• Gaming Vijesti
  • Ne, nije u redu od Sonyja što ne dopušta nadoplatu od 70 kuna na PS5 verziju Horizon Forbidden Westa

sanzo Ni ja neću, ali ne misle svi isto i nemaju svi iste financijske mogućnosti i interese. Netko uloži tisuće u auto, drugi u opremu za pecanje, fotoaparat, putovanja po svijetu ili odjeću. Ja ne mogu iskreno reć da su njihove odluke krive, čak i ako ja to ne bi napravio. Cijelo ovo govorenje o glasanju novčanikom je čista glupost. "Kad bi svi" je nešta šta se nikad neće dogodit. Ljudi će svoj novac i dalje torošit na stvari koje žele, a bojkotiranjem i glasanjem novčanikom možeš zakinut samo sebe.

Ovo je iz moje perspektive totalno promašeno razmišljanje, zapravo vrlo često u današnjem društvu gdje pojedinac zaključi da on ne mora snositi bilo kakvu odgovornost za sranja koja mu se serviraju na pladnju i jednostavno slegne ramenima i kaže "jbg, život je okrutan, prilagodit ću se, ja tu ništa ne mogu, zbog mene se neće ništa promijeniti". Zato smo kao društvo totalno za onu stvar i sva sranja koja nam se događaju smo u potpunosti zaslužili.

Glasanje novčanikom je tržišno apsolutno relevantan alat i vrlo efikasan, moram dodati. Pogledaj samo priču oko Cyberpunka gdje je Sony morao maknuti igru sa storea koliko je bilo refund requestova ili EA-ove monetizacijske modele s paketićima u FIFA-i koji su zbog protesta zajednice došli i do zakonodavne vlasti.

Skroz je u redu trošiti pare na stvari u kojima guštaš, no postoji nešto što se zove idiotska iznuda para temeljem ničega, kao što je ovo plaćanje high postavki grafike na konzolama. Vrijednosti jesu subjektivne, no ako je nešto očigledno izvlačenje para iz novčanika temeljem nepostojeće dodatne vrijednosti, za to treba izdavaču igre pokazati srednji prst.

Fenix

O inflaciji kao faktoru možemo pričat kod cijene mlijeka ili kruha.

Gluposti. Izrada tj. budžeti igara su otišli u nebo kada usporedimo izradu istih prije 30 godina. Studiji su sve veći, imaju više zaposlenika, zaposlenike treba platiti proporcionalno ekonomiji u tom trenutku. Kako molim te to ne utječe na konačnu cijenu proizvoda?

Kako to da je kino ulaznica značajno poskupila? Ulaznice za koncerte i sportska događanja? Nisu oni ni mlijeko ni kruh...svi spadaju u istu "entertainment" industriju. Jedino je gaming držao fiksnu cijenu 30 i nešto godina...

REALNO, poskupljenje od 10 eura/dolara je konzervativno s obzirom koliko su mogli poskupiti kada se sve zbroji i oduzme.

Zato jer je gaming industrija još uvijek rastuća industrija, a sve što si nabrojao dostiglo je svoje zenite i dalje igra samo i isključivo marketing.

Ne kažem nužno da ne opravdavam rast cijena igara za 10 eura, ali ono što tvrdim da ranije nije bilo ni potrebe za time. Nije mi opravdanje za sadašnji rast cijena to što 20-30 godina nije raslo. Da je bilo potrebe za tim, cijene bi skočile vecz davno.

Fenix

Zato jer je gaming industrija još uvijek rastuća industrija, a sve što si nabrojao dostiglo je svoje zenite i dalje igra samo i isključivo marketing.

Sport i film je dostigao svoje zenite? Po čemu? Uostalom kako uopće utvrditi to i kako utvrditi u kojoj je fazi gaming? U zabavnoj industriji (u koju spada gaming) nema nikakvog zenita. Uvijek dolazi nova publika i nove generacije kojoj se prilagođava.

Kažeš da samo marketing igra ulogu u ostalim kategorijama, a mi svi znamo koliko se više sada ulaže u marketing u gamingu nego prije 5-6-7 godina. Uostalom, dosta igrača će se složiti da se više ulaže u marketing i brend nekih franšiza, nego što se ulaže u kvalitetu i ispoliranost istih.

Kažeš "ranije nije bilo potrebe za tim" kao i "da je bilo potrebe, prije bi rasle"...be razumijem što želiš reći s tim?

Potreba se otvorila nakon što se 30 godina cijena nije pomakla. Igrači su s otvaranjem tržišta postali stariji nego prije, što znači da imaju više novca za potrošnju i cijene se mogu dignuti. Prije je industrija bila osjetljivija na promjene u cijeni dok danas to nije problem uz bombastičan marketing i činjenicu da je gaming postao mainstream. Prije 10 godina nezamislivo, ali eto kroz zadnjih 6-7 godina to se otvorilo.

Što se tiče cijena, npr. meni je nerealno da FIFA XY košta isto kao i RDR2 ili npr. Witcher 3 koje su puno kompleksnije i kvalitetnije u svom žanru od drugih. A koštali su jednakih 60 eura/dolara kada su izašle. Ne vidim problem da je RDR3 ili Witcher 4 skuplji za 10 eura od godišnjeg COD-a ili Fife.

Filozofiraš sad a meni se neda ulazit u filozofije. Pogledaj krivulje rasta svake od ondustrija pa zaključi.

Da ću bit zahvalan nekome što nije ranije digao cijene, e to sigurno neću. Kažem, da je bilo potrebe, odnosno da je poslovanje bilo neodrživo dignuli bi cijene. Ali ne da nije bilo neodrživo, već su unatoč stagnaciji cijene profiti rasli, a industrija je bujala. Buja i danas, ali je Sony prvi zaključio:

• da je usporilo
    • ili da će postat neodrživo nekad uskoro uz planirani rast o razvoj

Ili su samo pohlepni.

Poanta mojeg uključivanja ovdje je da se nismo 30 godina igrali za 60 dolara samo zato što je industrija rekla: "ajmo bit dobri prema ljudima"

Fenix a gdje da vise poraste? ja sam misljenja da je utopisticki bilo ocekivati da ce igre zauvijek kostati 60$. danas postene single player igre kostaju 200 milijuna u izradi a ako ne kostaju toliko gameri odmah polude jer se negdje jbg moralo i stediti. tako da ako hoces napraviti dobru AAA igru moras priblizno toliko i potrositi. da bi takva igra na kraju bila profitabilna mora se prodati u 10 milijuna primjeraka. prije je rizik izrade takve igre bio puno manji jer je cijena developmenta bila puno puno manja. samo treba pogledati koliko takvih igara se zadnjih godina prodalo u milijunskim primjerima a na kraju nisu bile profitabilne za kompaniju.

ne odobravam neke poteze sonyja da se razumijemo, otisli su s nekim praksama predaleko ali negdje se treba podvuci i crta jer i firme u kojima radite povisuju cijene svojih proizvoda i usluga zasto to ne bi smio sony?

sto je najbolje od svega rekao bi da su za one koji mogu cekati malo cijene nikad povoljnije, samo gledajte po generacijama koliko je trebalo da igre pojeftine. na ps1 i ps2 generaciji su igre i godine nakon izlaska kostale 500kn na ps3 su tek pocele relativno brzo padati a na ps4 je bilo igara koje su doslovno 3-4 tjedna kostale 50% manje a na ps5 nije drukcije. hocu reci po djepu se lupaju samo oni koji moraju sve imati prvi dan a vidim da se takvi uopce ni ne zale vec samo oni poput fice ili mene za koje se realno ionako nista ne mjenja tako da zasto da bijem bitku za one kojima ionako nije stalo?

Garrus_V ponavljam još jednom, uopće nemam namjeru osporavat ovaj sadašnji rast od 10 dolara. Stava sam da još uvijek može i bez toga, ali ga ne branim agresivno.

Ono što tvrdim je da u posljednjih 30 godina nije ni bilo potrebe za dizanjem cijena. Ako netko kao opravdanje poskupljenja priloži "pa-nisu-rasle-30-godina" argument, s tim se neću složit.

Fenix

Ako netko kao opravdanje poskupljenja priloži "pa-nisu-rasle-30-godina" argument, s tim se neću složit.

To nije ni bio jedini argument. Cijene nisu rasle 30 godina jer je tržište bilo značajno manje i puno osjetljivije na pomake u cijeni.

Znači 1995. godine 60 dolara je bio ekvivalent 105 dolara u 2021...oni su nakon toliko godina dignuli za 10 dolara. Znači, mogli su i više samo zbog inflacije (nema veze s mlijekom i kruhom, već čistoj vrijednosti novca) podignuti cijene, a tu uopće ne treba spominjati studije koji sad broje na tisuće ljudi kao i razvoj i marketing koji ide u tu cifru. Ne nisam "zahvalan" što nisu dignuli cijene još i više, već samo navodim zašto je to tako.

Objektivno ne možeš kazati "nisu trebali dizati cijene" jer brojke ne lažu što se tiče vrijednosti novca sada i prije 25-30 godina. Da li je to super za nas Hrvate? Naravno da ne, ali nama nije nitko kriv šta smo u kurcu. Nije da ništa ne znače amerikancu ili nijemcu, ali on to neće ni osjetiti...

U trenutku kada industrija videoigara nikada nije bila popularnija i imala više igrača, oni su odlučili dići cijene igara, unatoč tome što im prodaja raste. Da bi stvar bila bolja, to su napravili usred globalne pandemije. Meni je to definicija pohlepe.

Barem se to kompenzira dosta brzim padom cijena igara, akcijama i većom ponudom lepeze igara od indie do AAA na tržištu u odnosu na neka ranija vremena. Nije situacija tako dramatična kakvom se predstavlja, ovo važi i za ove stupidne PS4-PS5 upgradeove koji ionako donose upitna unapređenja koja nekima zapravo neće značiti mnogo, ako uopće.

Zero Barem se to kompenzira dosta brzim padom cijena igara

Giphy - Shigeru Miyamoto Reaction GIF by Mega64

Nemam pojma o kavoj inflaciji povećanju cijena pričate, na PC-u su cijene iste uvijek kada su igre u pitanju. CD keys i udri. EPIC besplatno ili sa popustom. Pretplate nema. Hardver je trenutno problem ako se slabo snalazite, softver bagatela.

Fico Pa ono, meni je brz pad ako između 1-2 godine od izlaska tipa RE2 ili TLOU2 te iste igre možeš nove kupiti za 100-200 kn. Ne znam što bi više mogli očekivati a da to ima financijske isplativosti i smisla za deva/izdavača.

Edit: skontao kasnije da je to vjerojatno išlo na račun Nintenda.🤣

Fico Što je sasvim ok. Ja sam rekao, neću tebi reći kako da trošiš novac niti ikome.

Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:

Fico Cijena koju sam sada platio, 220kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.

Cijena koju sam sada platio, 350kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.

U čemu je razlika od moje do tvoje izjave? Oćeš reć da sam loše procjenio moje financije i da sam bacio novac na nešto šta meni nije vrijedno toliko? Tu si u krivu i mogu ti jako jednostavno dokazat, a istovremeno pobit tvoju drugu tvrdnju:

Fico One koje se mogu igrati samo dok si pod pretplatom i čija je ponuda svakom godinom sve siromašnija, do te mjere da se igre dijele koje su toliko stare da su dobile nastavke.

Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
              Shadow of the Tomb Raider
              Concrete Genie
              Final Fantasy VII Remake
              Remnant: From the Ashes
              Days Gone
              Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
              A Plague Tale: Innocence
              Svaka od tih igara je na dan izlaska na plusu bila manje od dvije godine stara, nije dobila nastavak i osim ff-a i plage talea nisam ih prije imao.
              Svaku od njih bi uzeo na nekom popustu i računam da sam spreman za njih dat 100-150 kn. Da ništa više ove godine ne dobijem od usluge i da računam da bi svaku od njih platio stvarno 100 kn, već u startu sam prešparao 150 kn. Nemoj mislit da si ti jedini koji računa ispaivost nekog proizvoda i da ako netko odluči kupit nešto šta ti nećeš automatski ne razmišlja i samo pasivno prihvaća postavljenu cijenu.

Fico Ja odobravam cijenu koja odgovara primanjima potrošača. Ne, ne mislim na to da netko tko ima 10.000kn treba igru platiti više nego netko s 5.000kn, već da cijene rastu donekle u skladu s rastom plaća. Primanja rastu mizernom brzinom, kao što sam već spominjao, a cijene rastu do neba brže nego što možeš otkazati PS+ pretplatu.

Koko god da pokušam interpretirat ovu rečenicu nema mi nikakvog smisla. Ako želiš reć da bi cijena igara trebala rast sa prosjekom plaća, do sad bi u hrvatskoj igre za ps koštale ko konzole, a igre za nintendo kao high end gamin pc-evi.
              Ako misliš da bi se cijena proizvoda, koji je u svojoj biti luksuz i nije potreban za normalan život, trebala skalirat prema primanjima pojedinca, to je nemoguće postić u stvarnosti. Mislim i ja bi da ako elon musk kupi privatni jet za 50 milijuna dolara da meni skaliraju cijenu tog aviona na 50000 kn. Dobro i sam si rekao da ne miliš da skaliranje mora bit direktno, ali koji postotak bi smanjili po tebi? Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?

Fico Meni ne treba Mercedes da bih se vozio autoputom, ali mi treba PS+ kako bih igrao online.

Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:
              "Ti se voziš po autocesti? Ne mogu vjerovat kako možeš bit tako naivan i prihvatit da se plaća 70 kuna za ić od zagreba do rijeke. Ne samo to nego i pasivno prihvatiš da svako ljeto dignu cijenu bez ikakvog opravdanja. Pa svaki put kad registriram auto ja platim porez na ceste, zašto bi 2 puta plaćao nešto što već imam pravo koristit kako želim? Da se malo informiraš znao bi da postoji stara cesta kroz gorski kotar i kao i ja bi bojkotirao HAC kroz cijelu sezonu te putovao 3 sata dulje. Znam da to nije prava alternativa, ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put."

Da ne pišem dalje gluposti. Gaming je luksuz. Do prije desetak godina je igranje bio iznimno skup hobi, koji je od proišle generacije konzola drastično pojeftinio i postao pristupačan skoro svakome. 10 $ više ili manje na cijenu nove igre to nije ni najmanje promijenilo i utječe samo na ljude koji sve moraju imat prvi i ne mogu se strpit ni najmanje. Za svaki hobi je ista situacija i ako želiš sve najbolje odmah, paltit ćeš daleko više nego u gamingu.

sanzo
                Ovo si dosta lijepo sročio. Nemam ništa za dodati.

sanzo Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:

Kak to misliš dobio? Nisi li platio najam tih igara na određeno vremensko razdoblje, videoteka? Što ako ti se neka od tih igara ponovno zaigra a ti ne platiš pretplatu? Dobiješ na EPIC-u, daju ti u trajno vlasništvo za 0 kn.