FFA: Food For All
I tuđmana
Uskoro bih trebao dobiti tavu od lijevanog željeza pa ću se vjerojatno ohrabriti i odlučiti upropastiti svoj prvi steak.
Što bi mi preporučili od mesa da prvo probam ispeći? Nešto što nije preskupo i da se ne kupuje 15 kg u komadu, tak da što manje plačem dok ću žvakati đon od cipele.
I kaj da točno velim mesaru? Da ne bubnem neki fancy termin s interneta pa da me pita "A kaj ti to dođe dečec?"
Uzmi kil ipo ramsteka, nek ti mesar odma nariže na debljine 2 prsta. Baci ga u ulje dva dana da se paca, i nasoli napapri i peci. On je ionako sam po sebi malo tvrđi, nemožeš promašit. Sa strane izmisaj maslinovog ulja, luka i petrusimena i kad se ispece polij to po steaku i napad.
Znaci moras uraditi apsolutno sve suprotno od ovog sto je @Twillight i to je to.
Ali bas sve suprotno.
Uzmi ramstek prvi put ti je pa nemoj da je debel neka bude tanji da dobijes osjecaj za deblji komad treba vec znati kad ga okreteti polivati ga i svasta. Znaci uzmi tanji zagri tavu na maksimalno dodaj ulje kad se sve zadimi ramstek unutra i vrti ga svakih 20sec sam odluci kad ces sa njim vani svaki komad je razlicit nema tu univerzalnih odgovora kao drzi ga 2 min i to.
Ne treba ti nikakav pac za meso, pac sluzi ako si kupio lose meso da ga omeksas i dodas zacine da lici na nesto. Ako kupujes kod provjerenog mesara pac mu ne treba. To ces se igrati kasnije.
I za boga dragoga nikakvo maslinovo ulje luk i petrusimul pa ne spremas ribu.
Miro jedino sta si dobro napisa je da ga okrece svakih 20 sek.
Tanki ramstek, onda neka si radije kupi bržole nego da baca novce na tanki ramstek.
Stavi ga u marinadu dan dva jer kakvog god mesara ima ramstek triba omekšat.
I za kraj, polij na kraju sa maslinovin uljen jer je to maslinovo ulje, ne mozes falit
Ne pricamo o salati pa da neznan nista nego o ramsteku.
Malo provrti slike mislin da san speka vise ramsteka do sad nego neki profesionalni kuhari.
O pecenju i ramstecima bi moga knjigu napisati.
Covik pece prvi put debeli ramstek mu ne treba jer je puno stvari u igri kad ga je izvadija iz frizdera kako ce ga peci more ga zapaliti skroz a more ga zapaliti izvana a unutra da bude sirov.
Sa tanjim ramstekom od jednog prsta ce lakse spremiti prvi put moze ga i prisici napola pa jednu polovicu izvaditi prije drugu kasnije naci ono sto mu odgovara.
A pac je najveca glupost ikad izmisljena, zadnji tvrdi ramstek san poija prije 20 godina dok san jos ucio se.
Tvrdi ramstek se dobije sa pecenjem ako se prepece i ako se ne izrize prije serviranja. Ili ako se izrize krivo.
Ako je ramstek kupljen do vrata biti ce ionako mekan.
Maslinovo ulje nevoli dosta ljudi pogotovo ovih koji nisu u dalmaciji i maslinovo ulje ima svoju jacinu pa na kraju ubije okus mesa.
Stavi se ili maslac obican ili napravis sam neki maslac sa zacinima pa dodas nakon pecenja.
Ali opet kvalitetno meso trazi sol i papar i nista vise sa pravilnim pecenjem biti ce dovoljno soka da ne treba apsolutno nista nakon pecenja.
O bilo kojoj drugoj temi mozes pricati ali o mesu pogotovo ramsteku bolje nemoj