prayer Nažalost, da. Moje mišljenje je da prvo recimo plasiraju sve svoje igre multiplatform ako im je stalo do toga pa onda na Game Pass nakon što prodaja stagnira. Ali meni se čini da se su financijski rascjepani između dva svijeta gdje je u jednom Game Pass zlatna kokoš, duk u drugom third party publishanje.
Selling point GamePassa od početka je da je first party produkcija day one na platformi. Računali su da će se investicija vratiti kroz velik i brz rast novih pretplatnika, no očito su se dosta preracunali. Nisu pomogle ni ove velike akvizicije, dok su neki naslovi podbacili (npr Starfield). Korporacije u takvim situacijama naravno odmah rezu troskove i mislim da tu Phil nije imao nekog izbora osim odabrati tko će ići pod nož. Također ne možeš preko noći promijeniti value proposition jer si tako odmah ubiju diferencijaciju u odnosu na glavnog konkurenta. Vjerojatno će ostaviti day one release, no računam da će cijena ići gore + možda AAA produkciju zaključaju na Ultimate tier.
Po meni bi odgovornost trebala ići od gore prema dolje, a ne obratno. U prijevodu, kompletna smjena Xbox uprave, uključujući Phila.
Ovo je nekakav scenarij koji mislim da će se dogoditi:
1/ Još će podijeliti otkaza u first pary studijima čije igre su daleko od izlaska ili tek u pretprodukciji;
2/ U lipnju najava sljedeće runde igara koje će izaći na konkurentnim platformama
3/ Najava širenja Xboxa na nova tržišta jer teško je očekivati rast novih pretplatnika ako nema službene podrške
4/ Rast cijene GamePas pretplate, možda zaključavanje AAA igara na Ultimate tier;
5/ Daljnja velika ekspanzija PC Game Passa na nova tržišta;
6/ Promjena kompletne Xbox uprave (sada moraju prvo naći novu ekipu koja bi to mogla raditi).
Fora je sada što je Xbox divizija pod velikim povećalom od kada su toliko kapitala ulupali u istu. Zato je došla direktiva za naglo rezanje troškova i ciljeli ovaj cirkus koji se dogodio. Prije su financijski bili dosta sitni u MS-ovoj ukupnoj računici pa valjda nikog nije bilo previše briga. Problem Xboxa sada je što nemaju nikakvu viziju, osim što pokušavaju brzo i na silu gaming prebaciti na pretplatni model prema kojem funkcioniraju sada sve divizije u MS-u. Problem je "samo" što su igre skupe za razvoj, rizik od neuspjeha je velik i samo tržište nije još (očito) spremno za takav model, odnosno ljudi nisu na to naviknuti.