Brijac Woman of color", "woman of color" i tako ne znam koliko puta. Žena je valjda zarobljena u nekoj godini prošlog stoljeća gdje crnci nemaju prava pa ima potrebu stalno spominjati kako je ona "woman of color". Osim toga, ima potrebu naglasiti kad je nešto slala svojoj best frendici da je ona "WHITE best friend".
Ovo je naravno samo moja perspektiva, no meni je tako što komentirati onako, dosta besmisleno iz perspektive bijelca i muškarca u 30-ima iz srednje Europe. Dovoljno je pogledati bilo koji američki film ili dokumentarac da vidiš kako je tamo rasizam itekako još uvijek vrlo prisutan (ako ne direktno u facu, onda svakako kulturološki sa svim društvenim implikacijama koje proizlaze iz toga). To kada i ona kaže “white best friend”, vjerojatno proizlazi iz toga da su je odmalena drilali da se nema sto družiti s bijelcima i za nju je to na neki način ponos da se izdignula iz takvog odgoja.
Budimo realni, statistike prodaje potvrđuju da se prodaju najbolje igre s muškim bijelim protagonistima. Masa ljudi ima još problema prihvatiti činjenicu da igra sa ženskim likovima, a kamoli, zamisli sada, s drugom rasom ili apsolutno nezamislivo, druge spolne orijentacije. Tvrtke poput Sweet Baby su vjerojatno nastale da korporacijama pomognu očito taj proces tranzicije ublažiti sa sto manje negativnog PR-a i ono najvažnije, da utjecaj na prodajne rezultate takoder bude sto manji. Njihov stvarni utjecaj na gaming industriju je zapravo vrlo malen, korporacije donose sve odluke i idu u skladu s politikama inkluzivnosti koje prate nove civilizacijske standardne zapadnih demokracija. Problem je zapravo sto se oko njih već ovdje na forumu nećemo svi složiti, a kamoli šire. No da su ljudi odmah odustali, danas bi još legalno imali ropstvo, isto kao sto je bilo normalno da su žene doma s djecom i nemaju sto graditi karijeru na poslu ili par desetljeća prije, čak ni pravo glasa na izborima. Ponavljam, to je nekada bilo društveno normalno.
Uglavnom, kao sto bi mi bilo smiješno da KGD 2 umjesto Henrjya ima crnca Boba za protagonista, jednako tako mi je smiješno citati ova zgražanja koja dolaze većinom od ljudi koji nisu nikada u životu osjetili na svojoj koži bilo kakvu diskriminaciju. Je li se nekada pretjeruje sa svime? (čitaj; famozna woke agenda). Naravno, ne znaju svi napisati The Wire scenarij ili Ellie iz TLoU 2. No apsolutno ne vidim gdje su to točno jadni bijeli muškarci na bilo koji način zakinuti u modernim video igrama da bi se toliko osjećali ugroženo.