FFA: Food For All
I tuđmana
Uskoro bih trebao dobiti tavu od lijevanog željeza pa ću se vjerojatno ohrabriti i odlučiti upropastiti svoj prvi steak.
Što bi mi preporučili od mesa da prvo probam ispeći? Nešto što nije preskupo i da se ne kupuje 15 kg u komadu, tak da što manje plačem dok ću žvakati đon od cipele.
I kaj da točno velim mesaru? Da ne bubnem neki fancy termin s interneta pa da me pita "A kaj ti to dođe dečec?"
Uzmi kil ipo ramsteka, nek ti mesar odma nariže na debljine 2 prsta. Baci ga u ulje dva dana da se paca, i nasoli napapri i peci. On je ionako sam po sebi malo tvrđi, nemožeš promašit. Sa strane izmisaj maslinovog ulja, luka i petrusimena i kad se ispece polij to po steaku i napad.
Znaci moras uraditi apsolutno sve suprotno od ovog sto je @Twillight i to je to.
Ali bas sve suprotno.
Uzmi ramstek prvi put ti je pa nemoj da je debel neka bude tanji da dobijes osjecaj za deblji komad treba vec znati kad ga okreteti polivati ga i svasta. Znaci uzmi tanji zagri tavu na maksimalno dodaj ulje kad se sve zadimi ramstek unutra i vrti ga svakih 20sec sam odluci kad ces sa njim vani svaki komad je razlicit nema tu univerzalnih odgovora kao drzi ga 2 min i to.
Ne treba ti nikakav pac za meso, pac sluzi ako si kupio lose meso da ga omeksas i dodas zacine da lici na nesto. Ako kupujes kod provjerenog mesara pac mu ne treba. To ces se igrati kasnije.
I za boga dragoga nikakvo maslinovo ulje luk i petrusimul pa ne spremas ribu.
Miro jedino sta si dobro napisa je da ga okrece svakih 20 sek.
Tanki ramstek, onda neka si radije kupi bržole nego da baca novce na tanki ramstek.
Stavi ga u marinadu dan dva jer kakvog god mesara ima ramstek triba omekšat.
I za kraj, polij na kraju sa maslinovin uljen jer je to maslinovo ulje, ne mozes falit
Ne pricamo o salati pa da neznan nista nego o ramsteku.
Malo provrti slike mislin da san speka vise ramsteka do sad nego neki profesionalni kuhari.
O pecenju i ramstecima bi moga knjigu napisati.
Covik pece prvi put debeli ramstek mu ne treba jer je puno stvari u igri kad ga je izvadija iz frizdera kako ce ga peci more ga zapaliti skroz a more ga zapaliti izvana a unutra da bude sirov.
Sa tanjim ramstekom od jednog prsta ce lakse spremiti prvi put moze ga i prisici napola pa jednu polovicu izvaditi prije drugu kasnije naci ono sto mu odgovara.
A pac je najveca glupost ikad izmisljena, zadnji tvrdi ramstek san poija prije 20 godina dok san jos ucio se.
Tvrdi ramstek se dobije sa pecenjem ako se prepece i ako se ne izrize prije serviranja. Ili ako se izrize krivo.
Ako je ramstek kupljen do vrata biti ce ionako mekan.
Maslinovo ulje nevoli dosta ljudi pogotovo ovih koji nisu u dalmaciji i maslinovo ulje ima svoju jacinu pa na kraju ubije okus mesa.
Stavi se ili maslac obican ili napravis sam neki maslac sa zacinima pa dodas nakon pecenja.
Ali opet kvalitetno meso trazi sol i papar i nista vise sa pravilnim pecenjem biti ce dovoljno soka da ne treba apsolutno nista nakon pecenja.
O bilo kojoj drugoj temi mozes pricati ali o mesu pogotovo ramsteku bolje nemoj
- Uređivano
Miro Ako je ramstek kupljen do vrata biti ce ionako mekan.
Za nekog ko 20 godin pece, triba bi znat da je meso blizu droba meko a sta se vise prema vratu do je sve krtije.
Nakon nekih izjava nekako one slike padaju u vodu, sve mi se cini da to sve samo lipo figura
Nadalje ako je maslinovo ulje dobro, ne djevicansko onda se okus uopce puno ne osjeti, a puno je bolje od ulja u kojem se przija.
Tocno, sol i papar, i nista vise. Maslacom polivat jedino da dobije boju, iako je i to precjenjeno.
Kod mene isto ramstek nema što ići u pac. Pacam samo klasiku za roštilj, a steak eventualno može odležati. Okrećem jednom i na kraju sol i papar
Ali svatko ima svoje i kako kome paše. Ja ni ribu nikad u ulje prije pečenja, pa mi se čude, ali tako mi ispadne najbolje i ne lijepi se
Twillight Za nekog ko 20 godin pece, triba bi znat da je meso blizu droba meko a sta se vise prema vratu do je sve krtije.
Nakon nekih izjava nekako one slike padaju u vodu, sve mi se cini da to sve samo lipo figura
Dobro sad vec si posa u totalnu glupost i iman osjecaj koda slusan nekoga od 70g.
Ako ti je ramstek tvrd neznas ga spremiti ni izrizati i to je sve mudrost.
Ne zivis u japanu pa da kupujes kobe ili wagyu meso pa te cisto boli kurac od kojeg dijela je jer je mekano.
Ramstek do vrata je uvik bolji jer ima vise masnoce ode plecke prema guzici na ramsteku kod nasih krava sto nademo u mesnici nema masnoce nema prosaranosti i radi toga meso je tvrđe i slabiji je okus.
Toliko od mene na ovu temu.
Fenix Kod mene isto ramstek nema što ići u pac. Pacam samo klasiku za roštilj, a steak eventualno može odležati. Okrećem jednom i na kraju sol i papar
A kazen ti o ovoj temi mogu stvarno danima pisati jer san proba sve varijacije i tehnike. Sto se tice paca on mi sluzi ako kupim meso i neman ga vrimena spremiti par dana a neda mi se stavljati ga u led onda stavim u pac pa moze u frizideru biti danima bez problema. Jedan hack kojeg koristim je da meso stavim u onu zip kesu jer ti treba onda 2 deca ulja ako stavljas u tecu ili neku posudu onda ode i litra ulja. A pac jen dobar ako oces dodati slojeve okusa na steak pa dodas senf luk ljute feferone koju grancicu timjana ili ruzmarina. Mozes svasta ali bit je da nadogradi okus a ne da ga ubije.
Sto se tice okretanja ta fora jedan put okretati je isto nepotrebna najbolji rezultat imas ako ga stalno okreces jer se onda druga strana nije puno ohladila pa da treba neko vrime da opet krene dobivati boju. Vrtis ga koliko god oces dok se ne spece.
Onda sol i papar kad soliti toliko tekstova i svega pa san i tu svasta proba jedno vrime san najvise radio ovo ko i ti sol i papar nakon pecenja ali to mi nije dalo najbolji rezultat jer se recimo ponekad sol ne stigne rastopiti pa dobijes nekako slanu povrsinu a papar isto tako. Nekako ajmo reci ubije mi okus mesa. Soliti je najbolje dan prije staviti u frizider na nesto di steak ima zraka sa svih strana onda sol izvuce svu vodu iz stakea i nakon nekog vrimena tu svu vodu meso je povuce natrag i posli se od do savrseno.
A opet to se ne sitin ili nema mista u frizideru pa to koristim ritko, za sad je kad krenem peci poslim i popaprim i to je to.
U subotu san bio u nabavi kupio skirt steak ramstek i teleci tbone sprema nesto za docek a drugo vakumira i stavija u frizider nisan stavlja u led.
Sutra cu peci ostatak a na ramstek cu danas dodati senf da malo dade aromu mali mi se ubio u ramsteku zadnji put kad san doda senf.
Na zadnjoj slici se viditi koliko ima soka a nije dodano ni ulje ni maslac ni nista samo sok koji je meso pustilo