somethingwrong I sad imajući to na umu, treba znati da Horizon sa ovim setinzima u 4K na Pro ide u 60fps. I usporedi to sa Wukongom koji na GPU od 2000 dolara ide na 28fps.

A dobro sad, 5090 ima 28fps ali sa PT, to je tehnologija iz buducnosti😁 PT je ono što je bio RT prije 5-6 godina, znaci PT dolazi tek na PS7, Sony racionalno uvodi hi-space-tech🚀

stitrek Ne samo VRAM, već na 1440p max settings zauzeće RAM-a ide preko 20 GB (Hardware Unboxed je to detaljno testirao). U toj skupini koja ide preko 16 GB na toj rezi i detaljima su još npr. TLOU1, Jedi Survivor, Dragons Dogma, Avatar…Ako je manje memorije dolazi do stutteringa. Danas nitko ne bi trebao slagati gaming konfiguraciju a da ima manje od 32 GB.

Zero

Da, to sam još prošle godine testirao i sistemski RAM mi je išao i preko 21gb jer sam imao samo 8gb Vram, da je graficka imala 16-20gb Vram tada bi koristila manje alociranog sistemskog Rama.

U tom testiranju HU je ukazao na problem kartica sa 12gb Vram kojima bi se kod potpune iskoristivosti sporije ucitavale texture i dolazilo bi do stutteringa, sve navedene igre su imale slicne pojave a u 2025. ce nažalost biti toga još više kod takvih mega AAA igara.

Slažem se, 32gb je novi gaming standard, pogotovo za korisnike kartica sa malo Vrama.

stitrek da je graficka imala 16-20gb Vram tada bi koristila manje alociranog sistemskog Rama.

Ne bi, Hardware Unboxed je testirao s RTX 4090. Evo videa:

somethingwrong nonsense je da das primjerice 1500 eura za Nvidia grafu i da ti igra izgleda gore nego na konzoli. Jedan takav video ce kod njih imati RT off, pa RT on, uber giga fps rate da se kupci nakace, a realna situacija je da toj igri to ne treba, izgleda predivno bez obzira na platformu, odlicno je optimizirana i uz to izgleda kako sam rekao bolje na PS5 u glavnim stvarima, teksturama i LODu. Nonsense nam prodaju, cast iznimkama

Zero

Ovo je onaj prvi video na koji sam se osvrnuo, zanimljive pojave kod Vrama, moje iskustvo je da kartica sa 8gb koristi više Rama nego kartica sa 16gb na istim postavkama, naravno ovisi od igre do igre.

Ovdje je Rtx 3080 10gb Vram koristila preko 26gb Rama😲

@Zero

U videu koji si stavio na 8:20 ide usporedba 4060Ti sa 8 i 16gb Vram, verzija sa 8gb koristi dosta više sistemskog Rama jer iskoristi sav Vram, to je ta pojava koju sam spomenuo.

stitrek Ovo je onaj prvi video na koji sam se osvrnuo, zanimljive pojave kod Vrama, moje iskustvo je da kartica sa 8gb koristi više Rama nego kartica sa 16gb na istim postavkama, naravno ovisi od igre do igre.

nije tocno u mom iskustvu. pratio sam to dosta. Na 4060 Ti PCu sa 8GB VRAMa i 16GB RAMa u Cyberpunku bi koristilo oko 14GB pri slicnim postavkama. Na novom sa 16 GB VRAMa i 32GB RAMa, uzima nerijetko preko 16GB RAMa, dok nisam enablao RAM da mi ide na full 5600, islo je i do 21GB VRAMa. ima tu puno faktora, i vrsta RAMa i sama igra (postavke)

somethingwrong

U videu što je stavio Zero na 8:20 imaš usporedbu 4060Ti sa 8 i 16gb Vram, verzija sa 8gb Vram koristi oko 3gb više sistemskog Rama od verzije sa 16gb Vram

S multiframe generatorom, pomalo se zaboravilo da DLSS 4 donosi novu kompresiju tekstura, moglo bi biti korisno ako bude neprimjetno.

Heat

Jacketman preko software kompenzira hardware (Vram), high-end 5080 i dalje sa 16gb😁

• Uređivano

Heat neural material? Ako se ne varam to je bilo u razvoju od 2023.

Ocito je ovo novi smjer, neznam sto drugo napisati. Vise nisu dovoljne HW brojke, vec treba i poznavati pojmove i tehnologiju koja stoji iza njih. Kako je @prayer napisao, od sada prodaju i uslugu odnosno IP

stitrek

Ma nije high end, nego se samo naučio na prošloj generaciji da ne može napraviti dvije grafe sa oznakom 80, pa su sad gurnuli base model. "Pravi" 5080 će biti najvjerojatnije super sa 20 GB, pa bi mogli imati i neki Ti sa 24.

Tako su i sa serijom 30 imali shemu. 10 gb za 3080 i onda 12, pa 20 za ti. Nisam siguran za 16 GB dali je bio model. Uglavnom kad sam kupovao 3080 i govorio da je to malo RAMa za tu klasu govorilo se da pretjerujem i da je 10 sasvim ok. Prava 5080 će biti ona sa 20 GB, kad 5090 ima 32.

chono

Ma i prije se isto prodavalo samo što nije bilo baš toliko naglašeno. Ja sam sa 3070Ti prešao na 4070TiS i znao sam točno na što ciljam i zbog čega ju uzimam (DLSS), vjerujem da i drugi barem oni koji slažu komp to uzimaju u obzir. Raster performanse u PC gamingu već duže vrijeme nisu bitne i svakim danom budu sve manje.

chono cekam neovisne reviewe, ovo je hrpa nesuvislih grafova di se ne zna nista zapravo, osim da su pomaci izmedju generacija ispod 30% max

somethingwrong I ono bitno, to su njihovi slideovi i promo materijali. Ne vjerujem da bi išta lažirali, ali da su možda dobili rezultate iz najidealnijih gaming scenarija koji ih predstavljaju u najboljem svjetlu, to je jako izgledno.

Ukazali su na smjer koji pokazuje da AI mogućnosti imaju najveći potencijal i prostor za generacijski rast i to stavljaju jasno u prvi plan.