@Fenix
Isto možemo reći za bilo kakav oblik političkog komentara.
Ljudi koji troše sate na ovakve analize, uglavnom budu informirani oko problema o kojima govore, a ljudi kojima je to bacanje vremena, ne budu informirani.
Znam da je tvoj stav da je to sve sa SBI bullshit i da se radi witch hunt na firmu tak da mi je jasno i da ti se ne da baviti tim temama.
Ali kaj nije malo licemjerno da netko tko želi kritizirati tuđe stavove oko neke teme, ima stav da je edukacija o toj temi trošenje vremena dok svoje stavove kroji po mišljenjima drugih koji također smatraju da je edukacija na temu trošenje vremena?
I da, postoje primjeri gdje debili doslovno blate igre i developere bez ikakvog povoda, pozivajući se na poružnjivanje ženskih likova. To je posebno primjetno sa Aloy u Horizonu i najsvježije sa Mariom u Silent Hillu 2.
Svakome sa jednim okom i pola mozga je jasno da su to mrtve debilčine.
Al praviti se da zbog tih debilčina ne postoji vrlo očiti problem, kad imamo neosporive primjere igara koje su na prvo mjesto stavile inkluzivnost i woke agendu umjesto gameplaya i priče, izjave developera koje potvrđuju upravo to, primjere direktnog mješanja političkih agenda u igre i to ne u stilu obrade problema i približavanja tog problema masama ili podizanje svijesti oko problema nekih manjina nego se direktno docira ljudima, signalira se vrlinama, na silu se ubacuju transrodne zamjenice, rade se likovi koji bi trebali predstavljati inkluzivnost i toleranciju, ali se to napravi sa nula truda i nula poštenja prema materiji, settingu, priči ili gameplayu, a kad ljudi protiv toga dignu glas, naziva ih se bigotima.
Gaming industrija je doživjela ogroman boom i strahovit rast u posljednjih 10-15 godina i vrlo se jasno vidi da puno ljudi koji danas rade igre, ne igraju igre, puno ljudi koji rade na vrlo voljenim i poštovanim IPevima, ne vole te IPeve, ogroman broj novinara koji pišu o igrama, niti su gameri, niti imaju imalo poštovanja prema gamerima, naprotiv, bashaju ih konstantno.
To nisu bajke ili priče koje furaju konzervativni desničarski jutuberi. To je realnost i to najbolje vidiš kad izađe igra poput remakea Silent Hilla 2, Wukonga, Space Marine 2, bilo kaj od JRPGeva…
Svi nahrle na to ko na vruće kifle.
I onda bi se netko trebao pravit da jedan npr. Assassin's Creed Shadows ili Concord izgleda privlačno kao igra?
Kako pobogu? Igrao sam se kad su igre koje su izlazile bile developane od strane 10-20 stravstvenih gamera koji su htjeli napravit igru koju bi oni najviše htjeli igrat i jebali su mamu radnom vremenu i nisu tražili pauze za mentalno zdravlje svaka dva tjedna, nisu imali SBI da im daje konzultacije o inkluzivnosti…
Kako da se ja nakon takvih igara prebacim na mindset u kojem igram moderne igre i uživam? Kako da prihvatim da igra više ne mora biti dobra da bi bila kritički hvaljena, da ne mora biti ni napravljena za gamere niti da su gameri ciljana publika za jednu video igru nego su to novinari koji nisu gameri i koji samo traže izliku da pišu članke o toksičnom fandomu koji štuje hitlera i trumpa i mrzi šarene frizure.
A izdavač cjelo vrijeme gledaju Metascore, ali critics score, kao da rade igre za recenzente, a ne za igrače. I onda recenzenti nahvale smeće od igre jer access journalism i industry networking i onda kad igrači zapravo popljuju igru jer je smeće, jer je zapravo smeće, onda se kao na traci pišu članci da su fanovi ovakvi i onakvi i svi u industriji se ljepo rukuju, ubace novi live service pokušaj na roadmap i reportaju dioničarima na kraju kvartala kak su si svi jebeni, a novinarima podjele pare za promociju i review kodove.
I to se događa i u tech industriji i u Hollywoodu. Gaming je postao industrija i korporativna circlejerk mašinerija sa isključivim ciljem maksimizacije profita minimizacijom troška.
Zato AI mjenja pisce, a EA radi na tome da AI mjenja i same developere tako da pretvori gamere u developere koji će sa njihovim novim AI engineom kreirati tone i tone sadržaja dok oni mogu otpuštati, snižavati trošak, povećati profit i opet na kraju fiskalne godine prikazat bolestan rast.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Enshittification
Znam da sam otišao puno dalje od samog SBIa, ali kad je to sve dio istog problema.
SBI nije tu da bi kompanije bile inkluzivne ili da bi se manjinama bilo koje vrste dala pažnja koju zaslužuju, nego je tu sa isključivom svrhom smanjenja kontroverzi, risk managementa i PRa kako bi se izbjegle bilo kakve negativne posljedice na vrijednost dionice.
Tak da ok, postoje debili, rasisti, faši, nazi bigoti i autentične primjere njih apsolutno treba prozivati i marginalizirati.
Ali kome sve ovo gore kaj sam napisao nije jasno, nema uopće dotocaja sa stvarnošću.
Znam ljude kojima je jasno, pa opet biraju strane i postaju dio problema, to je vjerojatno neka trauma iz djetinjstva.