sanzo Svaki put kad rečeš da netko glasa svojim novčanikom, da je naivan kad neki proizvod kupi i da bi se trebao informirat bolje o drugim ponudama je indirektan način da ustvrdiš da ti znaš bolje od nekog drugog koliko nešto vrijedi i šta je isplativo toj osobi, odnosno kritiziraš njegov način trošenja novca. Zašto misliš da nitko drugi ne razmišlja svojom glavom kad kupuje nešto? Evo ti jednostavan primjer:
Zašto je problem pasivnost nazvati pasvinošću? Zašto je problem naivnost nazvati naivnošću?
Ja tebi neću reći da nešto ne trošiš, ali ću svakako prozvati prakse koje smatram da su za naivce. Ako se pronađeš u toj grupi, ja ti tu ne mogu pomoći. Isto kao što ako netko nije informiran i to kaže, rado ću uputiti tu osobu u smjeru gdje se može informirati.
Tjerati igrače da dvaput kupuju igru kojoj su samo zaključali slider za postavke je nešto na što će pasti samo naivci. Slegnuti ramenima i prihvatiti toliko nepotrebno plaćanje igranja online je ono zbog čega je to postao konzolaški standard. To je dovelo do toga da se na sve moguće načine brani takva posve nepotrebna barijera.
Uostalom, za neučinkovitost glasovanja novčanikom se osvrni na moj primjer Battlefronta. Ili Deadwalkerove primjere FUT paketića i Cyberpunka. Ili na najnovije posipanje pepelom Applea oko CSAM tehnologije. Još ću jednom napisati. Na samom kraju, potrošač diktira vrijednost proizvoda.
Ove godine, od igra koje me zanimaju na plusu sam dobio:
Shadow of the Tomb Raider
Concrete Genie
Final Fantasy VII Remake
Remnant: From the Ashes
Days Gone
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
A Plague Tale: Innocence
Dobio si ih na posudbu. I moći ćeš ih igrati sve dok tu pretplatu ne prekineš plaćati.
sanzo Je ok da čak i ako prodaju proizvod sa gubitkom tebi moraju dat nešto po nižoj cijeni samo zato jer ne zarađuješ kao netko u americi ili u njemačkoj?
Idemo na stranu staviti to da smanjenjem cijene činiš proizvod dostupnijim široj publici. Govoriš kao da je Sonyjev jedan jedini izvor zarade PS+. To je samo dodatna usluga, jedna bez koje su odlično funkcionirali do sada i sigurno bi i nastavili zbog ogromnog rasta broja igrača, koju su odlučili napraviti obaveznom. Ne znam kako ne shvaćaš da je naivno platiti igru i na PC-u ju igrati besplatno online, ali na konzolama dodatno plaćati pravo da koristiš dio jednako plaćene igre?
Mene i dalje zanima zašto Sony i Microsoft moraju naplaćivati igranje online, dok Steam, Epic, Ubisoft, EA i drugi to ne moraju raditi na PC-u? Niti jedan razuman razlog za to ne postoji osim što su potrošači odlučili šutjeti i to prihvatiti kao standard. Zašto bi u redu bilo doslovne popuste tavljati iza paywalla?
Možemo nastaviti ovako hodati oko teme, bez da se dotaknemo nečeg konkretnog. Ja sam naveo što mi točno smeta i to u detalje koji se ne nalaze u citiranoj rečenici. Ti si spomenuo samo da je to tebi isplativo i to je to.
No više i od Sonyja i od MS-a i od Nintenda i Epica mi smeta to što se uvijek nađe prozivati i obeshrabrivati one koji neki vrag poduzimaju od strane onih koji to ne rade. Ja nisam od tebe čuo opravdanje plaćanja određenih dijelova usluge PS+. Ja sam čuo da je tebi to isplativo i ništa više od toga.
Ovo je možda blesavo, ali ovako vidim tvoje kritiziranje plusa:
Blesavo je, ne znam kaj da ti drugo kažem. Ako želiš da nastavimo s tom metaforom koja je od samog nije držala vodu, ti platiš put autocestom time da plaćaš Internet. I onda dodatno platiš samo zato jer voziš Xbox Multiplu ili Sony Yaris. U međuvremenu PC i60 ide autoputom bez da dodatno plaća. Glupo je, da, ali nastavljam u istom tonu onda.
ali bojkotiranjem plaćanja cestarine ćemo potaknut HAC da nikad više ne povisi cijenu kroz sezonu, samo glasaj svojim novčanikom sljedeći put
Inače, ako nekome smetaju stvari u državi, uvijek postoji opcija prosvjeda. Ne govorim sada o ovome kao nekom konkretnom primjeru niti želim u politiku ulaziti, samo spominjem to da iz nekog razloga prosvjedi i građanske akcije spominju s podrugljivim tonom. Jednako podrugljivim kao i glasovanje novčanikom. Baš od onih koji misle da i dalje ništa ne mogu napraviti i da njihove odluke ne oblikuju njihovu okolinu.
renda paaaa, isto je i sa gamepassom, ili?
Uspoređivati ono što nudi Game Pass i ono što nudi PS+ nije uopće validno. Da, isto vrijedi i za Game Pass, no za taj isti Game Pass ti unaprijed znaš ponudu, imaš na stotine igara u ponudi.
Nexus Pa pitam te lijepo. Da li misliš da je @sanzo glup da on to ne zna? Ne znam što dobiješ s ovim "pojasnjavanjem"? Valjda u nedostatku prave kontre, treba ispasti smartass oko svega...
Nemoj se onda i ti praviti kao da nisi svjestan da istu stvar radiš, a zna se na što je točno mislio, točno i na ovo što i ja pišem. Dobije igre. Na posudbu.
I na kraju, ljutili se ili ne, osjećali se prozvanima ili ne, manji je problem plaćati takav servis. Veći je kada se aktivno brani štetna praksa firme misleći da misli na vas i misleći da alternative nema. Stati u obranu guranja ruke u džep sve dublje i dublje zbog nečega za što sam i sam siguran da znate jako dobro da nije pravedno, dok se tvrtke fino smiju jer imaju svoje branitelje spremne na bilo kakvu promjenu. Jer Bože moj, tako je, ne može se ništa...
EDIT:
Zero skontao kasnije da je to vjerojatno išlo na račun Nintenda.
Na to sam mislio. 😃