Ovo ili nije RT ili je loše implementiran. Imaš 2 svijeće. 2 odvojena izvora svijetlosti, ali dobivaš samo jednu čvrstu sjenu iza objekata. Da radi kako treba, sjena iza ove kese na stolu bi trebala bit tamnija gdje se svijetla preklapaju, a svijetlija na rubovima na kojima ne. Ista stvar za sve ostale objekte na stolu uz različitu količinu preklapanja sjena ovisno o poziciji u odnosu na izvore svjetlosti. Ovdije jedva ima ikakve razlike kad je RT uključen.
The Witcher 3: Wild Hunt
Sad je pitanje jel su te svijeće stavljene kao 1 objekt na koji je stavljen 1 izvor svjetlosti. Ne vidim najbolje pošto vreća odnosno demižonka iz prvog plana smeta.
Trebao bi i kroz prozor dolazit treći izvor svjetla, ali ni to ne radi. Ovisno sa koje strane sunce zapada, trebalo bi osvjetlit odgovarajuće objekte u prostoriji. Bilo bi i zanimljivo vidjet u pokretu kako se ponašaju sjene, ovako je dosta besmisleno komentirat jer svijeća nije fiksni izvor svjetla te bi trebala treperit i mjenjat osvjetljenje u stvarnom vremenu. To i je poanta RT-a, ne malo tamnija i prirodnija boja prostorije.
- Uređivano
sanzo jedan je izvor svjetlosti, doslovno su jedna na drugoj. RT radi kako treba, kompletno mijenja scenu, boju i ton. Daje sjene, refleksije i upijanje boja. Nema izvora svjetlosti izvana, jer je sunce vec zaslo, a prozori su mali. Razlike u ovom primjeru su ogromne.
@Picek yes, propaganda Nvidije za prodaju RTX kartica, ali zna izgledat lijepo. Moze i bez, sto je Rockstar mocno demonstrirao u RDR2
Nisu jedna na drugoj, ali i da jesu i dalje bi dobio isti efekt jer izvor svjetla nije točka. Ako uzmeš prostor oba plamena kao izvor, trebao bi dobit nešto ovakvo na svim osvjetljenim objektima:
Druga stvar je ako su uzeli proizvoljnu točku gdje se nalaze svijeće i postavili nju kao izvor, ali za to ti ne treba RT. Istu stvar su postigli u Silent Hillu 2 prije 20 godina.
Možemo se složit jedino da si u krivu.
Prvo, svjetiliji dio sjene nikako ne može biti u sredini. Ako ti treba objasnit zašto mogu i to, ali skica od gore bi trebala bit dovoljno jasna.
Drugo, taj dio je svjetliji i na originalnoj slici i to je vjerojatno zbog teksture stola.
Treće, slika izgleda bolje, ali izgleda jedanko umjetno kao i prva, kvalitetno odrađen RT može postić daleko više od ovog. Ako je to vrhunac koji su uspjeli dobit i za to potpuno uništili performanse igre, onda bolje da se ni nisu trudili. Ovo nije impresivno i nije im trebao RT da to postignu.
Nvidija te pizdarije nek naplaćuje 12000-17000 kn cijeli dan, i prekovremeno ali nekome drugome
Evo, ako nekoga zanima, usporedba RT verzije i originalnog screenshota s blagom manipulacijom kontrasta. Neću ulaziti u raspravu oko općenitog RT-a u ovoj igri jer nisam dovoljno pratio što su napravili i koji su sve elementi raytraceani.
A što se tiče svijeća, poprilično sam siguran da se radi o jednom point lightu iznad njih, dok je vatra samo emissive materijal koji ne utječe na okoliš, odnosno, moguće da je ovo bio samo tech update i da nisu ručno prilagođavali osvjetljenje. To bi i objasnilo primjere gdje je umjetnička direkcija očigledno izmijenjena s dodatnim light bounceom od ray tracinga.
I da, trebala bi se vidjeti penumbra, kao u ovom primjeru. Ona ovisi o veličini izvora svjetla tako da bi u ovom slučaju trebala biti vrlo tanka, ali svejedno primjetna. Također, koliko sam vidio na YT-u, taj izvor je i dalje statičan u igri.
- Uređivano
electronicus nema RTa unutra u klasicnom smislu, samo light probeovi su, sve je RTGI i zato kolje performanse i utjece na ukupnu scenu interijera, a ne na pojedinacne objekte s obzirom na lokalni izvor svjetlosti, u ovom slucaju dvije svijece.
Ali scena izgleda odlicno, dobije se drugi ton, boje i sveopci dojam, sto je ujedno bila i poanta mog posta. Intepretaciju detalja prepustam svakome po gustu, izmedu ostalog i profesionalcima poput tebe (nakon toliko godina smatram te vec proficem)
Edit: gledam tvoju sliku i koliko god se igrao kontrastom, fale sjene u originalnom ss-u, boje nisu pogodene, udaljeni objekti nisu u dovoljnom mraku, vani kroz prozor nije sumrak kako treba biti (sunce je vec zaslo, samo se nebo crveni)
chono Sve 5, pretpostavljao sam da je tako nešto. Vidim i ja razlike, samo sam stavio usporedbu bez komentara da drugi sami prosude što i koliko zapravo je izmijenjeno.
Uglavnom, ljudi koji nisu dovoljno upoznati će vidjeti primjere s RT-om koji nisu idealni te na temelju toga govoriti kako je cijeli RT meme, iako razlika zapravo može biti golema. Ovisi koji su sve elementi ray traceani i je li osvjetljenje scene rađeno od nule s tom tehnologijom ili je ista samo naknadno ubačena.
- Uređivano
Ja sam ponovo skinuo igru na PS4 Pro i meni to izgleda super. Vidim da su apdejtali grafiku otkad sam ga završio, sad Pro još više zuji. Moram mijenjat pastu a ne da mi se.
2 tjedna je prošlo od izlaska update-a i još uvijek se kenja o istim glupostima. Pa dokle mislite trovati temu?
Definitivno je pozitivno da RT kao takav postoji i naravno da donosi grafička poboljšanja.
Onaj tko upali igru sa i bez RT-a a ne vidi neku razliku nešto s njime ne valja.
Ono što je u ovoj cijeloj priči negativno što RT zahtjeva i bolji hardver i ruku na srce večina prosječnih kompova i konzola i nije spremna da to radi sve na konstantnih 60 fpsa bez trzavica sa maksanim detaljima barem ako pričamo o 4k rezi koja se sve više gura u mainstream ( barem na popularnim konzolama ). Vjerujem da bi i na pcu da su takvi monitori jeftiniji, ali i dalje vidim da su nešto boljo 4k ekrani relativno skupi.
Jedna od rijeđih koja ima u večini slučajeva stabilnih 60 fpsa na ps5 a koje sam ja probao u zadnje vrijeme sa rtom je već zaboravljen doom eternal. Međutim igra je toliko brza da kad je fight ja osobno ni te efekte ne primjetim pa sam si vratio performance mode jer na rt modu tu i tamo zna pasti ispod 60.
Ja sam i dalje osoba koja ce rađe igrat na stabilnih 60 fpsa uz manje detalje i bez rta, još ako je na 4k rezi ili dinamičnom 4k može i to.
A da bi stvar bila kompliciranija neke novije igre i dalje bolje izgledaju bez rta nego witcher sa rtom.
Tako da rt nije loša stvar, ali osobno smatram da nije gamechanger, barem ne meni osobno.
doctorfreak RT na 4K uz visok fps? To mogu sam rijetke kartice iz samog vrha ponude u rijetkim igrama. Konzole nikako, pa ni 4K bez RTa.
Problem u witcheru 3 je losa implementacija istog, naknadno stavljena dx12 stvar u dx11 proizvod. Nije u potpunosti implementiran, osim GIa, neptimiziran je i cucla sve resurse bez razloga. Za usporedbu, bolje je odraden u Metro Exodus, sto izvedbom, sto izgledom. CP77 je next level za ovo sto se RTa tice.
Osim toga RT u w3 ima i memory VRAM leak. Ako imas primjerice karticu od 8gb vrama i igras neko vrijeme sa RTom, memorija se alocira, ne isprazni, fps padne na jednu znamenku i moras resetirat sesiju da se unormali. Drugo rijesenje je iskljuciti ili staviti na low hairworks da das prostora kartici kako bi izvrtila ovo neoptimizirano govno
chono Pa zato kazem nije bog zna šta riješeno…na žalost..
UZ RT ti treba flashlight i grafa od 17 000 kn