Fenix svaka fizička aktivnost je zdrava ako si u njoj umjeren, tako i trčanje. Isto vrijedi i za prehranu. Slažem se da trčanjem maratona izlažeš tijelo riziku kao i postu. No primjera radi nisam želio trčati maraton dok ne obavim sve zdravstvene preglede (najprije srce, a onda sve ostalo) da dobijem zeleno svijetlo da mogu trčati maraton. Istu stvar mislim i za post ili fasting kao što sam napisao.
Što se tiče ozljeda koje si spomenuo, one su kod većine sportaša (prvenstveno mislim na rekreativce, čak i amatere) posljedica neznanja, a tek nakon toga svjesnog forsiranja. Zadnju ozljedu sam imao prije dvije godine no onda nisam trčao udaljenosti koje trčim sad. A ozljeda se pojavila jer nisam dovoljno ojačao gornji dio nogu i gluteus kako bih rasteretio tetivu koja ide iz gluteusa do koljena i samim time spriječio njenu upalu (ITB sindrom). Nakon te zadnje ozljede sam nabavio bicikl, u godinu i 9-10 mjeseci napravio preko 3.500km s biciklima (uz trčanje), išao u teretanu i ozljeda se nakon toga više nije pojavila, a trčim po 30+km. A prva ozljeda (isto ITB sindrom) mi se pojavila kad sam se tek počeo baviti trčanjem nakon cca 3km trčanja.
Također, kad uđeš u neke godine treba suplementima nadoknaditi stvari koje tijelo gubi - kod trčanja je npr. vrlo bitan kolagen koji, uz glukozamin, služi kao podmazivać zglobova i kostiju, a nakon 25.godine života pada proizvodnja kolagena u tijelu za cca 1% godišnje. Zatim tu su magnezij, kalcij i cink. I da sad ne idem u detalje previše 🙂