- Uređivano
sanzo Dok se slažem s idejom ovog šta si napisao i mislim da je super je imat čvrsti stav i kritizirat loše prakse, ako na kraju svejedno kupiš PS5 i njihove igre, koja je onda razlika između tebe i onih koji su si priuštili konzolu odmah?
Prvo, ja te igre neću kupovati po punoj cijeni, to ti mogu garantirati. Drugo, neću ni kupovati konzolu po ovim suludim cijenama. Ako vidim da se te prakse nastavljaju, kupovinu ću jednostavno odgoditi. Meni nije problem preskočiti par ekskluziva u generaciji ako to znači da ja glasujem svojim novčanikom protiv nečega što kao posljedicu nosi
Lako je reć igre su preskupe, ps+ se ne bi trebao plaćat i da je bolje dobit besplatno igru zauvijek nego na posudbu dok ti ne isteče pretplata, ali ako želiš igrat ps4/ps5 igre ili igrat te igre online, koja ti je točno alternativa?
Samo zato što je alternativa bojkotiranje, ne znači da treba slegnuti ramenima i prihvatiti situaciju takvom kakva je. Meni je to beskičmenjački pristup koji je i doveo do ovakvog stanja. Ne možeš igrati online bez PS+? Alternativa je PC. Ili je alternativa ne igrati uopće te igre online. Na kraju krajeva, sam sebe dovodiš pred gotov čin time što kupiš PS5, znajući da se online naplaćuje. Ja sam uzeo godinu dana PS+ pretplate sada kada je bila na popustu od 220kn zbog toga što mi se to čini pravednijom cijenom od pune za ono što nudi. Ne pada mi pamet obnavljati.
Nadalje, ja mogu svojim biranim trošenjem pokazati kako preferiram trošiti svoje novce. Ako kupujem pretplatu samo na popustu, očito je da ne podržavam punu cijenu, ali bih podržao servis po pristupačnijoj cijeni. Kada bi većina ljudi to radila, financijski bi se i firma prilagodila trendovima shvaćajući da im je isplativije na duge staze.
Isto kao šta ćeš ti platit da bi jednog dana odigrao stvari koje te zanimaju kad ti to bude isplativo kao šta ću i ja
Što ponovno ne znači nužno da ću kupiti igru preko PS Storea, već mogu i rabljeni disk kupiti i tako zaigrati.
Meni su osobno to samo izlike kako bi se opravdala ta već spomenuta pasivnost. Alternativa je ponekad nešto ne odigrati. Ja nisam niti lipe potrošio na EGS-u niti sam koristio besplatne igre koje dijele jer ih ne podržavam. Čekao sam, igre su se pojavile na Steamu i ulovio bih ih na popustu.
Ista mi je stvar i s Activison Blizzardom. Ne podržavam ih nimalo nakon afere s Blitzchungom, a još manje od nedavno kada su izašle informacije o tretmanu zaposlenika u firmi. Svoj sam Battle.net račun izbrisao još kad je sve s Blitzchungom krenulo. Njihove igre ne kupujem i iako bih htio novije Call of Dutyje odigrati, neću dok ne vidim da se neke pozitivne promjene ne događaju. Preživjet ću. Jer ima puno više drugih igara.
Ne znam da je to baš razlog za reć da su naivni ili pasivni, ako je jedina druga opcija ne odigrat stvari koje žale i koje su si u stanju priuštit.
Ako je to što žele i mogu si priuštiti nešto odigrati razlog da pređu preko nekih principa za koje se zalažu, onda ta osoba nije nimalo dosljedna sama sebi. Ja ne vidim zašto je problem nešto ne odigrati. I ja sam htio igrati neke igre koje su došle ekskluzivno na EGS pa nisam. Zato što ako ne možeš bez jedne igre preživjeti, onda imaš ozbiljnijih problema od toga možeš li si priuštiti pretplatu.
Sada ću morati povući paralelu s politikom jer je ovo isti pristup koji je vidljiv i na Facebookovim komentarima. Ljudi će prigovarati, samo gunđati, ali kada dođe vrijeme da nešto naprave, samo slegnu ramenima i kažu: "A tako je kako je, što mi tu možemo", da ne govorim o istom stavu i kada dođu izbori. To je ta ista pasivnost, ugrađena u nas lošim obrazovnim sustavom koji umjesto da potiče, aktivno suspreže kritičko razmišljanje.
Ljudi ne žele reći dosta jer sami sebe uvjere da je bolje imati jedan jedini način koji nije pravedan, nego niti jedan koji ne podržava tu nepravdu. Takva pasivnost kolektivno šteti i dovodi do toga da se lakše provode sve više upitne prakse.
Sony je odličan primjer toga. Odradili su izvrsnu generaciju gdje su na PS+ pretplati zaradili i onda su lagano počeli uvoditi nove načine kako namlatiti pare. I to im prolazi jer ljudi ne žele reći da je dosta.