer je njihova igra dostupna na najvećoj platformi na svijetu.

fensisuperstar ja garantiram. GARANTIRAM. Da izdavanje top Sony igara Day one na PC znači nekoliko stvari: - lošije ispolirane igre pune bugova, - kaotičniji development gdje i sam sadržaj igre pati, - gubitak baze igrača što nosi još više problema, - razvoj novih tehnologija zbog gubitka interesa, itd itd

Da ne nabrajam dalje, jer ovo je dovoljno. Development za PC gdje se uzimaju u obzir još sistemi bez SSDa , bez high speed on the fly de/kompresije(loš CPU) i 4,5 generacija stari GPUovima radi tolike probleme developerima da igre i development pate.
            U idealnim uvjetima samo po sebi bi sve trebalo biti ok, ali u PC gamingu ne postoji termin Idealni Uvjeti. Pogotovo ne day one. kad bi izašao recimo TLOU3 i lik sa GTX 1070 koji ima 3fpsa na 720p radi thread na redditu gdje piše da je igra neoptimizirano smeće je loš marketing, i tih par komada više što bi prodali bi ih daleko više koštalo . Trošak cijelog drugog tima za portanje na PC, duži support za rješavanje bugova zbog konstantnih updejta GPU drivera i sto drugih stvari.

Sve je ok što ti ne bi kupio konzolu da igraš ekskluzive ili bilo šta drugo, imaju milijuni ljudi koji bi, i koji točno znaju zašto bi.
            Nije zato što nemaju PC kako se površno pokušava objasniti.

Day 1 igra koja ima fenomenalnu optimizaciju, super ocjene i enormni broj igrača. Xbox igrači uživaju u igri, PC igrači uživaju u igri.

prayer Mozda bi bila jos bolja da su se fokusirali iskljucivo na XBX 🤷‍♂️

MS je sam sjeba svoje devove sa XBS konzolom koja sigurno koci devove… A sta je najgore vecina igraca ima tu konzolu

somethingwrong kad bi izašao recimo TLOU3 i lik sa GTX 1070 koji ima 3fpsa na 720p radi thread na redditu gdje piše da je igra neoptimizirano smeće je loš marketing, i tih par komada više što bi prodali bi ih daleko više koštalo .

Svaka igra ima minimalne i preporučene zahtjeve koje možeš pročitati prije nego li istu kupiš (i danas bezbroj video analiza, recenzija i čega sve ne na internetu). Da netko radi thread da mu TLoU 3 ne radi na GTX 1070, internet bi mu rekao da je idiot i da se kloni PC gaminga.

Ideš u ekstreme da potenciraš totalno promašen point, kako bi opravdao postojanje ekskluziva koje oduvijek jedino i isključivo služe platform holderu za prodaju hardwarea. Po tome kako si to fino sročio, niti jedan izdavač na planeti ne bi radio multiplatform projekte jer je NEMOGUĆE optimizirati igru kako treba za više od jedne platforme lol.

Deadwalker niti jedan izdavač na planeti ne bi radio multiplatform projekte jer je NEMOGUĆE optimizirati igru kako treba za više od jedne platforme lol.

Ne. Nisam rekao da je nemoguće, nego da otežava development. Otežan development radi veće troškove,traži više ljudi(nekad i duplo i više) zbog toga (jer vrijeme ne čeka) igra pati zato što se izbacuju dijelovi koji rade probleme. Nadam se da je moja poanta sad puno jasnija?

somethingwrong otežan development postaje manje otežan sa iskustvom. Veći troškovi se pokriju daleko većim prihodima od prodaje na drugim platformama. Poanta je i dalje da ekskluzive jedino koriste Sonyju da proda više svojih konzola. Igrači od njih nemaju ama baš nikakve koristi, osim da na internetu nađu svoj tabor i ratuju protiv drugog tabora, uvjeravajući sebe da su dobili genijalno tehničko iskustvo koje ne bi bilo moguće dobiti na multiplatform projektu.

prayer to što FH5 ima 32 milijuna igrača na xbox one, xbox s i x uopće ne znači da se iti blizu toliko prodala na Steamu, vjerojatno ju većina igra na konzolama ili PC preko GPa, što uopće ne opovrgava moju tvrdnju da su igre rađene za toliko različitih sistema kvalitativno lošije nego čiste ekskluzive zs jednu platformu.
                        Gore je isto spomenuto: zamisli da je rađena samo za Series X.

prayer Samo neka Sony nastavi ovim smjerom, mislim da su se spasili sta su stali na kocnicu sa liveserviceom. Neka se zapocetak full fokusiraju na svoju platformu a PC igraci imaju dovoljno za igrat ako nemogu cekat 2-3 godine na PS igre neka kupe pleyku. I neznam zasto bi zrtvovali to da u svakom trenutku mogu najavit PC port i opet zapalit pricu oko svoje “stare” igre.

Deadwalker ovo uopće nije istina. Ako pogledaš prodajne rezultate prošle godine, ekskluzivni i multiplatform software se daleko najbolje prodaje na Playstation 5 i onda na Nintendu. Ovdje ne govorim o zaradi od mikro transakcija i Valve zaradi od kockanja u CS2.
                          Pogledaj i koliko su se portane PS5 igre prodale na Steamu. Par stotina tisuća primjeraka po sniženim cijenama ne opravdava toliko dizanje vremena i troška developmenta.
                          Već sada ljudi imaju dojam da igre imaju predugačak development ciklus, sa day one na PC to postaje još gore i to je činjenica. Spomenuo sam ND koji broji valjda oko 300-500, zaposlenih. Za usporedbu Diablo IV je radilo 10000 ljudi

Deadwalker

Deadwalker Igrači od njih nemaju ama baš nikakve koristi, osim da na internetu nađu svoj tabor i ratuju protiv drugog tabora, uvjeravajući sebe da su dobili genijalno tehničko iskustvo koje ne bi bilo moguće dobiti na multiplatform projektu.

Igrači imaju itekakve koristi kad dobiju super ispeglanu igru day one, i to nije uvjeravanje ikoga, to je činjenica. Pogledaj kakav je Cyberpunk izašao sa ogromnim timom i to timom koji ima iskustva u pravljenju igara za razne PC konfiguracije i konzole. I to nakon 6-7 godina developmenta.

somethingwrong Za usporedbu Diablo IV je radilo 10000 ljudi

Diablo 4 je radio blizzard. I oni su toliko posla offloadali vanjskim da nisu istine. I čisto da znaš veliki broj ljudi koji radi na istom projektu ne znači nužno i bolju kvalitetu. Treba sve to šljakati kako treba. GGG recimo koji radi PoE ima 160 ljudi radi istovremeno na dvije igre, dio koji aktivno radi nove sezone i priču za poe 1 i dio koji radi aktivno na poe 2. I poe 2 je sve blizu izlasku a po svemu sudeći u startu je masivniji od d4 nekoliko puta.

escoban I neznam zasto bi zrtvovali to da u svakom trenutku mogu najavit PC port i opet zapalit pricu oko svoje “stare” igre.

Helldivers 2 ti je savršen primjer zašto, pazi koji uspjeh ima na Steam i koliko ga igrača igra i koliko bi ga igrača igralo da je ekskluzivan za PS. Steam je drastično veća platforma nego PSN koja ima samim time i veći reach. Ako je jedan Helldivers mogao u prvi dan prestići sve ostale Sony igre po broju igrača stime da je day 1 igra bi trebalo dati vrlo jasnu sliku u kojem grmu leži zec. Steam je jednostavno pre masivan da ga se zanemari, i hype je vrlo velik faktor u kupnji.

somethingwrong Pogledaj i koliko su se portane PS5 igre prodale na Steamu. Par stotina tisuća primjeraka po sniženim cijenama ne opravdava toliko dizanje vremena i troška developmenta.

Da, zato je Sony kupio studije za portanje igara i upravo lansirao Helldiverse istovremeno na PC-u koji su se očito očajno loše prodali. I nakon portanja prvog Horizona, zaključili su da im se ne isplati pa svejedno izbacuju uskoro i idući Horizon.

I uspoređuješ prodaju day one dostupne igre na konzoli i 2+ godine nakon izlaska dostupne igre na PC-u koje btw prodaju po punoj cijeni što ima smisla, jel. Nintendo style.

somethingwrong Pogledaj kakav je Cyberpunk izašao sa ogromnim timom i to timom koji ima iskustva u pravljenju igara za razne PC konfiguracije i konzole.

Bravo, opet ti u ekstreme da guraš svoj point i to s primjerom izdavača koji je svjesno manipulirao reviewovima jer je znao kakvo neoptimizirano smeće izbacuje. Što nisi uzeo za primjer recimo Alan Wake 2 koji je radio perfektno day one na raspoloživim platformama, a koji je produkcijski i team sizeom mnogo bliže tipičnom SP orijentiranom studiju pod Sonyjevom kapom.

prayer Ako je jedan Helldivers mogao u prvi dan prestići sve ostale Sony igre po broju igrača stime da je day 1 igra

Prestigao je Sony igre na Steamu. I to sa samo 150tisuća igrača što je zapravo kontra argument. Te iste igre koje je prestigao poput GOW 2018 ili Horizon su na plejki prodane u 20+milijuna primjeraka. I po 5-6 milijuna u 3 dana.

Ali kako rekoh, multiplayer naslovi imaju smisla da budu day one na PC i PS5 zbog većeg user basea. SP nikako.