Evo bacim ja svoj osvrt na to kao "veteran" fastinga. Počeo sam još 2016 dok se sve to nije zalaufalo ni ne znajući da fastam. Na turniru sam igrao i nisam cijeli dan htio jesti. Osjećao sam se lagano, pobjeđivao i reko to je zbog toga što ne jedem - lakši sam. Sve više mi je to davalo rezultate pa sam tako stalno radio. U 2mj sam okinuo 20kg vrlo lako i zapravo vrlo zdravo. Zašto zdravo?
Ja preporučujem da ljudi moraju raditi ono što je najteže - fasting + aktivna tjelovježba. Tek kada počneš vježbati za vrijeme fastinga primjetit ces koliko jako se znojiš i koliko sav đubar iz tebe izlazi van, ali je osjećaj fenomenalan. Bistriji si, koncentriraniji i lakši. Zašto je to ipak zdraviji način? Jer aktivnom tjelovježbom i dalje radiš na svojim mišićima. Čistim fastingom bez tjelovježbe gubiš masno tkivo, ali i mišićnu masu - s time i dobar dio snage. Definitivno će se odmah primjetiti na bench pressu ili na 5 klasičnih vježbi - taj nedostatak snage.
Drugo - pošto igram tenis koji se više manje nekad roka na +35 stupnjeva i moji mečevi su daleko ozbiljniji, naravno da cu postići lakše rezultate. Na kraju krajeva sve se svodi na jedno - na disciplinu. Isto tako moraš imati jednostavan cilj od početka i ne komplicirati. Isto tako ne treba pretjerati. Džabe budeš fastao 3 dana zaredom, mučio se, nakon toga mjesec dana ništa jer ti je osjećaj bio užasan. U ovome je poanta konstanta. Najviše se preporučuje 16-8 za početak i s vremenom 20-4, a jednom mjesečno samo veliko čišćenje do 72h.
Obavezno preporučujem trakice za keto:
https://ljekarne-prima-farmacia.hr/proizvodi/samolijecenje/dijabetes/keto-diastix-test-trake-odredivanje-ketona-i-glukoze-urinu-50-komada-17165/
Po njima se popišaš i vidiš da li su u ketozi ili ne - tek onda znaš da li stvarno dobro radiš fasting. Dobro je jako za početnike koji ne znaju ako su breakali fast, a i za stare majstore da budu uvjereni da jesu u fastu. Jer opet ponavljam - džabe se mučiš ako ne dođeš do autofagije - samo se izgladnjuješ. Tek za vrijeme autofagije tvoje tijelo je u survive modeu. Ona se obično javlja tek - između 20 i 24 sata.
Ono što sam ja došao do zaključka kroz niz godina je da - fasting 16-8, 20-4 je ipak vrsta dijete i pridržavanja perioda za jesti i kontrole da ti inzulin ne raste i pada stalno.
Fasting više je ono što vam glumci rade konstantno i to je ekstrem - rekli bi mi gameri - high risk high reward.
osobno da me netko pita za preporuku, meni je ovo jako pomoglo (ali ja sam malo ekstremniji i prije sam se profi bavio pa me ne uzimajte za obzir)
Fasting max do 2 dana - 48h - oko 20h se javlja autofagija. Prehrana ništa, čista voda, niti kava, niti čaj, ništa. Obavezan kardio trening svaki dan, ili visoki HIIT trening od 30 min. Vjeruj mi, odradi dobro trening, biti će ti žao prekinuti uopće fasting, a osjećat ćeš se fenomenalno - jer to je sada već spoj dobrih osjećaja i bistrine fastinga + endorfina kod tjelovježbe.
OBAVEZAN tuš ili kupka s mrzlom vodom. To već radim godinu i pol i nema boljega za oporavak, ali i time regeneriraš stanice, liječiš upale i stvaraš sive stanice kože koje opet djeluju na mršavljenje + opet je osjećaj fenomenalan + dobiješ gratis energiju od tuša.
Po isteku fastinga ne se šopati hranom nikako. Polako vratiti tijelo u normalno stanje i adaptirati ga. Ako se još nečeg sjetim napišem.
Naravno - zapamtite da je svačije tijelo drugačije i druge stvari funkcioniraju. Ono što je meni funkcioniralo, ne znači da bude i nekom drugom + vice versa