foggy većinom domaća hrana i puno špeka

to miki, nema boljeg nego kad se nahrdaš domaćeg špeka, luka ili češnjaka i to zaliješ domaćim crnjakom.

yakuza_stinger Nisam o fastingu nikad razmišljao, nego sam znatiželjan. 5 kila još i onda bi bio optimalan, sad mi taman fali još tih 5, ali to će bit nemoguća misija ako ne promjenim obroke puno targetiranije.

Pa ako bas hoćeš izgubit 5 kila, to ćeš s fastingom na silu postići u cca 5-10 dana. U tom smislu je bolje, odnosno brže, ali kako si i sam rekao, pogotovo na toj sići od kila je bolje nastavit tako. Čisto za usporedbu, ja sam u 5 dana izgubio toliko kila, ali za razliku od tebe, ja imam što izgubit.

Ti radije nabulkaj još 5kg, pa to pretvaraj u mišiće. Sa 65 kila će te otpuhat povjetarac.

Za Fenixa znam da nema kada ni jesti, tj., nema vremena misliti o jelu. Ali kako na fasting natjerati nekoga tko veći dio dana ima slobodan i često jede samo iz dosade?

Fenix Čisto za usporedbu, ja sam u 5 dana izgubio toliko kila, ali za razliku od tebe, ja imam što izgubit.

Ali moje ultimativno pitanje je, jel to zdravo tako? Ako je jedini cilj gubitak kila, koliko je svakom/nekom pametno fastit da to postignu? Što sve treba uračunat itd? Ne piše ništa u temi, zato pitam.

Fenix Ti radije nabulkaj još 5kg, pa to pretvaraj u mišiće. Sa 65 kila će te otpuhat povjetarac.

Ja želim da me otpuše, jer lakše mi je preletit 3km do grada nego ići pjehe svaki put.

Flipper Ali kako na fasting natjerati nekoga tko veći dio dana ima slobodan i često jede samo iz dosade?

Trebaš jednog od nas sastrane da te macolom udaraju po prstima kad kreneš žderat iz dosade.

Fenix Ti radije nabulkaj još 5kg, pa to pretvaraj u mišiće. Sa 65 kila će te otpuhat povjetarac.

I jedna bezobrazna kao counterattack:

Bolje imat skoro taman kila i letit po vani, nego viška 20 i skupljat se po krevetu 😃

Fenix

Pa probat cu svaki tj. Bar 36 sati fastat ovaj tj. pocinjem od srijede.

Jel tebe zeza kiselina ak par dana ne jedes?

Jel smijes vjezbat kad fastas?

foggy Ali moje ultimativno pitanje je, jel to zdravo tako? Ako je jedini cilj gubitak kila, koliko je svakom/nekom pametno fastit da to postignu? Što sve treba uračunat itd? Ne piše ništa u temi, zato pitam.

Ako si zdrav, nije nezdravo, postoje studije o tome i ima dosta zdravstvenih benefita. Pod uvjetom da uzimaš nužne suplemente poput natrija, magnezija i kalija. Kad nastupi autofagija nakon cca 18 sati, reciklira oštećene stanice i odstranjuje toksine, što posljedično smanjuje i rizike od raka. A najvažnije je poslije fasta si polako uvodit hranu, prvo juhica i kuhano povrće. Imam u obitelji doktoricu, profesoricu na fakultetu, pa čak i ona koja je inače ogromna paničarka hladno kaže da nema nekih nusposljedica.

Ali kako je i sanzo gore napisao, izgubit ćeš nešto mišića. Može bit koristan onima koji imaju veći višak kg i ako imaju taj psihološki problem, poput mene, da ne mogu prestat jest pizdarije.

Još jedna usporedba, kad sam prošle godine u ljeto radio svoj prvi fasting, napravio sam krvnu sliku prije i poslije. Prvi nalaz je bio dosta neuredan, prvi put u životu da mi je krvna slika bila lošija čak i kolesterol viši. I tlak isto. Nakon tog fastinga, unormalilo se i ostalo je tako. Kolega je bio pred dijabetesom, nakon mjesec dana fastinga (tjednom po tri ili četiri dana) se uspio resetirat. Jedan njegov prijatelj se s fastingom doveo sa 160kg na 90kg i spasio si život. Ono što hoću reći, kad psiha ili vježbanje nisu rješenje/ne pomažu, fasting sam po sebi nije loša alternativa.

danko-b smiješ vježbat, ali umjereno. Ja sam se u subotu penjao po Sljemenu i stvarno se dugo nisam tako dobro osjećao. Baš čudo jedno odakle energija dolazi (iz prikupljenih zaliha masti umjesto glukoze) EDIT: Nemam problema s kiselinom

Flipper samo kreni. Upali si timer na Life appu i vidi dokle će te to dovesti. Uključi ga prije spavanja i ujutro si na već 12 sati. Izdrži još 12 sati na silu i to su ti već 24 sata. A onda će ti biti žao odustat. Izguraj barem do tri dana dok nastupi ketoza da se stigne otopit sala.

danko-b Jel tebe zeza kiselina ak par dana ne jedes?

Nevolin pomagati ljudima koji ne jedu ali aj sto cu od tebe

Dakle bilo kakvi problemi sa kiselinom ili kad ti ne legne jelo i slicne stvari kupi sodu. Uzmes veliko pakiranje bude ti pola kile imas u kauflanda ili u nekom od bio ducana i uzmes onu sto je 100%.

Onda stavis nekih pola male zlice u mlaku vodu jer u mlakoj vodi se lakse rastopi popijes i za pola sata si kao nov. Jedino je jako ruzno za popiti ali spasi te

Meni je nezamislivo da ne jedem tipa par dana, tj da sam samo na vodi.

Bio sam par puta u situaciji da sam nakon prospavane noći sljedeći dan nisam jeo do cirka 18 sati…dakle spavanje od 8 sati i nekih 12 sati na poslu i mislio sam da već na pola umirem.

Umor,nervoza,slaba koncentracija…jednostavno sam nešto morao pojest.

Kako je tipa nakon 48 sati…nisam probao…ali mi se navedeni početni alarmi nimalo nisu sviđali.

Nisam siguran koliko je to uopće pametno bez nadzora neke stručne osobe.

@Fenix Na 78 kg sam. Treniram, jedem dosta i uzimam dodatke prehrani ( proteini, kreatin).

Cilj mi je povećati mišićnu masu.

Znam da bih fastingom izgubio ovo malo mišića što imam ali sam svjestan svih benefita fastinga.

Šta misliš dali bi imalo smisla da napravim neki "kraći" fasting npr. 48 ili 72 sata da koliko toliko očistim organizam a da pritom ne izgubim puno mišićne mase? Možda glupo pitanje ali mislim da me razumiješ.

Ili jednostavno iz prehrane izbacite sve rafinirane šećere, zasićene masti i prerađevine i tako dok možete.

Meni je post ako ne jedem svaka 3-4 sata i to je to. Znači jesti se mora i dok ima dobro je. Kad nema ugroženi su svi u okolini.

Znam da ste već pisali o tome negdje, ali koliko je to uopće zdravo?

Miro

Hvala, znam za sodu, cak ima i u tabletama al neznam dal je smijem piti za vrjeme fastinga 😄

StarFox_N ja sam zadnji koji bi trebao tebi dat savjet. Ali u teoriji iz onoga što sam istraživao, nakon 18 sati ćeš pokrenut autofagiju, posti do 72 sata i ostvarit ćeš taj benefit. U međuvremenu možeš vježbat i nećeš izgubit ništa mišića. Prvi dan ćeš izgubit većinom vodu, a dalje salo (iz kojeg izvlačiš energiju), a mišiće isključivo ako se ne krećeš/ne vježbaš, što je i logično, kao i inače što god da (ne)radiš.

Pametna vaga mi šesti dan čak pokazuje nešto više mišića, jer sam i fizički aktivniji nego desetak dana prije. Prvih nekoliko dana fasta i tijelo generira više hormona rasta.

danko-b možeš uzimat sodu. Jesi li pokušao žličicu soli otopit?

Izgleda da će tema FFA Food for all otić u povjest. Tam ćemo Miro i ja bit jedini postači bez posta sa klopicom. On svojom za bogate a ja svojom za bogčeke 😆

danko-b

Jebiga to neznam ali ra ce te spasiti to bogami oce

Pa šta nije ovih 72h malo pretjerano?

Čital sam, 16-8 il 14-10 za početnike je kao ok.

Prije pol godine sam i probal malo tu 16-8, ali radi posla nisam mogal baš ispratit + počela me jebački glava boljet nakon tih par tura nejedenja pa sam odustal.

Da 3 dana (pa i 2) ne jedem su već extremi. To je onda praksa da 2 dana jedeš, 2 ne, pa opet?

Fenix

Nisam, to pomaze?

Ja kad nisam jeo 3 dana, doslovno sam bio samo na vodi, bez kave i bez ikakvih dodataka

Jel trebam uzimat neke vitamine kad sam na fastingu?

danko-b Nisam, to pomaze?

Da, to je obavezno. Uz magnezij i kalij (ima u trgovinama zdrave hrane čistih) te neke vitamine (zna @OverHypedG što točno, ja još nisam uzimao)

Tuhy to je fasting dijeta koja ne znam kako funkcionira, vjerojatno kao i svaka druga. @yakuza_stinger kaže da je kod njega super funkcioniralo. Ja pričam o water fastingu kojim nakon cca 18 sati nastupa autofagija, a nakon 24-48h nastupa ketoza kada tijelo razgrađuje masti za energiju. Tako da ispod 3 dana nema smisla.

Kada ideš u to moraš puno vode pit i, kako sam napisao Danku, uzimat ove suplemente. Zato te vjerojatno i bolila glava, ali ne mora značit, nije za svakoga to i bolje ne forsirat ako ti ne paše. Evo, ja sam za koji sat u sedmom danu, a upravo sam se istrčao. Nevjerojatno nešto.

Ako tijelo dopušta, za početak je dosta krenut i sad 14h - 10h ili 16h - 8h dok se za dva-tri tjedna tijelo ne navikne na ražim prehrane. I tu sve uvijek svodi da uneseš dnevni unos kalorija u sebe samo u skrećeni window jedenja (to je ovih 10 ili 8h).

Ako se ne varam, ketoza nastupa nakon 48 - 72h, ako ne jedeš ugljikohidrate, odnosno, ako ne uneseš dnevno više od 60kcal UH (nije bitan fasting za to)Ne preporuča se više od par tjedana jer postoji opasnost da upadneš u katabolic state što znači razbijanje molekula mišićne mase u manje oblike.

Najjače gubljenje kila je teretana ili nešto anaerobno kad si u fasted state, ilitiga cca 2 do 3 sata prije nego ćeš jesti). Samo obično tada ne možeš baš ganjat personal best u dizanju utega jer ipak nemaš toliko energije.