• Gaming Vijesti
  • Microsoft gasi četiri studija, među njima tvorce Redfalla, Hi-Fi Rusha, Evil Withina…

sanzo

Prije bih rekao da je za PS5 zbog smanjenje cijena prošle godine i velikog Boom-a u prodaji, ove godine prodaja pala, tko je kupio kupio je još uz to prošla godina je bila prepuna hitova tako da je to isto sigurno pripomoglo. A Switch je u 7. godini života te ljudi nemaju vise toliko interesa za njime pogotovo kada sada ima alternativa.

Microsoft ide ka postajanju najveceg publishera, ovo je postepeno ciscenje malih studija…konzola im ima smisla samo ako je full otvorena ili handheld, pored PC-a i PS5 nemaju šta tražiti pa makar da ih prodaju u pola cijene…blink-blink okice-balonkice ove corpo-lude su sve rekle u odgovoru na pitanje🤣

Deadwalker ma salio sam se, ali sam htio napisati jedan takav post, ako se i dogodi da mogu reci "jel sam vam reko" 🤣

chono

Ponekad u našim šalama koju bubnemo ima i validnosti. Nije mi totalno nezamisliv taj scenarij. Totalno se u svemu ide u neku destrukciju i nakon toga preobražaj.

Deadwalker Lol, a lovu za igru pokupio MS.

Mali studiji mogu nauciti lekciju na tuđoj koži iz ovog primjera, kljuc je raditi malo ali slatko, kvaliteta iznad kvantiteta i proizvod ce uvijek naci kupce…Gaming treba opet uci u eru kao 2000-2010, sve ostalo je corpo megalomanija koja bi mogla dovesti Gaming u stanje u kojem se nalazi glazba zadnjih 10-15 godina.

chono

90-te se podrazumijevaju u svim segmentima, od filma, glazbe pa do igara…sa 2000-2010 razdobljem sam nastojao biti prihvatljiv i za mlađu publiku na forumu🙂

stitrek Romantiziras nesto sto je u sustini nista vise nego obicni kapitalizam. Igra moze i ne mora biti kvalitetna. Igra se mora prodati. Ako se ne proda, dovidenja. To vrijedi za apsolutno svaki kalibar studija, bio on indie ili AAA. Troskovi razvoja ne nestaju magicno ako odjednom ciljas na kvalitetu neke igre.

Fico

Pod kvalitetu se prvenstveno misli na esenciju, npr. pricu i likove ako se radi o nekom SP story naslovu, vrijeme je pokazalo zasto su neke igre klasici bez obzira sto su izasle prije 20-ak godina.

stitrek Nebitno je, to nije garancija dobre prodaje. Studio jedino opstaje dobrom prodajom, nicim drugim. Takav je svijet.

Fico

Ako je nešto kvalitetno u bitnim elementima igre, veca je šansa da ce se dobro prodavati, cak i godinama iza…npr. Batman Arkham igre naspram SS:Kill The Justice, ili Tomb Rider igre naspram Forespoken…

Prodaja ovisi i o dobro isplaniranom marketingu. Svjedočimo ovdje kako puno nas prednaruči neku igru i prije nego kaj izađe i još one koje nisu iz nekog dobrog uhodanog serijala pa kao po defaultu očekuješ bit će dobra i ta. Već novi IP-ovi pa i od novih devova na gaming sceni.

To je instant prodaja i zarada. Može ali i nemora ostat zapamčena na globalnoj razini kao neka igru koju smo nekoć igrali.

O Lies of P, Elden Ringu se pričalo danima a sad tu i tamo iskoći pokoji komentar. A onekim se još i danas priča. Ostave ili ne ostave traga.

To su dobre igre koje sam gore naveo da ne bi bilo zabune ali sa instant vijekom trajanja jer su prije svega neke poteške i ne da se ponovo igrati večini igrača.

Nema u njima nešto što bi vas natjeralo opet a da ne pričamo o trofejima što je najčešći fetiš i razlog ponovnog ulaska u igru.

Kada igru odigramo po nekoliko puta u kratkom razdoblju i opet ćemo jer nam se dopada zbog baze koja nam valja onda je to nama dobra igra. Pun pogodak.

O tome se radi jel neka igra bazično dobra ili nije.

Fico Igra moze i ne mora biti kvalitetna. Igra se mora prodati. Ako se ne proda, dovidenja. To vrijedi za apsolutno svaki kalibar studija, bio on indie ili AAA. Troskovi razvoja ne nestaju magicno ako odjednom ciljas na kvalitetu neke igre.

Igre su u suštini vrlo rizični proizvodi jer čak da i dođeš do vrhunske kvalitete (u narativnom, gameplay, produkcijskom ili bilo kojem drugom smislu), ista uopće ne mora garantirati prodaju. Tim više je važno da se studijima dozvoli eksperimentirati (i fejlati u tome) jer ovo što je MS sada stvorio ovim zatvaranjima manjih studija je okruženje u kojem se niti jedan developer ne može osjećati sigurno ni na koji način. Nažalost nitko nema kristalnu kuglu da može predvidjeti što će tržište najbolje prihvatiti (i time osigurati odličnu prodaju) pa je nekako dosta bitno da se manjim studijima s manjim projektima dopuste eksperimenti i inovativnost. Microsoft (a i Sony) sada su se usmjerili većinom na AAA projekte koji postaju polako financijski neodrživi, s produkcijom koja obično uključuje obilje cruncha i s vrlo dugačkim periodima razvoja takvih igara. Za MS je to posebno problematično jer da bi GamePass ostao ljudima zanimljiv iz mjeseca u mjesec da ga plaćaju, nove igre moraju kontinuirano izlaziti.

Deadwalker realno marketing je sve, ali doslovno, ako ju reklamiras da iskace iz pastete neovisno o kvaliteti bude se kupovala jer smo mi ljudi takvi, a dok radi kak sad M$ radi sa Hellbladeom, igra za koju znaju gameri koji stvarno igraju, a casualci kojih je najvise nikad culi za igru onda igre flopaju. Marketing je skup meni je to jasno, ali uglavnom se niti ne trude, osim par trailera i to je to.

renda

Hellblade je igra za uzak i zatvoreni krug igrača koji cijene pisanje i narativ, kuže priču i bit iste.

Da reklama iskače iz paštete nikako se neće prodati. Ni blizu kao CoD, Spiderman, Fifa, GTA.

To su igre koje mladi većinom igraju.

Mi kao pravi ili hardcore gameri zapravo smo jako mali broj developeru za zaradu.

Ima nekih serijala koji ima baze fanova poput Resident Evil i God of Wara, nekad je to bio MGS.

Sve ostalo je teški prosjek ili flop prodajno. Nije teško biti inovativan, teško je to prodati ljudima.

Moraš se odlučiti na neki stil i smjer prilikom izrade igre, samim time si svjestan koliko bude zarade.

Horor? Znaš da igra uzak krug ljudi.

Red Dead Redemption? Fenomen jer isti developer radi GTA a igra se neformalno spominje kao western GTA sa konjima.

Naravno da ju igraju i deca i odrasli casula gameri makar samo jahali i tamanili živine ili radili klasični free roam nered. Igra u kojoj svako nešto nađe za zanimaciju.

Bit će novca za marketing uoči izlaska COD-a, kad bude bilo potrebno trubiti na sve strane da se može igrati preko Gamepassa i da tu ekipu čeka ekskluzivan sadržaj. Jebeš Hellblade, vjerojatno samo čekaju da flopne pa da NT-ovcima kažu da za sljedeću igru mogu zaboraviti na AAA prikaz i tehnikalije (ako i njih ne zatvore, jel).