wooddiebone na zalost jesam, to kaj je tebi lik mesija, ne znaci da stvarno i je, nisi ti nikakvo mjerilo niceg.

chono Kak znaš da nešto nije pravo ak ne znaš što je točno pravo? 😃

Square Enix je btw prekinuo suradnju s ovima. Nisam baš pratio previše ali izgleda da su u gadnoj gabuli 😃

foggy imam rezultate toga da nije pravo pred ocima. Ako nesto ne radi, ne trebas imati rjesenje da znas da to ne radi

foggy Square Enix je btw prekinuo suradnju s ovima. Nisam baš pratio previše ali izgleda da su u gadnoj gabuli

Tko, oni ili Škver? Ili oboje?😃

chono ok, ja isto mogu napisati nekakav utopostički komentar, no ne vidim kako to doprinosi raspravi + ovo što kaže foggy napisao. PR kampanje se s razlogom rade u masovnim medijima upravo s ciljem osvješćivanja opće populacije s problemima koje ima određena manjina u društvu. Ne bi se gay prideovi radili da je sve super, divno i krasno. Apsolutno jesu korporacije to počele iskorištavati za svoje PR image potrebe i često je forsirano samo da se zadovolji norma koje se nerijetko gura kroz pravilnike / uredbe / preporuke za dobivanje nekakvih sunfinaciranja projekata, no sigurno neće ljudi sjediti skrštenih ruku i čekati da se problem riješi sam od sebe. Radiš na nečemu kako najbolje znaš dok se ne pronađe bolji način. Ti ljudi i dalje postoje i dalje imaju svoje probleme koje žele riješiti. Npr. rasizam je itekako još uvijek jako prisutan, žene su i dalje potplaćene u odnosu na muške kolege za isti posao (+hrpa problema s nasiljem itd.), gay parovi po mnogima ne bi ni smjeli postojati, da ne kažem da ih se u masi država zatvara, ubija i što sve ne.

Baš ovo online hejtanje kristalno dobro pokazuje koliko je problem prisutan. Ljudi imaju u glavi očito nekakvu svoju idealiziranu sliku svijeta i kada u nekakvom mediju vide ono što im ne paše, negoduju (pogotov sada dok je zadnjih godina baš bilo dosta forsirano). Kod igara je to izraženo jer preuzimaš ulogu nekakvog protagoniste i imaš interakciju s virtualnim svijetom. Ljudi kako ne žele s određenim manjinama imati bilo kakvu interakciju u stvarnom svijetu, tako očito ne žele u virtualnom. No to neće riješiti ništa.

TITANXIS samo upozorenje za sad i ubuduće da se držiš teme

Zero Tko, oni ili Škver? Ili oboje?😃

Škver. Osim sto kukaju da nikako ne stizu rezultate koje su su zacrtali, izgleda da gori pod nogama globalno kod njih. Bas me zanima sad neki novi naslov i kak ce odradit segment vezan uz temu.

Deadwalker

Da, ali je skoro došlo do toga da je najgore biti straight bijelac. U Americi u velikoj nekoj firmi procurio e-mail da su na party zvali sve osim straigh bijelaca, ona aviokompanija zapošljava po nekim diversity pravilima, neki dan vidim video za udrugu koja samo prima crnce i hrpu toga sam još vidio, ali to nije rasizam, o tome se ne piše, to nije skandal. Zamisli da netko organizira udrugu i kaže primamo samo bijelce, pa to bi bilo na svim mogućim svjetskim medijima.

Brijac ne znam za tebe, no ja se ni na koji način kao straight bijelac u 30-ima ne osjećam ugroženo 🙃

Za ove priče ne znam, tako da ne u detalje ne bih ulazio. Nisam doduše za bilo kakve diskrimanicije (pogotovo kod zapošljavanja), uključujući bijelce.

Ne isključujem doduše da postoje u nekim organizacijama aktivnosti da se uključi više ljudi iz određenih manjina ili grupa, no sumnjam da se drugi na bili koji način zakinuti budući da su u Ustavu većine zapadnih demokracija definirane odredbe oko prava na rad, zdravstvene skrbi, društvenih aktivnosti itd. Obično je to vezano uz projektna sufinanciranja ili želiš u timu baš ciljano određenu grupu ljudi kako bi proizvod ili usluga koju kreiraš bila kvalitetnija zbog kultoroških poznavanja koja proizlaze iz toga.

Deadwalker žene su i dalje potplaćene u odnosu na muške kolege

🤦‍♂️ joj nemoj mi molim te i o tome. Neznam kakva je situacija u Hrvatskoj, ali u Austriji je zakonski zabranjeno plaćati ispod minimalca. Za svaku struku se zna i javno je uvidno koliki je minimalac. Sve iznad minimalca je stvar svakog pojedinca koliko će se izboriti i napredovati u firmi.

Moja sestra prije par godina počela raditi u austrijskom autoklubu (öamtc), išla je na seminare, dalje se školovala i napredovala u firmi. Ambiciozna je. Sada zarađuje više nego većina njenih kolega, uključujući muških, u odjelu u kojem je zaposlena.

Nitko normalan ti neće dati veću plaću, samo zato što si muško. Da je tako, onda bi svi poslodavci samo zapošljavali žene.

milicevic87 u Hrvatskoj je također zabranjeno plaćati ispod minimalca lol, nije to upitno.

Da je ne drobim dalje, ima dovoljno istraživanja na tu temu:

https://www.poslovni.hr/hrvatska/zene-u-hrvatskoj-i-dalje-su-potplacene-u-odnosu-na-muskarce-4328101

https://lidermedia.hr/poslovna-scena/hrvatska/indeks-zena-u-biznisu-hrvatska-i-dalje-na-dnu-europe-135695

https://decision-lab.foi.hr/kratka-prica/razlike-u-pozicijama-i-placama-zena-i-muskaraca-menadzera

Ima naravno uvijek izuzetaka, no ajmo ne generalizirati tu temu. I onda se ljudi čude zašto svake godine ista priča u medijima. 🙃

Ili hoćemo i to proglasiti wokeom?

Deadwalker razilazimo se u misljenju odmah u startu. Parade nemaju nikakvog smisla, isforsirane su, akteri istih danas na njima pokazuju kako su cool sami sebi, jer su drugaciji i posebni, jer su manjina. Klasicni mentalni sklop osjecaja manje vrijednosti i inata prema van. Parade ne rjesavaju probleme niti ukazuju na njih. Zauzimaju prostor, vrijeme i fokus, te sluze kao jos jedan event za punjenje medija i toka misli opce populacije.

Nemam nista protiv character creatora u igri tipa CP77, napravi lika po zelji, poistovjeti se s njim, zblizi se i izrazi na svoj nacin. Imam protiv igranja sa takvim likom u medieval fantasy svijetu koji ima ili je imao klasicnu save the world i heroes tematiku sa likom koji ima oziljak na sisi zbog implatanata. Dovoljno si pametan da shvatis kako je upravo to forsiranje i nema veze sa zdravim razumom. Jos manje ima pravdanje takvih poteza pod okriljem toboze nekog izbora ili stvaranja problema gdje ih nema.

Zanimljivo kako se mozemo u roku od milisekunde okupit i srat po crkvi, Isusu ili inoj vjeri, bez posljedica ili razmisljanja kako se osjeca osoba kojoj je to bitno, dok s druge strane se skace u obranu druge ugrozene skupine ljudi bez razmisljanja i u svakoj prilici.

U mom dnevnom radu s korporacijama mogu ti potvrditi da je sve suprotno kako ti pises u listi ovih problema koje navodis. Ajmo to ovako reci, "obicni" zaposlenik (stavio sam namjerno takav opis) ne moze vise disati u radnom okruzenju

Deadwalker I onda se ljudi čude zašto svake godine ista priča u medijima

Mediji uvijek pišu i pisat će senzacionalističke članke, samo da se digne prašina i generira što više klikova, komentara i interakcija.

milicevic87 ok, to je tvoje uvjerenje, u to neću ulaziti. Samo ću izdvojiti citat svoje profesorice s fakulteta:

U Hrvatskoj ne samo da ima malo žena top menadžerica, nego su i potplaćene. Žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 23% manju plaću od muškaraca, za isti rad i istu razinu odgovornosti, s time da na samom početku karijere muškarci počinju sa 10 posto većom plaćom u odnosu na žene pri čemu se ta razlika s godinama radnog iskustva povećava (istraživanje portala MojPosao). Osim u menadžmentu, i u drugim poslovima također postoje razlike između plaća muškaraca i žena. Žene su najslabije plaćene ako rade kao inženjerke (čak su 56 posto manje plaćene od muškaraca). Jedino zanimanje u kojem žene zarađuju više u Hrvatskoj jest posao administrativne tajnice. U Europi slična situacija, među 25 najbolje plaćenih glavnih izvršnih direktora (CEO) u Europi nema niti jedne žene, a u EU žene bilježe višu stopu nezaposlenosti i niže plaće u odnosu na muškarce.

chono sve ok, očito se razilazimo, that's ok. Ima par stvari koje bih još prokomentirao, no možda kada se vratim s posla. Moram još napisati i TLoU 2 komentar 😃

Deadwalker moze, ja se idem nakrcati testosteronom, inace cu biti zivcan

foggy

Pa vec san te pita u drugoj temi sto cemo sa DQ3 hd

Jer su ovi debili umisali prste i igra je izjebana radi toga, nebi me zacudilo da se slabo proda