• Gaming Vijesti
  • Microsoft će idući tjedan otkriti (multiplatform) budućnost Xboxa

stitrek Sony kao komplet firma velikim dijelom živi od prodaje Playstation konzola i igara

Točno jer nisam već dugo čuo da je izašao neki super HI-FI uređaj od Sonyja što je nekoć na godišnjoj bazi izašao barem jedan. Šteta za njih da su se fokusirali samo jednoj grani proizvodnje i sve vezano uz to. Sada tu vide jedinstveni rudnik zlata ali i taj rudnik nije beskrajan sa rudom. Morat će jednom ići kopat drugdje.

TITANXIS

Sony je uz Nintendo bio dominantan u konzolama i dobro je da su sve snage upregnuli u Playstation, u to vrijeme je Sega taman otpala iz utrke i PS1 je preuzeo dominaciju. TV-a, HI-FI uređaja i druge elktronike ima masu na tržištu, pogotovo sa navalom Kineza, tako da je dobro da su fokus i resurse zadržali u onome u cemu su eksperti.

Microsoft je vše eksperimentator, od Xboxa, Laptopa do mobitela i AR gadgeta, nešto ala Google, da ukinu Xbox konzolu ili da je potpuno približe PC-Windows uređaju nebi uopce bilo cudno.

stitrek

Kada Sony provučeš kroz ljevak od samih početaka pa sve do prvog PS-a onda vidiš da nije imao plan ulazit u gaming vode već se vidio upravo u HI-FI-ju jer tako su i počeli. Poznata priča. Svoje tehničke novitete CDP su ponudili upravo Nintendu da ih integriraju u svoje igrače proizvode za kućnu zabavu što je na kraju Nintendo odbio jer da ih nije odbio Sony vjerojatno ne bi nikada ulazio u gaming industriju već bi samo surađivao sa Nintendom, ja tebi, ti meni.

Sony nije tada bio nikakav ekspert za gaming nego se tek trebao razvijati u tom smjeru. Ali je tada bio možda najveći plagijator dobro uhodanog Nintenda i SEGA-e. Od njih je pokupio ideju i dizajn kako bi jedna kućna konzola trebala izgledati.

Sony je i prije a i tada imao nos za biznis i bio kao Steve Jobs, vizionar. Tada su još uvijek razmišljali kao tvrtka za proizvodnju HI-FI proizvoda bez gaminga a to im je ostalo još do dana današnjeg jer im konzole služe i za multimediju što se učinilo vrlo uspješnim, gaming+playing movie and music.

dormin Sjećan se reklame. PS2 - 4444 kn u nekom časopisu

Dobro se sjećaš! Bio je to PlayStation Magazine. Mislim da sam scan od tih stranica već jednom stavio na forum.

TITANXIS

Da, slažem se da su bili gigant u HI-FI linijama, auto sound sistemima i TV-ma, cak su jedan period imali i laptope (Vaio).

Sony je pocetkom 90-ih eksperimentirao sa Nintendom te je sa PS2 zadao i Segi Knock Out. Kad sam spomenuo da je Sony ekspert u konzolama, tada sam mislio na eru od PS2 pa do danas, veliko prebacivanje fokusa na Playstation ih je dovelo do giganta gaming industrije, Microsoft je parirao sa Xbox 360 ali potpunu bitku su izgubili sa Xbox One i always online fatalnom prezentacijom.

somethingwrong makni se sa mainstream igara i pronaci ces inovativnost i kreativnost 🤷‍♂️

Sto se tice ostalog, svejedno mi je, odabrao sam PC i po svemu sudeci odlican izbor, jer igram sve na jednom uredaju

stitrek Microsoft je parirao sa Xbox 360 ali potpunu bitku su izgubili sa Xbox One i always online fatalnom prezentacijom.

Čak i ne toliko s AO i jednokratnom registracijom igri (makar je i to deal breaker samo takav - od kojeg su zbog iznimno loše reakcije javnosti srećom po njih i odustali), više je bilo do Kinecta, fokusa na TV streaminga, slabijim specifikacijama i čini mi se najavljenom cijenom za $100 više od PS4. Sve u svemu, u startu su bili izgubili, makar je bilo i odvažno ovo što su pokušali s Kinectom…barem za kežual ekipu koja se na nesreću prije toga vjerojatno već bila izgustirala s Wii.

Naletio na Spencera danas

Kao sta sam reka nakon zadnjih interviewa od Nadelle dok se on uplice neizgleda dobro, mislim da je “tata” odlucio stati sincicu koji prosipa pare na rep…

Jesu oni najavili opce u kojem ce formatu biti “najava” da nebi bio blog post nakraju 😂

escoban Vidi se već neko vrijeme da Spencer tu ima sve manje utjecaja. Ali nema šanse da ga se skroz makne po strane, bio bi to PR suicid

chono makni se sa mainstream igara i pronaci ces inovativnost i kreativnost 🤷‍♂️

Odigrao sam nemali broj takvih igara, ali osim šta se nađe pokoji biser, nađe se i ogromna hrpa loše sklepane, bugovite derivative.

Nema sanse da ce bilo ko iz microsofta da se pojavi i kaze: "braco gotovi smo, sve ide multiplatform, necemo vise da pravimo konzole".

Ali ako su ovi rumori istiniti velike su sanse da ce dobar deo legacy igara izaci za sve platforme, Bethesda igre ne vidim kako mogu ostati eskluzive, maksimalno neki tajm eskluzive.

Jednostavno vecina xbox igraca ne kupuje igre, microsoft ne dobija tih 30% da onda ulozi nazad u produkciju.

Ako stvarno postanu multiplatform pre ili kasnije moraju poceti izdavati te velike nove naslove na plejci cisto zbog ekstra profita.

Ne verujem takodje da Xbox izlazi is produkcije konzola.

Sve su ovo nagadjanja, ali nikako se nece pojaviti sa doomsday porukom cak i ako se nekim slucajem to sprema negde usput

somethingwrong onda je problem u tebi, jer ja nemam takva iskustva, a jedan sam od clanova ovdje koji uredno sere po svemu i svacemu i pravi se pametan

chono ne bih to nazvao problemom , više nedostatkom vremena. Imam toliko početih i nezapočetih igara da jednostavno kad sjednem igrati igra ima vrlo kratko vrijeme i šansu da me zaintrigira

somethingwrong ekskluzive imaju svog smisla. Dosta najvećih hitova su počeli kao ekskluziva ili zauvijek ostali ekskluziva i to upravo radi natjecanja. Svi kreatori su pomalo tašti, vole se dokazati i pokazati i kad im se ta kreativnost dopusti mogu napraviti svašta. U ovoj industriji danas samo rijetkima je dopušten takav luksuz i više se cijeni efikasnost.

Ovo vrijedi na razini AAA igara. Medutim, svijet je puno siri od AAA produkcije i kao sto @chono kaze, medu indie igrama ima hrpetina kreativnosti.

Kad izađe kreativna AAA igra ( Death Stranding/Deathloop), krene i kukaknje zašto je drugačija i kreativna.

Fico

Istina, mogu sada ispljunuti minimalno 3 indie igre koje daju više zabave nego 90% AAA igara u zadnjih dvije godine

Sterlok

Krene kukanje jer moram na drugu stranu mape dostavit 3 svinjske polovice, istu stvar koju sam radio u wowu prije 20 godina, samo ovaj put sa QWOP kontrolama i onda to ponovit stotinjak puta. Može death stranding bit najkreativnija igra ikad napravljena kad mi jednostavno nije zabavna za igrat.

Fico vrijedi za ekskluzivne AAA igre jer smo o njima pričali kao pojačivačima konkurencije. Ekskluzivne indie igre su van toga o čemu sam pričao. A može se i argumentirati da ako neki indie developer doista uspije vrlo brzo pređe u višu produkciju i onda se događa jedna od dvije stvari ovisno pod čijim okriljem završi: ili dobije slobodu i sredstva za nastavak kreativnog rada, ili upadne u žrvanj nerealnih rokova i pohlepe gdje ta kreativnost zauvijek nestane.

@"Sterlok" ne svi, ali ima ljudi koji se gnušaju igara tipa Deathloop, DS i slično, i ne žele nikakvu priču niti filozofiju u igrama. Daj im mač, auto ili pušku i šuti. Srećom ima puno nas koji volimo oboje , i priču i akciju(i drukčiji gameplay).