• Gaming Vijesti
  • Ne, nije u redu od Sonyja što ne dopušta nadoplatu od 70 kuna na PS5 verziju Horizon Forbidden Westa

Fenix a gdje da vise poraste? ja sam misljenja da je utopisticki bilo ocekivati da ce igre zauvijek kostati 60$. danas postene single player igre kostaju 200 milijuna u izradi a ako ne kostaju toliko gameri odmah polude jer se negdje jbg moralo i stediti. tako da ako hoces napraviti dobru AAA igru moras priblizno toliko i potrositi. da bi takva igra na kraju bila profitabilna mora se prodati u 10 milijuna primjeraka. prije je rizik izrade takve igre bio puno manji jer je cijena developmenta bila puno puno manja. samo treba pogledati koliko takvih igara se zadnjih godina prodalo u milijunskim primjerima a na kraju nisu bile profitabilne za kompaniju.

ne odobravam neke poteze sonyja da se razumijemo, otisli su s nekim praksama predaleko ali negdje se treba podvuci i crta jer i firme u kojima radite povisuju cijene svojih proizvoda i usluga zasto to ne bi smio sony?

sto je najbolje od svega rekao bi da su za one koji mogu cekati malo cijene nikad povoljnije, samo gledajte po generacijama koliko je trebalo da igre pojeftine. na ps1 i ps2 generaciji su igre i godine nakon izlaska kostale 500kn na ps3 su tek pocele relativno brzo padati a na ps4 je bilo igara koje su doslovno 3-4 tjedna kostale 50% manje a na ps5 nije drukcije. hocu reci po djepu se lupaju samo oni koji moraju sve imati prvi dan a vidim da se takvi uopce ni ne zale vec samo oni poput fice ili mene za koje se realno ionako nista ne mjenja tako da zasto da bijem bitku za one kojima ionako nije stalo?

Garrus_V ponavljam još jednom, uopće nemam namjeru osporavat ovaj sadašnji rast od 10 dolara. Stava sam da još uvijek može i bez toga, ali ga ne branim agresivno.

Ono što tvrdim je da u posljednjih 30 godina nije ni bilo potrebe za dizanjem cijena. Ako netko kao opravdanje poskupljenja priloži "pa-nisu-rasle-30-godina" argument, s tim se neću složit.

Fenix

Ako netko kao opravdanje poskupljenja priloži "pa-nisu-rasle-30-godina" argument, s tim se neću složit.

To nije ni bio jedini argument. Cijene nisu rasle 30 godina jer je tržište bilo značajno manje i puno osjetljivije na pomake u cijeni.

Znači 1995. godine 60 dolara je bio ekvivalent 105 dolara u 2021...oni su nakon toliko godina dignuli za 10 dolara. Znači, mogli su i više samo zbog inflacije (nema veze s mlijekom i kruhom, već čistoj vrijednosti novca) podignuti cijene, a tu uopće ne treba spominjati studije koji sad broje na tisuće ljudi kao i razvoj i marketing koji ide u tu cifru. Ne nisam "zahvalan" što nisu dignuli cijene još i više, već samo navodim zašto je to tako.

Objektivno ne možeš kazati "nisu trebali dizati cijene" jer brojke ne lažu što se tiče vrijednosti novca sada i prije 25-30 godina. Da li je to super za nas Hrvate? Naravno da ne, ali nama nije nitko kriv šta smo u kurcu. Nije da ništa ne znače amerikancu ili nijemcu, ali on to neće ni osjetiti...

U trenutku kada industrija videoigara nikada nije bila popularnija i imala više igrača, oni su odlučili dići cijene igara, unatoč tome što im prodaja raste. Da bi stvar bila bolja, to su napravili usred globalne pandemije. Meni je to definicija pohlepe.

Barem se to kompenzira dosta brzim padom cijena igara, akcijama i većom ponudom lepeze igara od indie do AAA na tržištu u odnosu na neka ranija vremena. Nije situacija tako dramatična kakvom se predstavlja, ovo važi i za ove stupidne PS4-PS5 upgradeove koji ionako donose upitna unapređenja koja nekima zapravo neće značiti mnogo, ako uopće.

Zero Barem se to kompenzira dosta brzim padom cijena igara

Giphy - Shigeru Miyamoto Reaction GIF by Mega64

Nemam pojma o kavoj inflaciji povećanju cijena pričate, na PC-u su cijene iste uvijek kada su igre u pitanju. CD keys i udri. EPIC besplatno ili sa popustom. Pretplate nema. Hardver je trenutno problem ako se slabo snalazite, softver bagatela.

Fico Pa ono, meni je brz pad ako između 1-2 godine od izlaska tipa RE2 ili TLOU2 te iste igre možeš nove kupiti za 100-200 kn. Ne znam što bi više mogli očekivati a da to ima financijske isplativosti i smisla za deva/izdavača.

Edit: skontao kasnije da je to vjerojatno išlo na račun Nintenda.🤣

Fico Što je sasvim ok. Ja sam rekao, neću tebi reći kako da trošiš novac niti ikome.

Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:

Fico Cijena koju sam sada platio, 220kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.

Cijena koju sam sada platio, 350kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.

U čemu je razlika od moje do tvoje izjave? Oćeš reć da sam loše procjenio moje financije i da sam bacio novac na nešto šta meni nije vrijedno toliko? Tu si u krivu i mogu ti jako jednostavno dokazat, a istovremeno pobit tvoju drugu tvrdnju:

Fico One koje se mogu igrati samo dok si pod pretplatom i čija je ponuda svakom godinom sve siromašnija, do te mjere da se igre dijele koje su toliko stare da su dobile nastavke.

Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
            Shadow of the Tomb Raider
            Concrete Genie
            Final Fantasy VII Remake
            Remnant: From the Ashes
            Days Gone
            Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
            A Plague Tale: Innocence
            Svaka od tih igara je na dan izlaska na plusu bila manje od dvije godine stara, nije dobila nastavak i osim ff-a i plage talea nisam ih prije imao.
            Svaku od njih bi uzeo na nekom popustu i računam da sam spreman za njih dat 100-150 kn. Da ništa više ove godine ne dobijem od usluge i da računam da bi svaku od njih platio stvarno 100 kn, već u startu sam prešparao 150 kn. Nemoj mislit da si ti jedini koji računa ispaivost nekog proizvoda i da ako netko odluči kupit nešto šta ti nećeš automatski ne razmišlja i samo pasivno prihvaća postavljenu cijenu.

Fico Ja odobravam cijenu koja odgovara primanjima potrošača. Ne, ne mislim na to da netko tko ima 10.000kn treba igru platiti više nego netko s 5.000kn, već da cijene rastu donekle u skladu s rastom plaća. Primanja rastu mizernom brzinom, kao što sam već spominjao, a cijene rastu do neba brže nego što možeš otkazati PS+ pretplatu.

Koko god da pokušam interpretirat ovu rečenicu nema mi nikakvog smisla. Ako želiš reć da bi cijena igara trebala rast sa prosjekom plaća, do sad bi u hrvatskoj igre za ps koštale ko konzole, a igre za nintendo kao high end gamin pc-evi.
            Ako misliš da bi se cijena proizvoda, koji je u svojoj biti luksuz i nije potreban za normalan život, trebala skalirat prema primanjima pojedinca, to je nemoguće postić u stvarnosti. Mislim i ja bi da ako elon musk kupi privatni jet za 50 milijuna dolara da meni skaliraju cijenu tog aviona na 50000 kn. Dobro i sam si rekao da ne miliš da skaliranje mora bit direktno, ali koji postotak bi smanjili po tebi? Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?

Fico Meni ne treba Mercedes da bih se vozio autoputom, ali mi treba PS+ kako bih igrao online.

Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:
            "Ti se voziš po autocesti? Ne mogu vjerovat kako možeš bit tako naivan i prihvatit da se plaća 70 kuna za ić od zagreba do rijeke. Ne samo to nego i pasivno prihvatiš da svako ljeto dignu cijenu bez ikakvog opravdanja. Pa svaki put kad registriram auto ja platim porez na ceste, zašto bi 2 puta plaćao nešto što već imam pravo koristit kako želim? Da se malo informiraš znao bi da postoji stara cesta kroz gorski kotar i kao i ja bi bojkotirao HAC kroz cijelu sezonu te putovao 3 sata dulje. Znam da to nije prava alternativa, ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put."

Da ne pišem dalje gluposti. Gaming je luksuz. Do prije desetak godina je igranje bio iznimno skup hobi, koji je od proišle generacije konzola drastično pojeftinio i postao pristupačan skoro svakome. 10 $ više ili manje na cijenu nove igre to nije ni najmanje promijenilo i utječe samo na ljude koji sve moraju imat prvi i ne mogu se strpit ni najmanje. Za svaki hobi je ista situacija i ako želiš sve najbolje odmah, paltit ćeš daleko više nego u gamingu.

sanzo
              Ovo si dosta lijepo sročio. Nemam ništa za dodati.

sanzo Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:

Kak to misliš dobio? Nisi li platio najam tih igara na određeno vremensko razdoblje, videoteka? Što ako ti se neka od tih igara ponovno zaigra a ti ne platiš pretplatu? Dobiješ na EPIC-u, daju ti u trajno vlasništvo za 0 kn.

Sterlok
                Pa pitam te lijepo. Da li misliš da je @sanzo glup da on to ne zna? Ne znam što dobiješ s ovim "pojasnjavanjem"? Valjda u nedostatku prave kontre, treba ispasti smartass oko svega...

Nexus Pa pitam te lijepo. Da li misliš da je @sanzo glup da on to ne zna? Ne znam što dobiješ s ovim "pojasnjavanjem"? Valjda u nedostatku prave kontre, treba ispasti smartass oko svega...

I ja sam tebe pitao lijepo zašto si nervozan? Nije tema kolega forumaš i ne znam zašto bilo koga ovdje komentirao koga ne poznam. Jasnije?

sanzo Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:

Zašto je problem pasivnost nazvati pasvinošću? Zašto je problem naivnost nazvati naivnošću?

Ja tebi neću reći da nešto ne trošiš, ali ću svakako prozvati prakse koje smatram da su za naivce. Ako se pronađeš u toj grupi, ja ti tu ne mogu pomoći. Isto kao što ako netko nije informiran i to kaže, rado ću uputiti tu osobu u smjeru gdje se može informirati.

Tjerati igrače da dvaput kupuju igru kojoj su samo zaključali slider za postavke je nešto na što će pasti samo naivci. Slegnuti ramenima i prihvatiti toliko nepotrebno plaćanje igranja online je ono zbog čega je to postao konzolaški standard. To je dovelo do toga da se na sve moguće načine brani takva posve nepotrebna barijera.

Uostalom, za neučinkovitost glasovanja novčanikom se osvrni na moj primjer Battlefronta. Ili Deadwalkerove primjere FUT paketića i Cyberpunka. Ili na najnovije posipanje pepelom Applea oko CSAM tehnologije. Još ću jednom napisati. Na samom kraju, potrošač diktira vrijednost proizvoda.

Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
                    Shadow of the Tomb Raider
                    Concrete Genie
                    Final Fantasy VII Remake
                    Remnant: From the Ashes
                    Days Gone
                    Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
                    A Plague Tale: Innocence

Dobio si ih na posudbu. I moći ćeš ih igrati sve dok tu pretplatu ne prekineš plaćati.

sanzo Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?

Idemo na stranu staviti to da smanjenjem cijene činiš proizvod dostupnijim široj publici. Govoriš kao da je Sonyjev jedan jedini izvor zarade PS+. To je samo dodatna usluga, jedna bez koje su odlično funkcionirali do sada i sigurno bi i nastavili zbog ogromnog rasta broja igrača, koju su odlučili napraviti obaveznom. Ne znam kako ne shvaćaš da je naivno platiti igru i na PC-u ju igrati besplatno online, ali na konzolama dodatno plaćati pravo da koristiš dio jednako plaćene igre?

Mene i dalje zanima zašto Sony i Microsoft moraju naplaćivati igranje online, dok Steam, Epic, Ubisoft, EA i drugi to ne moraju raditi na PC-u? Niti jedan razuman razlog za to ne postoji osim što su potrošači odlučili šutjeti i to prihvatiti kao standard. Zašto bi u redu bilo doslovne popuste tavljati iza paywalla?

Možemo nastaviti ovako hodati oko teme, bez da se dotaknemo nečeg konkretnog. Ja sam naveo što mi točno smeta i to u detalje koji se ne nalaze u citiranoj rečenici. Ti si spomenuo samo da je to tebi isplativo i to je to.

No više i od Sonyja i od MS-a i od Nintenda i Epica mi smeta to što se uvijek nađe prozivati i obeshrabrivati one koji neki vrag poduzimaju od strane onih koji to ne rade. Ja nisam od tebe čuo opravdanje plaćanja određenih dijelova usluge PS+. Ja sam čuo da je tebi to isplativo i ništa više od toga.

Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:

Blesavo je, ne znam kaj da ti drugo kažem. Ako želiš da nastavimo s tom metaforom koja je od samog nije držala vodu, ti platiš put autocestom time da plaćaš Internet. I onda dodatno platiš samo zato jer voziš Xbox Multiplu ili Sony Yaris. U međuvremenu PC i60 ide autoputom bez da dodatno plaća. Glupo je, da, ali nastavljam u istom tonu onda.

ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put

Inače, ako nekome smetaju stvari u državi, uvijek postoji opcija prosvjeda. Ne govorim sada o ovome kao nekom konkretnom primjeru niti želim u politiku ulaziti, samo spominjem to da iz nekog razloga prosvjedi i građanske akcije spominju s podrugljivim tonom. Jednako podrugljivim kao i glasovanje novčanikom. Baš od onih koji misle da i dalje ništa ne mogu napraviti i da njihove odluke ne oblikuju njihovu okolinu.

renda paaaa, isto je i sa gamepassom, ili?

Uspoređivati ono što nudi Game Pass i ono što nudi PS+ nije uopće validno. Da, isto vrijedi i za Game Pass, no za taj isti Game Pass ti unaprijed znaš ponudu, imaš na stotine igara u ponudi.

Nexus Pa pitam te lijepo. Da li misliš da je @sanzo glup da on to ne zna? Ne znam što dobiješ s ovim "pojasnjavanjem"? Valjda u nedostatku prave kontre, treba ispasti smartass oko svega...

Nemoj se onda i ti praviti kao da nisi svjestan da istu stvar radiš, a zna se na što je točno mislio, točno i na ovo što i ja pišem. Dobije igre. Na posudbu.

I na kraju, ljutili se ili ne, osjećali se prozvanima ili ne, manji je problem plaćati takav servis. Veći je kada se aktivno brani štetna praksa firme misleći da misli na vas i misleći da alternative nema. Stati u obranu guranja ruke u džep sve dublje i dublje zbog nečega za što sam i sam siguran da znate jako dobro da nije pravedno, dok se tvrtke fino smiju jer imaju svoje branitelje spremne na bilo kakvu promjenu. Jer Bože moj, tako je, ne može se ništa...

EDIT:

Zero skontao kasnije da je to vjerojatno išlo na račun Nintenda.

Na to sam mislio. 😃

Sterlok
                      Pa postavio sam ti to pitanje jer ne vidim razloga da čovjeku pojašnjavaš kako on dobije igre u "najam" jer eto on kao ne zna to.

Logično da to zna i mislim da se nitko ne pretvara da je to drugačije. Dobiješ i ti licencu na digitalnu kopiju igre koju si kupio sve dok druga strana ne odluči da ti ukine tu mogućnost iz ovog ili onog razloga. Mogu ti ukinuti Steam račun i što onda? Ciao.

Tu je jedini štit fizička kopija igre, ali u to neću ulaziti.

Nexus Izgleda da ima razloga. Jer kao što rekoh na EPIC-u stvarno nešto dobije. Na plusu ništa ne dobiješ, nego iznajmiš. Ogromna razlika. Da li će ti netko ukinuti? Moguće kao i to da sutra bude smak svijeta. Sve je moguće.