Nemam pojma kaj je Svit bejbi. Ovde prvi put saznao za taj pojam kada se počeo pisati ali i dalje neznam kaj je. 😀

Očito nešto kaj dijeli mase sudeći po vašim komentarima. Ja to volim svodit nekako na dobru mjuzu ako postoji neka tog ili sličnog naziva pa eto jedan stari demo od Jutua Svit Bejbi Đejn

wooddiebone na zalost jesam, to kaj je tebi lik mesija, ne znaci da stvarno i je, nisi ti nikakvo mjerilo niceg.

chono Kak znaš da nešto nije pravo ak ne znaš što je točno pravo? 😃

Square Enix je btw prekinuo suradnju s ovima. Nisam baš pratio previše ali izgleda da su u gadnoj gabuli 😃

foggy imam rezultate toga da nije pravo pred ocima. Ako nesto ne radi, ne trebas imati rjesenje da znas da to ne radi

foggy Square Enix je btw prekinuo suradnju s ovima. Nisam baš pratio previše ali izgleda da su u gadnoj gabuli

Tko, oni ili Škver? Ili oboje?😃

chono ok, ja isto mogu napisati nekakav utopostički komentar, no ne vidim kako to doprinosi raspravi + ovo što kaže foggy napisao. PR kampanje se s razlogom rade u masovnim medijima upravo s ciljem osvješćivanja opće populacije s problemima koje ima određena manjina u društvu. Ne bi se gay prideovi radili da je sve super, divno i krasno. Apsolutno jesu korporacije to počele iskorištavati za svoje PR image potrebe i često je forsirano samo da se zadovolji norma koje se nerijetko gura kroz pravilnike / uredbe / preporuke za dobivanje nekakvih sunfinaciranja projekata, no sigurno neće ljudi sjediti skrštenih ruku i čekati da se problem riješi sam od sebe. Radiš na nečemu kako najbolje znaš dok se ne pronađe bolji način. Ti ljudi i dalje postoje i dalje imaju svoje probleme koje žele riješiti. Npr. rasizam je itekako još uvijek jako prisutan, žene su i dalje potplaćene u odnosu na muške kolege za isti posao (+hrpa problema s nasiljem itd.), gay parovi po mnogima ne bi ni smjeli postojati, da ne kažem da ih se u masi država zatvara, ubija i što sve ne.

Baš ovo online hejtanje kristalno dobro pokazuje koliko je problem prisutan. Ljudi imaju u glavi očito nekakvu svoju idealiziranu sliku svijeta i kada u nekakvom mediju vide ono što im ne paše, negoduju (pogotov sada dok je zadnjih godina baš bilo dosta forsirano). Kod igara je to izraženo jer preuzimaš ulogu nekakvog protagoniste i imaš interakciju s virtualnim svijetom. Ljudi kako ne žele s određenim manjinama imati bilo kakvu interakciju u stvarnom svijetu, tako očito ne žele u virtualnom. No to neće riješiti ništa.

TITANXIS samo upozorenje za sad i ubuduće da se držiš teme

Zero Tko, oni ili Škver? Ili oboje?😃

Škver. Osim sto kukaju da nikako ne stizu rezultate koje su su zacrtali, izgleda da gori pod nogama globalno kod njih. Bas me zanima sad neki novi naslov i kak ce odradit segment vezan uz temu.

Deadwalker

Da, ali je skoro došlo do toga da je najgore biti straight bijelac. U Americi u velikoj nekoj firmi procurio e-mail da su na party zvali sve osim straigh bijelaca, ona aviokompanija zapošljava po nekim diversity pravilima, neki dan vidim video za udrugu koja samo prima crnce i hrpu toga sam još vidio, ali to nije rasizam, o tome se ne piše, to nije skandal. Zamisli da netko organizira udrugu i kaže primamo samo bijelce, pa to bi bilo na svim mogućim svjetskim medijima.

Brijac ne znam za tebe, no ja se ni na koji način kao straight bijelac u 30-ima ne osjećam ugroženo 🙃

Za ove priče ne znam, tako da ne u detalje ne bih ulazio. Nisam doduše za bilo kakve diskrimanicije (pogotovo kod zapošljavanja), uključujući bijelce.

Ne isključujem doduše da postoje u nekim organizacijama aktivnosti da se uključi više ljudi iz određenih manjina ili grupa, no sumnjam da se drugi na bili koji način zakinuti budući da su u Ustavu većine zapadnih demokracija definirane odredbe oko prava na rad, zdravstvene skrbi, društvenih aktivnosti itd. Obično je to vezano uz projektna sufinanciranja ili želiš u timu baš ciljano određenu grupu ljudi kako bi proizvod ili usluga koju kreiraš bila kvalitetnija zbog kultoroških poznavanja koja proizlaze iz toga.

Deadwalker žene su i dalje potplaćene u odnosu na muške kolege

🤦‍♂️ joj nemoj mi molim te i o tome. Neznam kakva je situacija u Hrvatskoj, ali u Austriji je zakonski zabranjeno plaćati ispod minimalca. Za svaku struku se zna i javno je uvidno koliki je minimalac. Sve iznad minimalca je stvar svakog pojedinca koliko će se izboriti i napredovati u firmi.

Moja sestra prije par godina počela raditi u austrijskom autoklubu (öamtc), išla je na seminare, dalje se školovala i napredovala u firmi. Ambiciozna je. Sada zarađuje više nego većina njenih kolega, uključujući muških, u odjelu u kojem je zaposlena.

Nitko normalan ti neće dati veću plaću, samo zato što si muško. Da je tako, onda bi svi poslodavci samo zapošljavali žene.

milicevic87 u Hrvatskoj je također zabranjeno plaćati ispod minimalca lol, nije to upitno.

Da je ne drobim dalje, ima dovoljno istraživanja na tu temu:

https://www.poslovni.hr/hrvatska/zene-u-hrvatskoj-i-dalje-su-potplacene-u-odnosu-na-muskarce-4328101

https://lidermedia.hr/poslovna-scena/hrvatska/indeks-zena-u-biznisu-hrvatska-i-dalje-na-dnu-europe-135695

https://decision-lab.foi.hr/kratka-prica/razlike-u-pozicijama-i-placama-zena-i-muskaraca-menadzera

Ima naravno uvijek izuzetaka, no ajmo ne generalizirati tu temu. I onda se ljudi čude zašto svake godine ista priča u medijima. 🙃

Ili hoćemo i to proglasiti wokeom?

Deadwalker razilazimo se u misljenju odmah u startu. Parade nemaju nikakvog smisla, isforsirane su, akteri istih danas na njima pokazuju kako su cool sami sebi, jer su drugaciji i posebni, jer su manjina. Klasicni mentalni sklop osjecaja manje vrijednosti i inata prema van. Parade ne rjesavaju probleme niti ukazuju na njih. Zauzimaju prostor, vrijeme i fokus, te sluze kao jos jedan event za punjenje medija i toka misli opce populacije.

Nemam nista protiv character creatora u igri tipa CP77, napravi lika po zelji, poistovjeti se s njim, zblizi se i izrazi na svoj nacin. Imam protiv igranja sa takvim likom u medieval fantasy svijetu koji ima ili je imao klasicnu save the world i heroes tematiku sa likom koji ima oziljak na sisi zbog implatanata. Dovoljno si pametan da shvatis kako je upravo to forsiranje i nema veze sa zdravim razumom. Jos manje ima pravdanje takvih poteza pod okriljem toboze nekog izbora ili stvaranja problema gdje ih nema.

Zanimljivo kako se mozemo u roku od milisekunde okupit i srat po crkvi, Isusu ili inoj vjeri, bez posljedica ili razmisljanja kako se osjeca osoba kojoj je to bitno, dok s druge strane se skace u obranu druge ugrozene skupine ljudi bez razmisljanja i u svakoj prilici.

U mom dnevnom radu s korporacijama mogu ti potvrditi da je sve suprotno kako ti pises u listi ovih problema koje navodis. Ajmo to ovako reci, "obicni" zaposlenik (stavio sam namjerno takav opis) ne moze vise disati u radnom okruzenju

Deadwalker I onda se ljudi čude zašto svake godine ista priča u medijima

Mediji uvijek pišu i pisat će senzacionalističke članke, samo da se digne prašina i generira što više klikova, komentara i interakcija.

milicevic87 ok, to je tvoje uvjerenje, u to neću ulaziti. Samo ću izdvojiti citat svoje profesorice s fakulteta:

U Hrvatskoj ne samo da ima malo žena top menadžerica, nego su i potplaćene. Žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 23% manju plaću od muškaraca, za isti rad i istu razinu odgovornosti, s time da na samom početku karijere muškarci počinju sa 10 posto većom plaćom u odnosu na žene pri čemu se ta razlika s godinama radnog iskustva povećava (istraživanje portala MojPosao). Osim u menadžmentu, i u drugim poslovima također postoje razlike između plaća muškaraca i žena. Žene su najslabije plaćene ako rade kao inženjerke (čak su 56 posto manje plaćene od muškaraca). Jedino zanimanje u kojem žene zarađuju više u Hrvatskoj jest posao administrativne tajnice. U Europi slična situacija, među 25 najbolje plaćenih glavnih izvršnih direktora (CEO) u Europi nema niti jedne žene, a u EU žene bilježe višu stopu nezaposlenosti i niže plaće u odnosu na muškarce.

chono sve ok, očito se razilazimo, that's ok. Ima par stvari koje bih još prokomentirao, no možda kada se vratim s posla. Moram još napisati i TLoU 2 komentar 😃

Deadwalker moze, ja se idem nakrcati testosteronom, inace cu biti zivcan