Opet kažem da se ne razumijem pa će možda pitanje zvučati kao da sam retard, ali.. što je potrebno za 1440p igranje, monitor na kojem ide ta reza? Naravno dobra grafa da može gurat fps na toj rezi, ali monitor mora podržavat tu rezu ili?

Brijac

Tako je! Monitor koji podržava tu rezoluciju i RTX 3070 za bolji san! Koliko sam shvatio iz NVIDIA prezentacije, RTX 3070 bi sve što je na 1440 trebala gurati na 60 fps bez problema. A i cijena joj je pristupačna ako uzmemo u obzir da nudi bolje rezultate nego 2080ti.

Brijac ili mozes preko DSR raditi vece rezolucije na FHD monitoru.
      P. S. uzimam 3070 prije izlaska Cyberpunka. Za moje potrebe dovoljno s obzirom koliko igram u zadnje vrijeme (traje vec dugo taj period). Bitno mi je ovakav naslov iskusiti u punom sjaju

chono7 možda čak i bude overkill ako uzmeš u obzir da je u pitanju i DLSS 2.0?
        Čak si još resursa oslobodiš ako imaš adaptive sync monitor.

herc
          maverick
          chono7

Kako prepoznat takav monitor? Treba ići u specke pa gledati podržane reze? Je li to samo 27 incha pa na dalje ili ima i 24 koji to podržava?

Ima li smisla uopće razmišljati o tome uz RX 5600 RT ili da se držim 1080p, 60 fps-a mi nije bitno, glavno da nije ispod 30.

Monitor ima samo jednu rezoluciju, a ti mu možeš dati sliku rezolucije koje god želiš i on će ju prilagoditi.

Uvijek možeš na monitoru veće rezolucije vrtiti igre na 1080p i dobit ćeš iste performanse kao na 1080p monitoru.

Uzmi najbolje što možeš za lovu koju imaš i to je to.

Brijac Ne vrijedi ti gledati veličinu monitora, ima većih s manjom rezolucijom i obrnuto. U specifikacijama piše rezolucija - 2560x1440.

@Brijac @Heat je sve objasnio, samo gledaj što piše u specifikacijama.

A što se tiče RX 5600, evo

chono7 lik je valjda jedini tech youtuber toga tipa kojeg mogu gledat. To s majicom je dio njegovog performansa. Kad je u fokusu Nvidia ima Nvidia majicu.

Zvučao mi je ok dosad, realno. Makar ne pušim više nikoga kao "insajdere", svi samo recikliraju ono što se već vrti na internetu, netko nekad pogodi....

Svi jutuberi koji snimaju videe o AMDu su AMD fanboji.

Uvijek je neki AMD ili Radeon wallpaper na ekranu, neka majica, poster...

Tko normalan ima logo proizviđača hardvera kao wallpaper ako nije izložbeni PC u dućanu.

Daj zamisli da si fanboj brenda kojem je jedina prednost i ostat će jedina prednost to da je jeftin.

Pa ono nebi se slozio da mu je to jedina prednost lol. Ryzen odkad je stigo na trziste bolja investicija za
                ulozeno-dobiveno. O grafickama ne pricam tu nisu bili konkurentni pretjerano ali sto se tice CPU-ova tu nema rasprave uopce.

wooddiebone Svi jutuberi koji snimaju videe o AMDu su AMD fanboji

ajde nemoj pričati gluposti

Fenix To s majicom je dio njegovog performansa. Kad je u fokusu Nvidia ima Nvidia majicu.

poslušaj što ti kaže Fenix. znači Tom je jedan od najrelevantijih tech youtubera jer lik nije biased zna što priča. Da se samo vratimo ako se poslusaju njegova mišljenja o leakovima od samog početka i sam je rekao što misli da je bullshit i što ne. Za ono što je bio on za sebe siguran je RTX 3090 jer je govorio dugo vremena da nvidija sprema grafu od 24 giga gddr6x rama. Ako slusaš njegov broken silicone podcast skužit ćeš da mu se ostali mogu sakrit po znanju o hardveru. i vidit ces da će leak o amdu bit točan. da će izbacit grafu koja će se smjestit između 3070 i 3080.
                Isto tako malo je posrao nvidiju što se i ja slažem da nisu pokazali battlefield 5 performanse sa ray tracingom kad su dali ovima da naprave test iz Digital Foundrya. Što je čudno jer je raytracing nešto što se pokazalo sa turingom. To samo daje do znanja da se raytracing još uvjek naštelava i da nije na onakvoj razini na koja bi nvidija htjela da bude.

mogu gledati i linusa i jayz2cents i NexusJesusa ali relevantni su mi samo Moore's law is dead (Tom) za tech i derb8auerom za overlock.

I čisto da se zna 3070 se ne isplati kupovati pored 3080. Zašto. Gddr6x vs gddr6 je razlika dan i noć u performansama. i zato ako amd izbacu svoju grafu inbetween 3070 i 3080 imat će jebet proizvod. 3090 je enthusiast overkill, 3080 je otprilike 30-40% jača od 2080ti što znači da će definitivno vrtit sve u 4k60 fps and then some. Ako amd izbaci grafu koja potencijalno sa njihovim techom moze vrtit sve na 4k60 we got a winner.

chono7 Ima tu istine.
                  Uostalom trebamo pričekati punokrvne next gen igre kao prave benchmarkove.

fensisuperstar

A znaš da serem. AMD ima važnu ulogu u PC hardveru i to tvrdim.
                  Volim ih malo posrat jer su underdog.

Pričamo o isplativosti i performansama kao da je jedino relevantno ono što je Nvidija servirala, bez da još i ubacujemo u jednadžbu i AMD, o čijim karticama možemo samo spekulirati, makar je opravdano za pretpostaviti da će ciljati na niže cijene za iste ili nešto bolje performasne u odnosu na Nvidiju (pod uvjetom da takve budu imali, jel) . Ne treba brzati sa zaključcima što je isplativo i bolje dok ne to dođe na stol toj ekipi koja je zadužena za podrobno testiranje. Do kraja godine će sve biti servirano, makar će i onda biti priča kako trenutni driveri ne iskorištavaju te kartice kako treba, kako API-ji nisu prilagođeni, kako nema dovoljno igara koje podržavaju RT, kako neke kartice nisu "futureproof" i sličnih isprika i naklapanja.