Ca reci… nevjerojatno
Usporedba Bethesdinih RPG-eva s Avowedom i drugima
Strijele koje se zabiju u kamen bez problema, ludilo.
Skyrim je masterpiece i to je to.
U Skyrimu strijele isplutaju na povrsinu vode sa metalnim vrskom prema dolje koji tone, bas masa detalja.
Neznam jesam li ja postao toliko star i gundav, ali ove danasnje igre su tako jebeno prazne i dosadne, bez interakcija i bez duse. Sve su redom poludovrsene, radene po nekoj spranci da mozes proci glavni story line i to je to. Mozda je do mene… neznam…
Mislim da ni budget (uzmi u obzir inflaciju i sve drugo kad je izašao Skyrim, a kad ovo), a posebno vremenski danas nema nitko luksuz (možda Rockstar?) da na jednoj igri radi 10 godina. Ali slažem se, Skyrim spada ipak u sam vrh RPG-a ikada i igdje. On je bezvremenski klasik. Nema puno takvih naslova.
Mislim da su to gluposti i gledanje sitnica koje nemaju veze s ičime osim ako nije core mehanika. Uspoređivao se i GTA V pa čak i GTA IV tj njihova fizika sa Cyberpunk i ismijavalo ga se do besvijesti a na kraju zbog čistog preseravanja.
Na kraju su ovo dvije različite igre koje su RPG elemente prikazali na drugačiji način.
- Uređivano
renda vanilla edition igre, ovo je sve fizika u igri bez modova, takav je engine. Nazalost po danasnje standarde, Skyrim ima tolike detalje.
@prayer interaktivnost u Skyrimu je core mehanika. Pitanje je zasto nesto slicno nije u danasnjim naslovima. Odgovor je jer je lakse napraviti i izbaciti van i ne riskiras bugove u open worldu.
Ok, pažnja na detalje nikad nije ni bila Obsidianov forte, niti su radili neke vlastite visokobudžetne projekte u kojima bi stavljali naglasak na fiziku, reaktivnost okoliša i sl. Ali zato ono što rade, a u srži je tih igara koje proizvedu, može se bez problema mjeriti s Bethesdinim igrama, ako već nije i bolje. Kao što reče Flip, stvar je budžeta i vremena. Starfield je imao sve na raspolaganju, pa opet znamo kako je to ispalo…i to nakon skoro 10 godina od prethodnog SP Bethesdinog projekta (F4). Bolje svako malo neki Avowed, Pillarsi ili Outer Worlds odnosno kvalitetni RPG-ovi i igre, nego jedna u kojoj ćeš imati strijele koje plivaju, odbijaju se od kamen ili kokoši koje možeš zatući. Da, siguran sam da imerzija zbog toga nije top, ali ono…treba sagledati i širu sliku.
chono I ja bih volio da u igrama imamo npr. skoro u cijelosti uništiv okoliš kao Red Faction, ali to je očito wishful thinking. Sigurno ima veze s budžetom i ulaganjem novca u pojedine segmente igre i mehanike koje očito nisu bitne širem krugu gamera i ciljevima proizvođača (uz vjerojatan QA pakao za devove), da se isto tako ne zavaravamo. Evo, Crysis 4 je na ledu i budućnost izlaska je upitna, to ti isto može reći da se unatoč izglednom tehničkom postignuću i pažnji na detalje, razvojni trošak vjerojatno približava sumanutim svotama. Sve je stvar kompromisa.
Zero meni fali onih malih devova i studija koji naprave iskorak i dostave nesto upecatljivo, detaljno ili revolucionarno. Misljenja sam da nije stvar novca, vec vremena i neovisnog poslovanja koje je mnogima danas luksuz. Luksuz u smislu da ne odreduju sami svoje vrijeme i poslovanje.
Kako moze stalker 1 biti napredniji od dvojke ili kako moze Skyrim biti napredniji od Starfielda… kako smo dosli u situaciju da jednom u nekoliko godina dobijemo nesto opipljivo i gdje osjetis rad i trud i detalje. Tipa RDR2 2018. ili tek KCD2 danas.
Kad se sjetim da mi je pol igre ostalo zbugano u Vanila Skyrimu, ne sjecam se nikakvih detalja nego glavobolje.
chono Teško da danas možeš odvojiti vrijeme i novac, gdje da pogledaš. Uvijek tu i tamo uleti neki Warhorse, Larian i dr. s rezultatom za koji je teško povjerovati da je došao od takvog studija. Meni je Obsidian u rangu Insomniaca, naravno ne produkcijom već konzistentnošću odličnih ili vrlo dobrih naslova. Treba i to cijeniti.
- Uređivano
Jebi ga. Prije su sve to bili neovisni studiji koji su tržištu dostavili proizvod uz pomoć izdavača koji je uložio novac računajući na dio prihoda.
Danas je izdavač taj čije je ime najbitnije, čiji splash screen je unskippable i uzima 30 sekundi života i koji određuje kreativni smjer onoga što izdaje jer je vlasnik studija.
Evo Remedy, jedan od rijetkih još živućih neovisnih studija koji proizvodi vrhunske igre i opet za svaki naslov moraju tražit izdavača i na kraju da bi zadržali prava na svoj rad i IP moraju se naguzit recimo Epicu koji im skrši prodaju igre sa EGS ekskluzivnosti.
Takvi studiji bi trebali imati 10 ogromnih izdavača koji se bore za njihove igre, a ne da veliki izdavači izdaju gotovo ekskluzivno igre developane od studija u njihovom vlasništvu.
Ja mislim da bi npr. EA napravio ogromnu stvar kad bi odlučio izdati Control 2 ili KCD3 iki nešto takvo bez da zauzvrat poždere sve kaj od toga ima dobro.
- Uređivano