Nemam pojma o kavoj inflaciji povećanju cijena pričate, na PC-u su cijene iste uvijek kada su igre u pitanju. CD keys i udri. EPIC besplatno ili sa popustom. Pretplate nema. Hardver je trenutno problem ako se slabo snalazite, softver bagatela.
Ne, nije u redu od Sonyja što ne dopušta nadoplatu od 70 kuna na PS5 verziju Horizon Forbidden Westa
- Uređivano
Fico Pa ono, meni je brz pad ako između 1-2 godine od izlaska tipa RE2 ili TLOU2 te iste igre možeš nove kupiti za 100-200 kn. Ne znam što bi više mogli očekivati a da to ima financijske isplativosti i smisla za deva/izdavača.
Edit: skontao kasnije da je to vjerojatno išlo na račun Nintenda.
Fico Što je sasvim ok. Ja sam rekao, neću tebi reći kako da trošiš novac niti ikome.
Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:
Fico Cijena koju sam sada platio, 220kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.
Cijena koju sam sada platio, 350kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.
U čemu je razlika od moje do tvoje izjave? Oćeš reć da sam loše procjenio moje financije i da sam bacio novac na nešto šta meni nije vrijedno toliko? Tu si u krivu i mogu ti jako jednostavno dokazat, a istovremeno pobit tvoju drugu tvrdnju:
Fico One koje se mogu igrati samo dok si pod pretplatom i čija je ponuda svakom godinom sve siromašnija, do te mjere da se igre dijele koje su toliko stare da su dobile nastavke.
Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
Shadow of the Tomb Raider
Concrete Genie
Final Fantasy VII Remake
Remnant: From the Ashes
Days Gone
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
A Plague Tale: Innocence
Svaka od tih igara je na dan izlaska na plusu bila manje od dvije godine stara, nije dobila nastavak i osim ff-a i plage talea nisam ih prije imao.
Svaku od njih bi uzeo na nekom popustu i računam da sam spreman za njih dat 100-150 kn. Da ništa više ove godine ne dobijem od usluge i da računam da bi svaku od njih platio stvarno 100 kn, već u startu sam prešparao 150 kn. Nemoj mislit da si ti jedini koji računa ispaivost nekog proizvoda i da ako netko odluči kupit nešto šta ti nećeš automatski ne razmišlja i samo pasivno prihvaća postavljenu cijenu.
Fico Ja odobravam cijenu koja odgovara primanjima potrošača. Ne, ne mislim na to da netko tko ima 10.000kn treba igru platiti više nego netko s 5.000kn, već da cijene rastu donekle u skladu s rastom plaća. Primanja rastu mizernom brzinom, kao što sam već spominjao, a cijene rastu do neba brže nego što možeš otkazati PS+ pretplatu.
Koko god da pokušam interpretirat ovu rečenicu nema mi nikakvog smisla. Ako želiš reć da bi cijena igara trebala rast sa prosjekom plaća, do sad bi u hrvatskoj igre za ps koštale ko konzole, a igre za nintendo kao high end gamin pc-evi.
Ako misliš da bi se cijena proizvoda, koji je u svojoj biti luksuz i nije potreban za normalan život, trebala skalirat prema primanjima pojedinca, to je nemoguće postić u stvarnosti. Mislim i ja bi da ako elon musk kupi privatni jet za 50 milijuna dolara da meni skaliraju cijenu tog aviona na 50000 kn. Dobro i sam si rekao da ne miliš da skaliranje mora bit direktno, ali koji postotak bi smanjili po tebi? Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?
Fico Meni ne treba Mercedes da bih se vozio autoputom, ali mi treba PS+ kako bih igrao online.
Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:
"Ti se voziš po autocesti? Ne mogu vjerovat kako možeš bit tako naivan i prihvatit da se plaća 70 kuna za ić od zagreba do rijeke. Ne samo to nego i pasivno prihvatiš da svako ljeto dignu cijenu bez ikakvog opravdanja. Pa svaki put kad registriram auto ja platim porez na ceste, zašto bi 2 puta plaćao nešto što već imam pravo koristit kako želim? Da se malo informiraš znao bi da postoji stara cesta kroz gorski kotar i kao i ja bi bojkotirao HAC kroz cijelu sezonu te putovao 3 sata dulje. Znam da to nije prava alternativa, ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put."
Da ne pišem dalje gluposti. Gaming je luksuz. Do prije desetak godina je igranje bio iznimno skup hobi, koji je od proišle generacije konzola drastično pojeftinio i postao pristupačan skoro svakome. 10 $ više ili manje na cijenu nove igre to nije ni najmanje promijenilo i utječe samo na ljude koji sve moraju imat prvi i ne mogu se strpit ni najmanje. Za svaki hobi je ista situacija i ako želiš sve najbolje odmah, paltit ćeš daleko više nego u gamingu.
- Uređivano
sanzo Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
Kak to misliš dobio? Nisi li platio najam tih igara na određeno vremensko razdoblje, videoteka? Što ako ti se neka od tih igara ponovno zaigra a ti ne platiš pretplatu? Dobiješ na EPIC-u, daju ti u trajno vlasništvo za 0 kn.
I ja sam tebe pitao lijepo zašto si nervozan? Nije tema kolega forumaš i ne znam zašto bilo koga ovdje komentirao koga ne poznam. Jasnije?
- Uređivano
sanzo Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:
Zašto je problem pasivnost nazvati pasvinošću? Zašto je problem naivnost nazvati naivnošću?
Ja tebi neću reći da nešto ne trošiš, ali ću svakako prozvati prakse koje smatram da su za naivce. Ako se pronađeš u toj grupi, ja ti tu ne mogu pomoći. Isto kao što ako netko nije informiran i to kaže, rado ću uputiti tu osobu u smjeru gdje se može informirati.
Tjerati igrače da dvaput kupuju igru kojoj su samo zaključali slider za postavke je nešto na što će pasti samo naivci. Slegnuti ramenima i prihvatiti toliko nepotrebno plaćanje igranja online je ono zbog čega je to postao konzolaški standard. To je dovelo do toga da se na sve moguće načine brani takva posve nepotrebna barijera.
Uostalom, za neučinkovitost glasovanja novčanikom se osvrni na moj primjer Battlefronta. Ili Deadwalkerove primjere FUT paketića i Cyberpunka. Ili na najnovije posipanje pepelom Applea oko CSAM tehnologije. Još ću jednom napisati. Na samom kraju, potrošač diktira vrijednost proizvoda.
Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
Concrete Genie
Final Fantasy VII Remake
Days Gone
A Plague Tale: Innocence
Dobio si ih na posudbu. I moći ćeš ih igrati sve dok tu pretplatu ne prekineš plaćati.
sanzo Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?
Idemo na stranu staviti to da smanjenjem cijene činiš proizvod dostupnijim široj publici. Govoriš kao da je Sonyjev jedan jedini izvor zarade PS+. To je samo dodatna usluga, jedna bez koje su odlično funkcionirali do sada i sigurno bi i nastavili zbog ogromnog rasta broja igrača, koju su odlučili napraviti obaveznom. Ne znam kako ne shvaćaš da je naivno platiti igru i na PC-u ju igrati besplatno online, ali na konzolama dodatno plaćati pravo da koristiš dio jednako plaćene igre?
Mene i dalje zanima zašto Sony i Microsoft moraju naplaćivati igranje online, dok Steam, Epic, Ubisoft, EA i drugi to ne moraju raditi na PC-u? Niti jedan razuman razlog za to ne postoji osim što su potrošači odlučili šutjeti i to prihvatiti kao standard. Zašto bi u redu bilo doslovne popuste tavljati iza paywalla?
Možemo nastaviti ovako hodati oko teme, bez da se dotaknemo nečeg konkretnog. Ja sam naveo što mi točno smeta i to u detalje koji se ne nalaze u citiranoj rečenici. Ti si spomenuo samo da je to tebi isplativo i to je to.
No više i od Sonyja i od MS-a i od Nintenda i Epica mi smeta to što se uvijek nađe prozivati i obeshrabrivati one koji neki vrag poduzimaju od strane onih koji to ne rade. Ja nisam od tebe čuo opravdanje plaćanja određenih dijelova usluge PS+. Ja sam čuo da je tebi to isplativo i ništa više od toga.
Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:
Blesavo je, ne znam kaj da ti drugo kažem. Ako želiš da nastavimo s tom metaforom koja je od samog nije držala vodu, ti platiš put autocestom time da plaćaš Internet. I onda dodatno platiš samo zato jer voziš Xbox Multiplu ili Sony Yaris. U međuvremenu PC i60 ide autoputom bez da dodatno plaća. Glupo je, da, ali nastavljam u istom tonu onda.
ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put
Inače, ako nekome smetaju stvari u državi, uvijek postoji opcija prosvjeda. Ne govorim sada o ovome kao nekom konkretnom primjeru niti želim u politiku ulaziti, samo spominjem to da iz nekog razloga prosvjedi i građanske akcije spominju s podrugljivim tonom. Jednako podrugljivim kao i glasovanje novčanikom. Baš od onih koji misle da i dalje ništa ne mogu napraviti i da njihove odluke ne oblikuju njihovu okolinu.
renda paaaa, isto je i sa gamepassom, ili?
Uspoređivati ono što nudi Game Pass i ono što nudi PS+ nije uopće validno. Da, isto vrijedi i za Game Pass, no za taj isti Game Pass ti unaprijed znaš ponudu, imaš na stotine igara u ponudi.
Nemoj se onda i ti praviti kao da nisi svjestan da istu stvar radiš, a zna se na što je točno mislio, točno i na ovo što i ja pišem. Dobije igre. Na posudbu.
I na kraju, ljutili se ili ne, osjećali se prozvanima ili ne, manji je problem plaćati takav servis. Veći je kada se aktivno brani štetna praksa firme misleći da misli na vas i misleći da alternative nema. Stati u obranu guranja ruke u džep sve dublje i dublje zbog nečega za što sam i sam siguran da znate jako dobro da nije pravedno, dok se tvrtke fino smiju jer imaju svoje branitelje spremne na bilo kakvu promjenu. Jer Bože moj, tako je, ne može se ništa...
EDIT:
Zero skontao kasnije da je to vjerojatno išlo na račun Nintenda.
Na to sam mislio.
Sterlok
Pa postavio sam ti to pitanje jer ne vidim razloga da čovjeku pojašnjavaš kako on dobije igre u "najam" jer eto on kao ne zna to.
Logično da to zna i mislim da se nitko ne pretvara da je to drugačije. Dobiješ i ti licencu na digitalnu kopiju igre koju si kupio sve dok druga strana ne odluči da ti ukine tu mogućnost iz ovog ili onog razloga. Mogu ti ukinuti Steam račun i što onda? Ciao.
Tu je jedini štit fizička kopija igre, ali u to neću ulaziti.
Nexus Tu je jedini štit fizička kopija igre, ali u to neću ulaziti.
Još bolji štit je digitalna kopija bez DRM-a kakve se prodaju na GOG-u.
Fico Zašto je problem pasivnost nazvati pasvinošću? Zašto je problem naivnost nazvati naivnošću?
Mislim da sam na to već odgovorio. Time namećeš svoje stavove i vrijednosti i ocrtavaš ljude koji ne misle isto kao ti kao nekog ko je gluplji od tebe i ne može jednako kvalitetno donosit odluke. Mislim da velika većina ljudi zna šta kupuje kad plati neki proizvod. Ako žele kupit horizon za ps4 i onda platit nadogradnju jednog dana kad kupe novo konzolu to je njihova stvar. Ja to ne planiram napravit, ali ne mogu iskreno reć niš loše za nekog tko je tako odlučio. To je njegova stvar. I meni bi bilo draže da kupiš jednu verziju i možeš igrat na obe konzole, ali nije tako. Jasno je rečeno da nije tako i onaj ko kupi upgrade je to svijesno sam odlučio. Vrijeme ionako pokaže da li je to na kraju isplativo za izdavača ili će mu se obit u glavu.
Fico Uostalom, za neučinkovitost glasovanja novčanikom se osvrni na moj primjer Battlefronta. Ili Deadwalkerove primjere FUT paketića i Cyberpunka. Ili na najnovije posipanje pepelom Applea oko CSAM tehnologije. Još ću jednom napisati. Na samom kraju, potrošač diktira vrijednost proizvoda.
Iskreno ne mislim da je i u jednom od ovih primjera išta postihnuto glasanjem novčanikom. FUT svake godine donosi nenormalan profit tako da igrači očito glasaju novčanikom za takvu praksu, a sve ovo ograničavanje je samo pokušaj da i druge strane zarade na nečem profitabilnom ako ikako mogu. Battlefront i Cyberpunk su za mene nekvalitetni proizvodi koji su uz svo poticanje na bojkotiranje i glasanje novčanikom završili kao iznimno uspješni proizvodi na kraju. Cyberpunk se je 13 milijuna prodanih primjeraka sad na putu u top 100 najprodavanijih igra svih vremena, a i dan danas nije sređen do kraja ako se ne varam.
Fico Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
Concrete Genie
Final Fantasy VII Remake
Days Gone
A Plague Tale: InnocenceDobio si ih na posudbu. I moći ćeš ih igrati sve dok tu pretplatu ne prekineš plaćati.
U mojem slučaju, posudit na godinu dana i dobit je ekvikalentno. Jako, jako malo igara odigram ponovo, tako da kad kupujem igru, taj jedan prolazak je ono šta računam pod njenu vrijednost. Kad kažem da bi za days gone dao 100 kn, nije mi važno da mi ta igra sjedi na polici i skuplja prašinu do kraja života. Za mene vrijednost donosi iskustvo njenog prelaska i tome dodjeljujem novčanu vrijednost. Ako ju za 5 godina poželim ponovo odigrat, neće mi problem bit dat još 5-10 $ da ju ponovo posudim ili da si kupim trajnu kopiju i odigram ju ponovo. Na isti način gledam na knjige i filmove kad odlazim u knjižnicu i kino. Jako puno toga ću jednom konzumirat, a ako smatram da je to vrijedno kupit ću si za sebe u budućnosti. Dobro znam da ne razmišlja svatko na taj način i da nemaju svi iste navike. Netko će svaka 3 mjeseca ponovo igrat istu igru i za njega onda plus možda nije isplativ. Ali kad sam prije radio onaj izračun koliko to za mene vrijedi i dalje stojim iza toga i smatram da nisam napravio grešku kad sam ga platio ove godine.
Fico Ne znam kako ne shvaćaš da je naivno platiti igru i na PC-u ju igrati besplatno online, ali na konzolama dodatno plaćati pravo da koristiš dio jednako plaćene igre?
Gle, imam pc, imam steam, imam gog, imam epic acc, imam nintendov acc, imam sonijev, imam čak i nekoliko gluposti kao šta su uplay.. Jedini koji nemam je xbox acc i to ne jer imam nešto protiv brenda već jednostavno zato što jedina generacija kad su me privukli svojom ponudom je bila za vrijeme x360 i onda jednostavno nisam imao novca da uložim u konzolu. To što ne pišem često o igrama na pc-u je samo posljedica toga da na njemu primarno igram muliplayer stvari o kojima nemam puno za reć. Nema baš smisla da svaki tjedan napišem da sam igrao among us ili dead by daylight. Znam da neku igru mogu kupit jeftinije na pc-u u dosta slučajeva, znam da je online besplatan i svejedno uzmem igru na konzoli. Možda je to naivno, ali želim igrat na kauču, ispred velikog ekrana umjesto u sobi za monitorom. Bar za veliku većinu igara koje igram. I možeš sad reć da si isto tako mogu spojit komp na tv i tako igrat, e pa i to radim. Manje zahtjevne igre stavim na laptop i spojim na tv. Problem je za ostale da bi morao probušit 3 zida, provuć kablove i onda je upitno da li bi mi gamepad dobro lovilo na tu udaljenost. Nemam opciju prebacit pc u dnevni boravak, a ida imam to ne bi napravio. Možda ima i drugih riješenja, ali svako od njih zahtjeva neki trud. Za mene ja malo viša cijena igre i plaćanje onlinea ok trošak za ono šta time dobijem i svijesno sam si ga spreman priuštit.
O tome da li bi igre trebale bit jefrinije i pristupačnije, da li je ok naplaćivat online nemam baš šta za reć. Ja bi isto kao i svi da su svi proizvodi šta je moguće pristupačniji, idealno bi bilo da su besplatni. Cijene se na žalost kroje prema ponudi i potražnji i uvijek će bit takve da maksimiziraju profit. Ja se mogu jedino prilagodit. Ako smatram da je nešto preskupo ili ne vrijedi novca neću to kupit. Ako dovoljno ljudi smatra isto, proizvod će pojeftinit, ako ne, ili ću platit cijenu koju traže, ili ga neću imat. Ne vidim nikakav problem u tome. Ima tisuću stvari koje si u životu neću moć priuštit. Ako ću time porast u tvojim očima, možeš zamislit da cijeli život bojkotiram ferrari. Danas-sutra će postat prostupačniji svima.
- Uređivano
Stara izreka kaže da su najbolje stvari u životu besplatne.
Zato je Fortnite free-to-play.
sanzo Mislim da sam na to već odgovorio. Time namećeš svoje stavove i vrijednosti i ocrtavaš ljude koji ne misle isto kao ti kao nekog ko je gluplji od tebe i ne može jednako kvalitetno donosit odluke. Ako žele kupit horizon za ps4 i onda platit nadogradnju jednog dana kad kupe novo konzolu to je njihova stvar.
Ja nigdje nisam nikome rekao da je glup i da stvar bude bolja, više sam puta spomenuo da smatram da je jedan od razloga van pasivnosti taj da ljudi nisu informirani o alternativama. Iznenadio bi se koliko prosječni gamer zapravo ne zna o industriji i ponudama koje se mogu pronaći.
To što se netko uvrijedi jer sam podržavanje prakse nazvao naivnim ili to što se prozove rezigniranost ne znači da to ne smijemo i dalje prozivati. Ajme meni, nekome se reklo da je pasivac. Najbolje bi bilo da se ne smije ništa prozivati više.
Možemo onda šutjeti oko apsolutno svega zato što se sve može svesti na to da je nečija individualna odluka i gotovo. Možemo u potpunosti zanemariti da svatko od nas ima utjecaj dalji od nas samih. Možemo u potpunosti i bilo kakve kritike, pohvale, žalbe, sve to zaboraviti jer nema smisla. Možemo biti indiferentni i pustiti da se s nama radi što žele drugi. To je rezigniranost o kojoj pričam.
To što netko želi nešto napraviti ne znači da nije korisno ili štetno. To ne briše učinak koji radiš.
Battlefront i Cyberpunk su za mene nekvalitetni proizvodi koji su uz svo poticanje na bojkotiranje i glasanje novčanikom završili kao iznimno uspješni proizvodi na kraju.
Ne znam kada si zadnji put igrao Battlefront II, ali riječ je o vrlo pristupačnoj i zabavnoj kežual igri za zaigrati s ekipom. Prepuna različitih modova i predivnih mapa te jednostavnog, ali zabavnog gameplaya. Prešutjeti činjenicu da je EA stao na loptu sa štancanjem igara, dao Respawnu priliku da se baci na ono što se tražilo (single-player iskustva) te da se time vode u daljnjem razvoju svojih igara mislim da dovoljno govori o tome da novčanik ima svoju snagu. Svakako veću od šutnje.
Možda ima i drugih riješenja, ali svako od njih zahtjeva neki trud.
Možda sam ja skroz skrenuo čitajući ovo, ali ovo je točno pasivnost o kojoj pričam. Da, potreban je trud i oko alternativa i bojkotiranja nekog proizvoda. Neće promjena doći sama od sebe jer smo zaželjeli tako.
Ako ću time porast u tvojim očima, možeš zamislit da cijeli život bojkotiram ferrari. Danas-sutra će postat prostupačniji svima.
I opet se vraćamo na taj podrugljiv ton i divlje usporedbe koje ne drže vodu.
Industrija videoigara je još uvijek u izgradnji. Ni sami temelji nisu još posloženi, a veliki bum koji je doživjela zadnjih godina dovela nas je do toga da danas igrači kroje kakva će ona biti u budućnosti. Ako ona bude preskupa, nepristupačna i jednostavno tlo za korporativnu pohlepu, to će biti samo do onih koji su podržavali te iste prakse onda kada su jednostavno mogli ne odigrati neki naslov.
Kratkoroćno zadovoljstvo nije vrijedno zamjene za dugoročne negativne posljedice.
I onda kad dođe nečija verzija Cyberpunka, samo ću čuti prigovore kako se igrače vara. Naravno, najviše od strane onih koji su najtiši kod štetnih praksi u industriji.
Fico Ja nigdje nisam nikome rekao da je glup i da stvar bude bolja, više sam puta spomenuo da smatram da je jedan od razloga van pasivnosti taj da ljudi nisu informirani o alternativama. Iznenadio bi se koliko prosječni gamer zapravo ne zna o industriji i ponudama koje se mogu pronaći.
Nije potrebno nešto dorekno reć da bi se insinuiralo, nešto šta iz posta u post radiš. Vjerujem da prosječan gamer danas kad ih milijune gamera ne zna ništa o horizon upgradeu, niti ga briga, ali ti ne pričaš sa prosječnim gamerima. Pričaš na forumu za ljude koji su posvećeni gamingu i koji su o njemu već godinama ako ne i desetljećima. Dio njih duže od tebe. Znaju jako puno o igrama, platformama, mogućnostima i cijenama. Dalako su od prosječnog gamera. Mislim da to i sam znaš, ali svejedno koristiš iznimno arogantan ton prema ljudima koji ne djele tvoje mišljenje. Ne želiš ni čut drugu stranu, a čak i kad ti se dokazom pokaže da je nešto šta si izjavio krivo i potkrijepi se činjenicama i dalje u potpunosti odbacuješ bilo koji drugi stav osim svog.
Mene je cijela ova debata zabavila, dugo već nisam imao volju upustit se u neku raspravu online, ali mislim da smo dovoljno napisali o temi koja nije ni direktno vezana za članak i da nemam baš više puno toga konstruktivnog za reć osim da se vrtimo u krug i jedan drugom dokazujemo di smo u krivu. Ako oćeš dalje siguran sam da će neko drugi preuzet. Ja u međuvremenu idem pogledat koji još načini postoje za spojit komp sa tv-om i da li bi išta od toga mogla bit zadovoljavajuća solucija. Kad sam već potrošio toliko vremena na pisanje da izvučem nešto korisno iz toga.Ipak me čeka Crossbell i bilo bi lijepo igrat ga na isti način kao i prethodnika.