Kad ce se Dustborn pojaviti u temi zna li ste sta?
Sweet Baby... Jesus Christ almighty?
Vojska malo znači bez ideala.
Mini je bitnije da nema RTa nego da ima WOKE. RT ubija performanse, WOKE je samo ljubav i muška strast a muškarci su strastvena biča.
Ozbiljno: woke ne možeš ugasit i ubija kvalitetu
Neozbiljno: jesi ti to upravo nazvao woke muškom strasti? Kaj sa onima koji nisu muško? Šovinistu!
- Uređivano
Ovdje smo svi muški i strastveno se muški družimo…da ne volimo pravo muško društvo ne bi stalno bili okruženi muškarcima, muško iza i ispod.
Ja sam ćosav ali volim vidjeti dlakavog muškarca….kak vi stojite po tom pitanju, volite više dlakave ili depilirane?
- Uređivano
Dao sam si malo truda pa pogledao cijeli video o kojem je Fenix pisao ovdje: https://ffa.hr/gaming-kultura/focus/o-sweet-baby-inc/98823
Da, onih 20 sekundi jest izvučeno iz konteksta, ali rekao bih da ih je i Fenix krivo skužio. Kim tu poziva "Creative-e" (to su valjda ljudi koji rade na priči u igrama) koji rade u studijima da traže konzultante i research (znači SBI) od svojih nadređenih i ako oni ne vide value u tome da odu do svog marketing tima i zatraše ih što bi se moglo dogoditi ako im ne daju što traže (dakle ako im ne dovedu konzultanta). U prijevodu zatrašite svoj marketing tim da nas zaposli.
E sad, u vezi toga, oni (a i Fenix u svom tekstu) upozoravaju kako nešto u igri može zvučati rasistički, homofobno, offensive itd. i da tu oni nastupaju da to "srede" da to ne ispadne tako, no imamo li uopće ikakav primjer da je neka igra imala takav slučaj, da je brendirana da je rasistička npr, da je prodaja zbog toga patila itd?
Recimo jedan GTA San Andreas, Kim ne bi da se crnci prikazuju kao gang memberi i ona bi to sigurno kao konzultant flagala kao nešto rasističko, no to je realnost u americi. Zašto to prikazati drukčije nego što jest?
E sad, što se tiče cijelog videa..
prvo Kim kaže "We try to bring a lot of inclusion, diversity and new ideas to the industry", a Fenix je to preveo "da žele igre učiniti privlačnijima, zabavnijima, smislenijima i inkluzivnijima". Tek kasnije u videu Kim spomene da rade narrative consultation, design i risk assesment.
"Woman of color", "woman of color" i tako ne znam koliko puta. Žena je valjda zarobljena u nekoj godini prošlog stoljeća gdje crnci nemaju prava pa ima potrebu stalno spominjati kako je ona "woman of color". Osim toga, ima potrebu naglasiti kad je nešto slala svojoj best frendici da je ona "WHITE best friend".
Presretna je bila kad je 2010. u Mass Effectu napravila svog crnog glavnog lika i onda je u jednoj cut sceni imala dva crnca na ekranu koji nisu bili kriminalci ili gang memberi.
Nekoliko puta spominje "white hetero males" kao nešto negativno, kao nešto čega ima previše.
Igrače naziva "picky babies" jer ne žele igrati inclusive i diverse sranja koja ona smišlja.
Kratos joj je "literally white".
Nije joj dovoljno da dobiješ character creation screen u kojem možeš napraviti crnca, bijelca, azijca, nego bi htjela da glavni lik bude premade crnac i da se to ne može mijenjati.
Svih 30 minuta priča o boji kože, o "white hetero males", kako bi ona svugdje ubacila crnce, "black character", "black man". Moj neki zaključak je da žena živi u nekom svom svijetu, da su svi white hetero males oko nje, da nitko ne ubacuje crnce u igre osim ako je nešto negativno i da su ona i njezin tim tu protiv svih da to promijene. Jednostavno toliko priča o boji kože da se uopće zapitaš rade li oni išta drugo ili samo broje koliko ima bijelaca u nekoj igri.
Tako da se ne bih složio s ovime što je Fenix naveo u članku
Ironično, Kim je čitavu prezentaciju indirektno posvetila upravo toj (pre)osjetljivosti društva gdje samo jednom greškom ili previdom u pisanju možete ispasti rasist ili homofob.
Ne, ona je cijelu prezentaciju pričala o previše bijelaca i premalo crnaca.
Da skratimo, Sweet Baby Inc. upozorit će na sve što bi moglo u većoj mjeri negativno utjecati na prodaju.
Well, this aged well jer gdje god SBI ima prste to automatski negativno utječe na prodaju.
Fenix Stavio je to kao točku u slideu iz zajebancije koja se izvukla iz konteksta.
Što se tiče ovoga, prvo si žrtva, prijetnje smrću, obiteljima, prijetnje bombom, a onda ideš provocirati s takvom “šalom” da želiš “burn the video game industry to the ground”. Mislim, želiš još više prijetnji smrću ili, treba se odlučit.
I kak sad ignoriranje svega toga ne nazvati dismissive?
Ako zamjeniš "white" i "black" i bude rasizam, onda je rasizam i u orginalu.
Kaj nije to logički 1+1=2?
stitrek Industrija glazbe je u to ušla ima 10-15 godina
Ako i za jednu industrije to ne vrijedi onda je to glazbena. Šovinizma i seksizma na lopate u mainstream glazbi.
wooddiebone Ako i za jednu industrije to ne vrijedi onda je to glazbena. Šovinizma i seksizma na lopate u mainstream glazbi.
Pricam o agendama i indoktrinaciji sa mediokritetom, pogledaj samo americki rap i pop i što je na vrhu ljestvica a "woke-a" zajedno sa svim ostalim debilizmima danas u glazbi ima na lopate…"glazbu" na Balkanu ne treba ni spominjati, cast malobrojnim iznimkama…
- Uređivano
Brijac Woman of color", "woman of color" i tako ne znam koliko puta. Žena je valjda zarobljena u nekoj godini prošlog stoljeća gdje crnci nemaju prava pa ima potrebu stalno spominjati kako je ona "woman of color". Osim toga, ima potrebu naglasiti kad je nešto slala svojoj best frendici da je ona "WHITE best friend".
Ovo je naravno samo moja perspektiva, no meni je tako što komentirati onako, dosta besmisleno iz perspektive bijelca i muškarca u 30-ima iz srednje Europe. Dovoljno je pogledati bilo koji američki film ili dokumentarac da vidiš kako je tamo rasizam itekako još uvijek vrlo prisutan (ako ne direktno u facu, onda svakako kulturološki sa svim društvenim implikacijama koje proizlaze iz toga). To kada i ona kaže “white best friend”, vjerojatno proizlazi iz toga da su je odmalena drilali da se nema sto družiti s bijelcima i za nju je to na neki način ponos da se izdignula iz takvog odgoja.
Budimo realni, statistike prodaje potvrđuju da se prodaju najbolje igre s muškim bijelim protagonistima. Masa ljudi ima još problema prihvatiti činjenicu da igra sa ženskim likovima, a kamoli, zamisli sada, s drugom rasom ili apsolutno nezamislivo, druge spolne orijentacije. Tvrtke poput Sweet Baby su vjerojatno nastale da korporacijama pomognu očito taj proces tranzicije ublažiti sa sto manje negativnog PR-a i ono najvažnije, da utjecaj na prodajne rezultate takoder bude sto manji. Njihov stvarni utjecaj na gaming industriju je zapravo vrlo malen, korporacije donose sve odluke i idu u skladu s politikama inkluzivnosti koje prate nove civilizacijske standardne zapadnih demokracija. Problem je zapravo sto se oko njih već ovdje na forumu nećemo svi složiti, a kamoli šire. No da su ljudi odmah odustali, danas bi još legalno imali ropstvo, isto kao sto je bilo normalno da su žene doma s djecom i nemaju sto graditi karijeru na poslu ili par desetljeća prije, čak ni pravo glasa na izborima. Ponavljam, to je nekada bilo društveno normalno.
Uglavnom, kao sto bi mi bilo smiješno da KGD 2 umjesto Henrjya ima crnca Boba za protagonista, jednako tako mi je smiješno citati ova zgražanja koja dolaze većinom od ljudi koji nisu nikada u životu osjetili na svojoj koži bilo kakvu diskriminaciju. Je li se nekada pretjeruje sa svime? (čitaj; famozna woke agenda). Naravno, ne znaju svi napisati The Wire scenarij ili Ellie iz TLoU 2. No apsolutno ne vidim gdje su to točno jadni bijeli muškarci na bilo koji način zakinuti u modernim video igrama da bi se toliko osjećali ugroženo.
- Uređivano
Ja se volim igrati sa ženama u koloru.
Nekad smo imali crno bijele televizore a monitori su imali samo zelenu boju, danas konačno možemo igrati u koloru, pa zašto ne i sa obojanim ženama.
- Uređivano
- Uređivano
Zašto bi morao bit ugrožen da bi prozvao rasizam i da bi mi smetalo trpanje agende u igre?
Nekad je bilo društveno normalno da moji pretci oraju i kopaju za nekog stranog vlastelina koji sve to otima.
Kaj bi sad trebao tražit sažaljenje od austrijanaca i mađara i konstantno ih blatit i pljuvat gdje god stignem, izbacivat ih iz svih aspekata života?
Rješenje za rasizam nije rasizam u kontra smjeru nego međusobno poštovanje i suradnja.
Kao što ne prihvaćam tuđe zasluge, tako ne prihvaćam ni odgovornost za tuđe postupke.
S poštovanjem, white male, ugnjetavač, robovlasnik i tiranin.
wooddiebone Kaj bi sad trebao tražit sažaljenje od austrijanaca i mađara i konstantno ih blatit i pljuvat gdje god stignem
da
- Uređivano
Trebamo pokrenuti neku peticiju da se Sterloku zabrani pristup internetu.
Deadwalker Tvrtke poput Sweet Baby su vjerojatno nastale da korporacijama pomognu očito taj proces tranzicije ublažiti sa sto manje negativnog PR-a i ono najvažnije, da utjecaj na prodajne rezultate takoder bude sto manji.
Well.. kako je to ispalo na kraju.
Deadwalker Dovoljno je pogledati bilo koji američki film ili dokumentarac da vidiš kako je tamo rasizam itekako još uvijek vrlo prisutan (ako ne direktno u facu, onda svakako kulturološki sa svim društvenim implikacijama koje proizlaze iz toga).
Isto tako je dovoljno pogledati bilo kakve statistike da vidiš da su u americi kriminalnci ili gang memberi većinom crnci, a ona to ne bi prikazala u igrama tako jer je to njoj rasistički. Ne, to nije rasistički, to je tako.
Bez uvrede, ali većina tvojih komentara su predrasude temeljem na naslovima koje uloviš na društvenim mrežama ili news portalima. Ne slažemo se uopće oko većine životnih tema tako da mi se prije prve jutarnje kave zbilja neda trošiti tipkovnicu na temu kriminala u Americi
O igrama možemo uvijek lijepo diskutirati tako da ću se zadržati na tome.
Mogao si staviti usporedbu kako smo bili nekada kolonija Rimskog carstva, to bi bila realnija usporedba.
Deadwalker Mogao si staviti usporedbu kako smo bili nekada kolonija Rimskog carstva, to bi bila realnija usporedba.
To upravo potvrđuje kolko je čitava ideja white guilta i pozivanje na transatlantsku trgovinu robovima kao razlog za isti apsurdno i besmisleno.
Pogotovo nama čiji pretci nikad nisu imali veze s tim i vjerojatno nisu ni vidli crnca do pojave televizora.
Ne mogu vjerovat kolko su neki ljudi lijeni promislit malo o problemu nego se hvataju za ekstremno rasističke gluposti koje se guraju kao inkluzivnost, a zapravo su metode kojima ih korporacije skidaju s kurca.
- Uređivano
Oh sweet baby kako teška tema.
Afrika je bila kolonizirana od kraja 19 do negdje sredine 20 stoljeća, razlog, malarija. Ajmo probat bit povijesno pismeni a da nam izvor nije netflix i slične bedastoće.
Hrvatska je puuuno duze bila kolonizirana od strane austrijanaca, madara, turaka itd. Al mi smo prljavi slaveni pa ko nas jebe.
Čak štoviše možeš vidjet pismenost po regijama balkana i vidjet da je čim gora čim dulje je netko pod ottomanima bio.
Englezi su zaustavili trgovinu robljem u africi btw https://en.wikipedia.org/wiki/Blockade_of_Africa, stoga to izmisljanje povijesti di nevini 3 svijet samo bere cvijece u miru dok ne dode zli englez/francuz sa hrpom topova je bullshit. Nitko u africi se nije toga sjetio, porobljavat druge je uvijek bila norma, samo naravno ne želiš ti biti porobljen. Slave dolazi od slav jer smo mi slaveni bili najčešći robovi u srednjem vijeku, jer nismo bili kršćani pa je bilo ok (kršćanima je zabranjeno bilo imati robove druge kršćane)
Slavenska plemena su porobljavala jedna druge i prodavala onda jer je unosno bilo, isto ko i svugdje na planeti.
Ljudi su govna, i trgovanje robovima je bila norma većinu ljudske povijesti. Evo ti i overview kad je bila micana i di
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_abolition_of_slavery_and_serfdom