Fico Prvo, ja te igre neću kupovati po punoj cijeni, to ti mogu garantirati. Drugo, neću ni kupovati konzolu po ovim suludim cijenama. Ako vidim da se te prakse nastavljaju, kupovinu ću jednostavno odgoditi. Meni nije problem preskočiti par ekskluziva u generaciji ako to znači da ja glasujem svojim novčanikom protiv nečega što kao posljedicu nosi
Ni ja neću, ali ne misle svi isto i nemaju svi iste financijske mogućnosti i interese. Netko uloži tisuće u auto, drugi u opremu za pecanje, fotoaparat, putovanja po svijetu ili odjeću. Ja ne mogu iskreno reć da su njihove odluke krive, čak i ako ja to ne bi napravio. Cijelo ovo govorenje o glasanju novčanikom je čista glupost. "Kad bi svi" je nešta šta se nikad neće dogodit. Ljudi će svoj novac i dalje torošit na stvari koje žele, a bojkotiranjem i glasanjem novčanikom možeš zakinut samo sebe.
Fico Samo zato što je alternativa bojkotiranje, ne znači da treba slegnuti ramenima i prihvatiti situaciju takvom kakva je. Meni je to beskičmenjački pristup koji je i doveo do ovakvog stanja. Ne možeš igrati online bez PS+? Alternativa je PC. Ili je alternativa ne igrati uopće te igre online. Na kraju krajeva, sam sebe dovodiš pred gotov čin time što kupiš PS5, znajući da se online naplaćuje.
Ovo nisu alternative. To je odreć se nečega šta želiš ili se zadovoljit se sa nečim lošijim. Bloodborne mi je najdraža igra prošle generacije i ne postoji ni jedan drugi način na koji sam ju mogao odigrat sa uključenim invadeanjem bez da kupim ps4 i platim ps+. Ništa na kompu mi nije pružilo isto iskustvo i godinama poslije mi je prvi prolazak igre najdraže sjećanje sa te generacije.
Fico Meni su osobno to samo izlike kako bi se opravdala ta već spomenuta pasivnost. Alternativa je ponekad nešto ne odigrati. Ja nisam niti lipe potrošio na EGS-u niti sam koristio besplatne igre koje dijele jer ih ne podržavam. Čekao sam, igre su se pojavile na Steamu i ulovio bih ih na popustu.
Ako je to pasivnosi i loše je, čemu je točno doprinjela tvoja "aktivnost"? Ne vidim baš da EGS loše stoji danas zbog tvojeg bojkota, niti da je Sony u financijskim problemima jer si sve igre kupio rabljene. Možda se osjećaš bolje zbog toga i to je tvoja stvar, ali realno na ništa nisi utjecao osim svoj vlastiti život.
Fico Ako je to što žele i mogu si priuštiti nešto odigrati razlog da pređu preko nekih principa za koje se zalažu, onda ta osoba nije nimalo dosljedna sama sebi. Ja ne vidim zašto je problem nešto ne odigrati. I ja sam htio igrati neke igre koje su došle ekskluzivno na EGS pa nisam. Zato što ako ne možeš bez jedne igre preživjeti, onda imaš ozbiljnijih problema od toga možeš li si priuštiti pretplatu.
Koje to principe kršim time da platim za nešto šta želim? U čemu je problem ako i dam 7000 kn za ps5 i još 1000 za demon's souls. Ako si to mogu priuštit, a da ne zanemarim nikakve obaveze kako sam time ikome naštetio? Nije tu stvar da ne mogu preživit bez neke igre. Cijelu generaciju sam kupio 2 igre po punoj cijeni, a jedna od njih je bila poklon. Znam se strpit i počekat jer znam da će doć na popust.To je moja odluka i moj način upravljanja vlastitim financijama, ali ne smatram da sam time postao neka moralna vertikala, doprinjeo društvu ili pokazao groznom Sonyju da su im igre preskupe. Još manje mislim da su ljudi koji kupuju day one naivni ili pasivni.
Ne znam, možda je problem u meni, ali način na koji se postavljaš mi je bezveze. Svoje stavove i svoje principe stavljaš iznad svih drugih i očekuješ da svi isto razmišljaju, da svi imaju iste prioritete i interese. Kad odstupe od toga njihovo ponašanje ne valja i oni su u krivu, pasivni, su ne razmišljaju kritički i štete društvu.