- Uređivano
sanzo Gle, to su tvoji stavovi i imaš moje poštovanje ako se ih budeš beskompromisno držao ostatak života, ali velik tvojih mišljenja ne dijelim, kao šta sam siguran da velik dio mojih tebi ne bi odgovaralo. Ne želim prolazit kroz sve šta si napisao, niti ulazit u političke teme ili diskutirat moralnost velikih kompanija, to nije nešto šta mi je blisko ni šta me zanima, niti imam dovoljno znanja da o tome nešto korisno rečem.
Što je sasvim ok. Ja sam rekao, neću tebi reći kako da trošiš novac niti ikome. Previše poštujem vrijeme i trud potrebno da se uopće zaradi za nešto da se u takvo što petljam. To je u konačnosti tvoja odluka i to je to.
Zanima me samo dio o vrijednosti ps+ ili igara za koje tvrdiš da ne vrijede toliko. Koliko je po tebi ok platit za njih? Imaš točnu vrijednost svake stvari na svijetu koje bi se morala svaka osoba pridržavat i ako slučajno plati više je u krivu? Evo ps+ od kad imam ps4 plaćam oko 350 kn godišnje, ili oko 1 kn na dan. Meni je to ok za ono šta dobijem, odigram 2-3 igre sa plusa godišnje, iskoristim par popusta na igre, ponekad odigram nešto online i ne smatram da mi je to neki veliki trošak. Ako trebaš računicu mogu ti pronać za svaku godinu do sada koje igre sam sa plusa odigrao i koliko sam dodatnog popusta dobio na kupnje zbog plusa pa možeš odredit da li mi se to isplati.
Zapravo gledam na vrlo jednostavan način. Gledam što mogu drugdje naći kao ponudu. Već sam spomenuo Fanatical koji mi je uštedio puno novaca. Isto kao što sam spomenuo i popuste na Steamu. Pozvao sam se čak i na besplatne igre na EGS-u, unatoč tome što ga osobno ne koristim. Moj najveći problem je taj da je PS+ potreban za igranje online. To je nešto za što je na PC-u dovoljno kupiti igru (o F2P igrama neću govoriti jer su tu na istome terenu, bez obzira na platformu). Znam da neki ističu zaštitu od varanja, ali kao netko tko stvarno redovito igra online, varanje na PC-u je jedino problem potrošača ako se developer ne trudi isto kontrolirati. To se pak može nizom stvarno solidnih zaštita poput Easy AntiCheata. Ista stvar vrijedi i za spremanje u oblak gdje se za svaku igru dobije prostor za saveove već samom kupovinom igre, dok je na PlayStationu riječ o posebnoj pretplati.
Kako bi se nadoknadilo to što se nešto što je besplatno sada mora plaćati, Sony nudi dvije stvari. Prva je "besplatne" igre. One koje se mogu igrati samo dok si pod pretplatom i čija je ponuda svakom godinom sve siromašnija, do te mjere da se igre dijele koje su toliko stare da su dobile nastavke. Druga ponuda su popusti koje si spomenuo. Meni je apsolutno apsurdno da se popusti skrivaju iza paywalla kada na drugoj platformi možeš bez problema naći isti, ako ne i bolji popust, bez da dodatno platiš išta više osim igre.
Cijena koju sam sada platio, 220kn za godinu dana, je meni osobno prihvatljiva za ono što Sony forsira na mene, a za što svatko razuman zna da nije uopće potrebno naplaćivati. To je kompromis na koji sam spreman.
Kad kupujem igre, one za koje sam jako zainteresiran obično uzmem na prvom popustu (cca 300 kn) ostale počekam i duže. Da li ih preplatim? Po kojim to kriterijima odrediš da li je za igru ok dat 100,200,500 ili 1000 kn? Ako je 70 eura previše, koju cijenu ti odobravaš? 60? 50? 20? 0?
Ja odobravam cijenu koja odgovara primanjima potrošača. Ne, ne mislim na to da netko tko ima 10.000kn treba igru platiti više nego netko s 5.000kn, već da cijene rastu donekle u skladu s rastom plaća. Primanja rastu mizernom brzinom, kao što sam već spominjao, a cijene rastu do neba brže nego što možeš otkazati PS+ pretplatu.
sanzo Šta je sa svim drugim stvarima koje nisu igre ili nekretnine? Koliko smijem platit auto a da sam i dalje dobio nešto šta vrijedi svoju cijenu?
Moja poanta je da svaka stvar ima subjektivnu vrijednost i nešto šta je tebi preskupo ili nedovoljno kvalitetno je nekom drugom sasvim ok. Da li ja moram bojkotirat ps+ jer je tebi preskup čak i ako ja tako ne mislim? Jer ti ne tvrdiš da se tebi to ne isplati, već da to nikome nije dobra cijena, čak i ako broj pretplatnika iz mjeseca u mjesec dokazuje suprotno.
Meni ne treba Mercedes da bih se vozio autoputom, ali mi treba PS+ kako bih igrao online.
Znam da ima onih koji podrugljivo pričaju o PC gamingu i onih koji ne pričaju podrugljivo, ali imaju krivu sliku o istome, no to PC je zadnja točka u gamingu gdje se potrošač do određene mjere poštuje. Ne treba se naplaćivati spremanje u oblaku jer se zna da će se novci trošiti na platformi kupujući igre. Ne treba se naplaćivati igranje online jer se serveri plate svakim novim korisnikom kojeg stariji korisnik dovede. Ne govorim da su sveci niti želim predstaviti nekoga na toliko uzvišen način, samo ukazujem na to da može postojati dobar, pošten odnos između potrošača i prodavača u kojemu svi dobivaju.