Fasting
Ima netko da sazme i malo objasni koja je razlika izmedju fastinga i recimo vjezbanja svaki dan? Ja vec godinu dana skoro svaki dan radim vjezbe za ledja i ostalo, osjecam se brutala, nemam trunke sala (iako nikad nisam imao, ali utegnuo sam sve na sebi) i najkorisnije - ledja su mi puno bolje.
Sto vise dobijete fastingom ili sto recimo vjezba ne moze sredit, a fasting moze?
foggy pa kao i kod svake dijete, preporučljivo je i vježbat. Jedno ne isključuje drugo. Za tebe osobno, koji imaš idealne kile (ili po meni čak i manje nego treba) fasting nema smisla. Osim ako ćeš udaritjednokratno čisto da testiraš limite i pokupit neke zdrastvene benefite.
Ja vježbam i bavim se sportom, rekao bih da sam u fizičkoj dosta dobroj formi, većinu apolona u fitness temi vjerojatno mogu pobjedit u 8-9/10 sportskih disciplina, pa opet imam 20kg viška zbog razloga koje sam naveo iznad.
@foggy po pravilima struke ti bi čak trebao nabacit max 10kg. Ne treba nužno bit 10kg mišića nego neka kombinacija.
- Uređivano
Fenix Meni osobno nikakve dijete trenutno ne trebaju (i nadam se da niti neće), ali čisto me informacijski zanimalo ako netko s viškom kila želi spustite te kile, što bi mu bilo pametnije(u smislu jel fasting moze srediti tlak, masnocu itd, pa je nekad bolje to nego bilo kakve vjezbe?)
Kod mene je to ludilo, ja čim ne jedem uredno i redovno kak jedem, izgubim 2-3 kile bez problema. Vježbanjem sam nabio mišićne mase, ali sam malo i izgubio, no na kraju dana sam opet na 70kg. Sad mi je prekretnica unosit više određenih stvari u sebe, da mišić može dobiti što mu treba, ako želim bit nabildano đubre.
Nisi probao nikakvimn drugim metodama, aka personal trainer + nutricionist, da vježbanjem probaš izgubiti tih 20 kila? Ustvari ako ti ovo funkcionira, onda nemaš potrebe, mene čisto zanima informacijski jer sam mišljenja da pravilnom i targetiranom vježbom uz kontrolu prehrane možeš napraviti sve što ovim putem želiš, a malo se stesat usput (tu se možda varam, zato sam i postavio pitanje).
yakuza_stinger @foggy po pravilima struke ti bi čak trebao nabacit max 10kg. Ne treba nužno bit 10kg mišića nego neka kombinacija.
Da, ako unosiš dovoljno tvari u sebe kojima hraniš ono što izgrađuješ. Inače u neku ruku sam sebe ždereš i zato treba jest kod vježbanja naravno. Tj, treba unosit određene doze. Osobno ne pazim previše na to, ali nisam fast food taknuo dugo vremena, većinom domaća hrana i puno špeka
foggy aha, na 70kg si sad, onda si praktički taman na visinu, sad samo je pitanjce hoćeš izgubit nešto sala i probat nbit koji dekagram mišića. Tebi fasting praktički i ne treba.
- Uređivano
yakuza_stinger Nisam o fastingu nikad razmišljao, nego sam znatiželjan. 5 kila još i onda bi bio optimalan, sad mi taman fali još tih 5, ali to će bit nemoguća misija ako ne promjenim obroke puno targetiranije.
Pa ako bas hoćeš izgubit 5 kila, to ćeš s fastingom na silu postići u cca 5-10 dana. U tom smislu je bolje, odnosno brže, ali kako si i sam rekao, pogotovo na toj sići od kila je bolje nastavit tako. Čisto za usporedbu, ja sam u 5 dana izgubio toliko kila, ali za razliku od tebe, ja imam što izgubit.
Ti radije nabulkaj još 5kg, pa to pretvaraj u mišiće. Sa 65 kila će te otpuhat povjetarac.
Za Fenixa znam da nema kada ni jesti, tj., nema vremena misliti o jelu. Ali kako na fasting natjerati nekoga tko veći dio dana ima slobodan i često jede samo iz dosade?
- Uređivano
Fenix Čisto za usporedbu, ja sam u 5 dana izgubio toliko kila, ali za razliku od tebe, ja imam što izgubit.
Ali moje ultimativno pitanje je, jel to zdravo tako? Ako je jedini cilj gubitak kila, koliko je svakom/nekom pametno fastit da to postignu? Što sve treba uračunat itd? Ne piše ništa u temi, zato pitam.
Fenix Ti radije nabulkaj još 5kg, pa to pretvaraj u mišiće. Sa 65 kila će te otpuhat povjetarac.
Ja želim da me otpuše, jer lakše mi je preletit 3km do grada nego ići pjehe svaki put.
Flipper Ali kako na fasting natjerati nekoga tko veći dio dana ima slobodan i često jede samo iz dosade?
Trebaš jednog od nas sastrane da te macolom udaraju po prstima kad kreneš žderat iz dosade.
Fenix Ti radije nabulkaj još 5kg, pa to pretvaraj u mišiće. Sa 65 kila će te otpuhat povjetarac.
I jedna bezobrazna kao counterattack:
Bolje imat skoro taman kila i letit po vani, nego viška 20 i skupljat se po krevetu
- Uređivano
foggy Ali moje ultimativno pitanje je, jel to zdravo tako? Ako je jedini cilj gubitak kila, koliko je svakom/nekom pametno fastit da to postignu? Što sve treba uračunat itd? Ne piše ništa u temi, zato pitam.
Ako si zdrav, nije nezdravo, postoje studije o tome i ima dosta zdravstvenih benefita. Pod uvjetom da uzimaš nužne suplemente poput natrija, magnezija i kalija. Kad nastupi autofagija nakon cca 18 sati, reciklira oštećene stanice i odstranjuje toksine, što posljedično smanjuje i rizike od raka. A najvažnije je poslije fasta si polako uvodit hranu, prvo juhica i kuhano povrće. Imam u obitelji doktoricu, profesoricu na fakultetu, pa čak i ona koja je inače ogromna paničarka hladno kaže da nema nekih nusposljedica.
Ali kako je i sanzo gore napisao, izgubit ćeš nešto mišića. Može bit koristan onima koji imaju veći višak kg i ako imaju taj psihološki problem, poput mene, da ne mogu prestat jest pizdarije.
Još jedna usporedba, kad sam prošle godine u ljeto radio svoj prvi fasting, napravio sam krvnu sliku prije i poslije. Prvi nalaz je bio dosta neuredan, prvi put u životu da mi je krvna slika bila lošija čak i kolesterol viši. I tlak isto. Nakon tog fastinga, unormalilo se i ostalo je tako. Kolega je bio pred dijabetesom, nakon mjesec dana fastinga (tjednom po tri ili četiri dana) se uspio resetirat. Jedan njegov prijatelj se s fastingom doveo sa 160kg na 90kg i spasio si život. Ono što hoću reći, kad psiha ili vježbanje nisu rješenje/ne pomažu, fasting sam po sebi nije loša alternativa.
danko-b smiješ vježbat, ali umjereno. Ja sam se u subotu penjao po Sljemenu i stvarno se dugo nisam tako dobro osjećao. Baš čudo jedno odakle energija dolazi (iz prikupljenih zaliha masti umjesto glukoze) EDIT: Nemam problema s kiselinom
Flipper samo kreni. Upali si timer na Life appu i vidi dokle će te to dovesti. Uključi ga prije spavanja i ujutro si na već 12 sati. Izdrži još 12 sati na silu i to su ti već 24 sata. A onda će ti biti žao odustat. Izguraj barem do tri dana dok nastupi ketoza da se stigne otopit sala.
- Uređivano
danko-b Jel tebe zeza kiselina ak par dana ne jedes?
Nevolin pomagati ljudima koji ne jedu ali aj sto cu od tebe
Dakle bilo kakvi problemi sa kiselinom ili kad ti ne legne jelo i slicne stvari kupi sodu. Uzmes veliko pakiranje bude ti pola kile imas u kauflanda ili u nekom od bio ducana i uzmes onu sto je 100%.
Onda stavis nekih pola male zlice u mlaku vodu jer u mlakoj vodi se lakse rastopi popijes i za pola sata si kao nov. Jedino je jako ruzno za popiti ali spasi te
Meni je nezamislivo da ne jedem tipa par dana, tj da sam samo na vodi.
Bio sam par puta u situaciji da sam nakon prospavane noći sljedeći dan nisam jeo do cirka 18 sati…dakle spavanje od 8 sati i nekih 12 sati na poslu i mislio sam da već na pola umirem.
Umor,nervoza,slaba koncentracija…jednostavno sam nešto morao pojest.
Kako je tipa nakon 48 sati…nisam probao…ali mi se navedeni početni alarmi nimalo nisu sviđali.
Nisam siguran koliko je to uopće pametno bez nadzora neke stručne osobe.