Brijac meni to isto upalo u oko. Nikako ne volim te velike komade masti kad mi iskoče 😃

TITANXIS nope. Ne uzimam i ne jedem takve kobase. Može ostatak nje bit aromatičan i ukusan, ali ne želim takve gromade masti.

Isto ko što čvarke volim tanke ko čips, a ne tak debele kad ih zagrizeš da izgleda ko da si stisnuo prišt od tinejdžera.

Tzereen

Trebaš probati samo i ak ti onda bude bljak onda ok. Znam da vizualno ne izgleda prviše primamljivo ali ukus takvih kobasa bi te iznenadio i ne bi osjetio tu mast. Kobase se trebaju dobro ispikati da sav višak masti i tekućina izađe.

To su domaće kobase i sasvim su drugačije od onih kupovnih kad stave tako nešto i ne znaš ni sam šta pa takve ne bih ni ja jeo jer ne znam pravo porijeklo ali domaće svakako od nekog kog poznam, Čovjek će sam sebi stavit ono najbolje u ono što priprema. To sa većim komadićima špeka se po starim receptima tak stavlja i ovisi opet od podneblja do podneblja.

Povezano s diskusijom: [unknown discussion]

Brijac

Kakav ti to recept za kobasice imas sto i to moran napisati aj dobro.

Znaci svinjsko meso stavis da ima i masnoce po zelji onda ide sol papar i skuhas u vodi cesnjak pa tu vodu zalijes po mesu i malo crvene paprike pustis da odstoji dan i onda punis u crijeva i ide na dim par dana i to je to najbolje kobasice ikad.

Tzereen

Koja mast te spopala

Ramstek kapula paprika sol i papar

Ako sa ramsteka skidas masno onda ja i ti imamo veliki problem, sto je sljedece sa pancete i prsuta ces micati bijelo.

@Brijac @Tzereen

Zaboravija san da je prva slika da kobasicama🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kupija san domace pravljenje nisan vec par godina pravio i ovo je ono sto zelim jer ih tako i doma pravim, za mene mora biti meso sjeceno sa nozem na komade a ne mljeveno jer onda to nije to.

Da zena i dica bace kad je masnije jer naravno neznaju sto valja

Miro kaj nikad ne jedeš mesne štruce, bolonjeze, ćevape, pljeske i ine divote od mljevenog mesa?

Tzereen

Ma mozda san se krivo izrazija i napisa ne volim mljeveno na razne nacine. Ali to pravljenje kobasica je tako od mog rođenja bude kolinje i onda se oko stola svi skupe i rizu meso za kobasice to je bija poseban gust i kao klincu nesto sto se sa gustom sican i te kobasice imaju za mene bolji okus i vracaju me u vrime kad san bija mali. Jer dosao je rat i onda nije bilo kolinja pa ni drzanja prasadi jer je zafrkancija pa vise i nema prasadi nigdi jer ih nitko ne drzi tu kod nas.

Onda nijr bilo ni kobasica i kad god bi dobio od nekoga to je raj, pa smo onda kupovali samo gotovo meso i sve pravili i evo vrime je takvo da nemozes nista jer nema prave bure ni hladnoce. I nekad bi stara donila meso odma od mesara samljeveno za kobasice i naravno nikad mi nije to to.

Vec par godina ih nisan pravio doma zato kad ovo stavim u usta ja san opet mali

Nostalgija na 100

Evo isao sam slile traziti 2015 i 2016 iman kad san ih zadnji put pravio

2015g

2016

A evo i čvarci zadnji sto je stara spremala nama toga vise nego u ducanu

Ma ako tako voliš onda tak trebaš i radit, ali nadam se da i za druge u kući napraviš kako oni vole 😃

Miro to pravljenje kobasica je tako od mog rođenja bude kolinje i onda se oko stola svi skupe i rizu meso za kobasice to je bija poseban gust i kao klincu nesto sto se sa gustom sican

Upravo to, kolinje (meserija) je bio praznik.

Rezanje mesa za kobase i salame, miješanje smjese za to dvoje te za devenice (krvavice) , rezanje špeka za cvirke (čvarke)…

Taj dan sam se znao naradit ko crnac, al to se sve radilo s guštom, nevezano dal je bilo kod nas ili kod nekog od susjeda / familije.

A jedenje te sirove smjese za devenice direktno iz vanglina… jbte, nije ni čudo što sam debel 😄

4 dana kasnije

Ništa nije domaće sa menija ali nažderal sam se toga ko pajcek.

Miro meni su ovo savršene kobasice, takve i jesu roštiljke po mesnicama u Dalmaciji. Svaki put kad odem dole uzmem si par kila doma.

A što se tiče kolinja, sve mi je super osim klanja. U tome sam samo jednom sudjelovao aktivno i više ne mogu, sad se maknem kad se vadi svinja van i dođem kad ju ubiju i ispuste krv. A za sebe kupim meso, baš ovaj vikend prvi put skroz sam odradio. Kobasice za kuhanje će se minimalno podimit, pokušao sam kulenovu seku koja će sigurno bit fail (btw paprika 3 puta skuplja od mesa), a na dim još ide i vratina. Tko će dočekat.

Ovo je trebao biti bolonjez i ono jest ali ne onakav kakvog poznamo od junećeg meseka. Ovo je turkey meat mljeveno.

Ne izgleda baš previše mljeveno, više izmrvljeno.

Izvadio gromadu pakovanje iz zamrzivača i nije mi se dalo čekat da se skroz odmrzne pa sam rezuckal nožem i pošto puretina ima drugačiju teksturu i suše kakvoće tak su se spojili komadići čim su došli na toplo. Dok je nesmrznuto izgleda baš izmljeveno. Ali šta je tu je.

Prijatelju moj, izgleda kao da je netko tu puretinu mljeo bagerom.

Ja inače preferiram bolognese od puretine, ali majkomila…

weky

Pa ti velim, mister Rojs Česić došao sa svojim bagerom i ja malo mu nožem pomogao i reza je takva kakva je šta češ ali nije mi ni tak ukusno bilo kao sa junećim mesom ili barem mješano sa svinjetinom.

Tzereen

stari moj, junjetina je zakon za bolonjez onakav kakvog mi balkanci radimo. pravi autohtoni bolonjez i nema mesa jer to je paradajz umak sa začinima plus tjestenina a meso ne znam ko je ubacil u recepturu.

TITANXIS mislim da si nekaj fulal. U bolonjez ide meso.

A junetina je mrak. Obožavam junetinu i juneće saftove i pašticadu. Ali velim, išao sam eksperimentirati s bolonjezom od puretine i od onda radim većinom tak. Manje je masno, a daje posebni šmek.

Tzereen

Onda sam nekad krivo pročital ili su krivo napisali da je umak bolonjez umak samo naziv za paradajz umak sa bosiljkom i još nekim začinima i kasnije se počelo dodavati i meso.

To mi se tada nekak i učinilo logičnim kad je negdje nastao u vrijeme svjetskih ratova kad je tada meso bilo luksuz i kako nahraniti talijansku obitelj sa puno djece pa spremali tjesteninu sa paradajzom i malo začina da je ukusnije.

Linepapa i najrašireniji gomolj.

(krumpač izgleda prepečeno ali zbilja nije jer bio mekan ko duša a tamno je zbog kmice u leći mobitela.

Burazeru ti bi trebao otvoriti topic zatvorska hrana.

Je li itko probao praviti pizze po ovome receptu? Ja sam se kao @member nabrijao na pizze i tijesto. Izludio sam valjda. I odlučio sam isprobati pizze po ovom videu. Jbt, treba jedno 28 sati od početka proizvodnje do vremena kad ćete kušati pizzu. I stvarno sam se potrudio ko' konj i sve dobro zamijesio. Na kraju nisam uspio dobiti tako prozračno tijesto i pukao sam. 😃 Nije mi jasno gdje sam zajebao jer sam imao mjehuriće sve do zadnje faze. Hebe me još taj završni dio kad od kuglica treba oblikovati tijesto. Slab sam u razvlačenju i mislim da sam zajebao. Možda i nisam zajebao ništa, ne znam. Možda sam samo očekivao više od ovog tijesta za koji se radi i poolish i sve živo. Ovo je video.

Zadnja dva -tri dana sam pogledao jedno 50 videa u vezi pravljenja pizze. Luuuuuud sam. Mislim da ću se i dalje držati onog recepta što je Member dao. Jebala me pizza. Evo od ovoga lika kako je ispalo. Slike od sinoć.

Veliš 28 sati traje proces, ma zajebi ti to.

Da, praviš poolish pa ide 24 sata u hladnjak, pa poslije toga radiš što treba, pa mora odstajati sat, pa onda još dva sata. I dok to sve napraviš, traje. Barem video od ovog lika što sam stavio. Ono što je Member stavio traje manje (isto treba vremena), ali je čini mi se praktičniji recept. Volio bih to usavršiti kako treba, samo moram to motanje i kasnije formiranje tijesta usavršiti. Bitno je da se gluten razvije, a zrak ode u koru.

Ma znam da je to do odstajanja tijesta preko noći nešto slično kao sa nekim kolačima. Ovo kak je tebi uspjelo, nije loše uopće, dobro je. Sa vremenom ćeš se usavršavat a možda tko zna i otvoriš jednom i piceriju "Kod Flippera"

Meni te pizze izgledaju odlično. I vizualno i presjek. Debiljina mi je taman, kora zgleda prozračno i mekano, a vani se zapeklo. Vjerovatno te kao i mene začeše što nema one tigraste pjegice ali jbg, bez krušne/plinske peći možemo zaboravit na to.

A gospon Vita naravno da znam 😆 i da sam i ja prekopao cijeli youtube i probao više recepta, ali iskreno jedino mi je po onom što sam linkao baš fino uspjelo. A i nekako mi je najpraktičniji, osim vremena čekanja priprema je zbilja jako jednostavna. Za razvlačenje i sam znaš da ti je najbitnije od sredine prema kraju tako da zrak ode u koru. Iskreno nisam ni ja toliko vičan u razvlačenju, pa slapam jednom, prođem jako kratko na šake ostalo razvlačim na radnoj ploči i pokušam što ravnomjernije razvuć bez da diram rubove.

E i daj pliz odi sad u neku ok pizzeriju tu kod sebe i uzmi si tako neku margarita napolitanu. Skroz drugačije i gledaš na tu pizzu i sve. 😆

Ovdje u Splitu je jedan išao u Napulj izučavati zanat i vratio se nazad. Prošao je par restorana i pizzerija pa sad točno vidiš njegov trag kad sjedneš u jedan od njegovih plejsova gdje je radio, pizze su baš brutalne. Ima čak i on recept na yt ali mi je na kraju ipak najdraži onaj prvi što sam linkao, s njim mi baš uspije. Evo svakako njegov recept ako te zanima:

Flipper

Po njegovom receptu ja pravin pizzu, memberove san pravio jednom i ispalo mi je gore od ovog sto pravin.

Mislin da cu u subotu praviti pola pola pa bas viditi koji mi je bolji

Flipper

Radio sam ja pa se zakompliciralo jer sam krivo interpretirao recept, trebale su mi drugačije količine od onih u videu, a ne smiješ sve namirnice "puta 3" i onda sam se mučio satima. Pisao sam o tom iskustvu na forumu, bila je pizza za ručak planirana, jeli smo u 7 navečer. Vidi se točno na pećnici udubina gdje sam je nabio od bijesa i nemoći.

Onaj recept što je podijelio member je odličnog okusa, a u usporedbi s ovim mi je puno jednostavniji i bio sam zadovoljan rezultatima, okusom i lakoćom manipulacije tijestom.

Ovo je tradicija i zakon večera. Pucanci sa ljutom mljevenom paprikom

Evo malo i uštipaka.

Jednostavno za pripremu, smjesa slična kao za palačinke samo puno tvrđa. Zagrabi se sa žlicom i stavlja u vruće ulje i peku se ko krafnice. Neko ih spravlja sa kvascom a onda su to više ko princes krafne ili fritule a ovo su baš jednostavni uštipci za brzi desert. Ovo gore bijelo nije kokica ili herojčica već usitnjena obična sintetika.