imam kućište od 200 kn i hrpu fpsa sa i7 10700f matičnom od 700 kn koja drži CPU all core 4.6 ghza, sa hladnjakom od 170 kn, grafom RTX 3060 ti u tom kućištu od 200 kn uz napajanje poljskih sirotanovića proizvedeno u Kini sa gold certifikatom od 450 kn i pet godina garancije. I nikada mi ništa nije riknulo kad je komp u pitanju.
Preporuke i slaganje PC konfiguracija
- Uređivano
wooddiebone
3000 do 5000 kuna ćeš uštedit na čemu? sad odmah pokazi cijene tih vanity rama koje ja preporučujem i onda ćeš dobit takav šamar realnosti. Ram koji sam stavio recimo kaiserusu nije high već u cijeni već low end ddr4 cijene. Nemoj pričati gluposti. Najbolji ram za ryzen zapravo nije najskuplji. Jel se kuzimo sad? bacas krofne. Salty si jer si na lošem intel procesoru i popušio si kitu kad si ga kupio jer nisi uzei ryzena i onda plačeš zbog vrama zato što ti proca bottlenecka potencijal grafe. to si radio i kad si igrao cyberpunk i to radiš sa svakom igrom. Nezadovoljan si setupom iako se se šupački izvukao sa dobrom cijenom. Ti komotno kupuj kučišta od 200 kuna.
Sterlok pošalji listu komponenti, cijenu koliko si platio iste i onda šalji benchmarkove.
wooddiebone Nema nužno Lian Li za 3K ništa puno bolji airflow od budget kućišta za 200 kuna
opet bacaš bombe lian li 3k ŠTA PRIČAŠ 1200 KUNA? halo @wooddiebone pričaš gluposti čovječe živiš u bajci bacaš cifre od 3000-5000 kuna. to možda tebe u instaru farbaju sa tim cijenama
fensisuperstar pošalji listu komponenti, cijenu koliko si platio iste i onda šalji benchmarkove.
raci koje čamrkove želiš...
CPU: i7 10700F/LC 120 -proc kupio polovni, 1500 kn, par mjeseci star, hladnjak novi 170 kn
MBO: ASRock > B460M Pro4-700 kn novo
RAM: 2X8 GB DDR 3200 mhz Kingston-ne znam više, nekih 500-600 kn novo
HDD: Kingston A2000M2 500Gb, Samsung EVO 500 GB, Samsung EVO 250 GB, Gigabyte SSD480GB, Gigabyte SSD480GB-ne znam više, uvjek na nekim akcijama
VGA: Gainward RTX 3060 Ti Ghost-3900 kn novo
Napajanje: SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W-450 kn novo
Monitor: AOC LED IPS Q3279VWFD8-1400 kn novo
Ostalo: MS Winston 250 kn novo, Logitech G903 Hero 350 kn polovno, staro mjesec dana,Hermes M1 novo 250 kn, ASUS Xonar U7 MKII polovno 250 kn, HyperX Cloud novo 450 kn
- Uređivano
Ja tebi uopće ne spominjem koje si ti ramove ugrađivao Kaiserusu niti poričem da ne postoji razlog za potrošit više love na ram.
Ja pričam o tome kako prosječna osoba pristupa slaganju PCa i omjeru uloženog i dobivenog.
3-5K uštediš na tim stvarima bez beda. 32GB kit dobrog gaming RAMa je 1.5-2K.
Matična koja ti ne treba ide 1.5-2K, garnitura Noctua 100 eura bez beda.
Dodaj još i ostale uštede koje možeš napravit i 5K se skupi odmah.
Ja sam sa svojom konfom prezadovoljan, a baš malo jadno ti ispada kaj to koristiš kao temelj da me posereš.
Svoje novce sam potrošio na nju, sam sam slagao komp i imam se pravo žalit na premalo VRAMa na Nvidia flagship kartici.
CPU je čudovište i to jedino tebi može past na pamet negirat. Žao mi je samo kaj znam da znaš da sereš, al kad ti ponestane argumenata pretvoriš se u šaljivđiju i ismijavaš ljude.
- Uređivano
fensisuperstar ovako, matična je doslovno NAJVAŽNIJA
Jebes matičnu kada šef dođe kupiti autobombu/napajanje od 250 kuna, i onda se vrati i plaće kako mu se kompjuter ugasio i ne pali se više.
Isto tako ni pod najvećim ludilom ne kupovati ROG i OMEN računala niti bilo šta slično koji dolaze ravno od proizvođača.
- Uređivano
Sterlok ti si mozda sve to platio na popustima, što je ok. ali recimo svi ti tvoji proizvodi koštaju puno više u trgovinama trenutno. tipa tvoj 550 silentium je 600 kuna ram je cca ista cijena kao 3200 cl14 ram za ryzen samo je duplo jel jer je dupli kapacitet za grafu ti je pomogao isus. sad ista košta 7000 kuna složi ovu istu konfu sa trenutnim cijenama i dalje nećeš proči jeftino. Nikako. kučište izgleda lijepo ali to se grije frende
wooddiebone Ja tebi uopće ne spominjem koje si ti ramove ugrađivao Kaiserusu niti poričem da ne postoji razlog za potrošit više love na ram.
Ja pričam o tome kako prosječna osoba pristupa slaganju PCa i omjeru uloženog i dobivenog.
3-5K uštediš na tim stvarima bez beda. 32GB kit dobrog gaming RAMa je 1.5-2K.
Matična koja ti ne treba ide 1.5-2K, garnitura Noctua 100 eura bez beda.
opet pričaš gluposti. Ja ti upravo govorim da nema razloga potrošit više love na ram jer je jedan od najjeftinijh ramova daleko najbolji. Kasnije ima kitova po 1500 eura koji daju 2-3% performanse na papiru. Doslovno to je bacanje love.
pričamo isključivo za ryzen - msi eva x570 ti je 170 eura, tomahawk b550 ti je 150 eura.
https://www.caseking.de/en/msi-x570-a-pro-amd-x570-mainboard-sockel-am4-mbmc-353.html
kaj sereš? kakvih 2k. 1300 kuna. Tomahawk b550 koji je doslovno dosta slabija matična je 140 kuna jeftiniji. Dalo bi se vjv i niže cijene naći za iste proizvode.
opet spominješ noctua 700 kuna. be quiet je 500. moj 212x je bio 200 kuna. Što i dalje ne znači da ne zelim udarit 900 kuna i kupit vodeni block sa 3 venta. Realno isplativo kad spustis temp više nego bilo koje zračno hlađenje. Ja nisam zagovornik noctue da se razumijemo, ja samo kazem da ono što noctua radi vrijedi novca. Ja u niti jedan setup koji sam radio nisam stavio jedan jebeni noctua hladnjak. Jedan.
onda spominješ napajanja od 2-3k kuna
a ja linkam u hr shopu za 1300 kuna 750 wati PLATINUM napajanje. Znači ništa skuplje od drugih a dobiješ najbolje. Znači cijelo vrijeme govoriš da se može uštedit 3000 kuna na tome a ja ti dokažem da nemozes i onda mi kazes ovo na što se imam pravo duriti ali neću jer imam gigakitu:
wooddiebone Žao mi je samo kaj znam da znaš da sereš,
druže. ja ovo što pišem, ja ne serem. Ti si samo gigaslan ^^
prayer Jebes matičnu kada šef dođe kupiti autobombu/napajanje od 250 kuna, i onda se vrati i plaće kako mu se kompjuter ugasio i ne pali se više.
nemoš naći više dobro napajanje od 750 ispod 900 kuna. ja sam svog corsaira modularnog platio manje kuna nego vatažu.
i btw @wooddiebone RipJaws V (2x16) 32 giga najjeftinije cl 14 sa 1:1:1 out of slot timingom 1.730,97 kuna u case kingu
cl 16 1.957,09 hrvatska kuna trident z neo. Stari to su cijene trenutno, jeftinije mozes proći sa lošijim ramom za 150-200 kuna .
@Sterlok 3060 ti ide na 70 stupnjeva cmon man. Rookie numbers. uzmi i stress test grafe da vidiš temperature. radije otvori stranicu
fensisuperstar kučište izgleda lijepo ali to se grije frende
nema se kaj grijati, niti se grije u gamingu. Nije to rendering mašina da treba skupo kućište i hlađenje. To kaj postoji neš za kupiti, može se kupiti i koristiti ne znači da je to i potrebno.
wooddiebone Matična koja ti ne treba ide 1.5-2K, garnitura Noctua 100 eura bez beda.
Dodaj još i ostale uštede koje možeš napravit i 5K se skupi odmah.
Ne treba ti u kojem smislu? Nije matična samo broj različitih slotova i podrška za zadnje tehnologije, nego ima nešto u naponskim modulima koji napajaju jezgre procesora, kvaliteta hlađenja VRM jedinice i što sve ne. Ja sam sada kod zadnje nadogradnje računala zdrobio skoro 2 soma na ploču i to je još neki srednji rang gdje nisam najzadovoljniji odabirom, no jbg, negdje sam morao povuci kočnicu budući da sam išao uzeti bolje hlađenje za procesor koji je poprilična investicija. Za kućište se bas također ne slažem, imao sam prije smeća za 200-300kn i vidi se razlika u temperaturi i prašini kada tu napraviš iskorak.
nemoj se trudit. Woodie zna bolje.
Ne znam, kupiti RTX 3080 i dobar procesor te onda štediti na glavnom čipu je poput otvaranja skupog vina kojeg natočiš u onu čašu koja ti ostane kada potrošiš senf.
Deadwalker dobro, to je sad stvar optimizacije jer vino i pivo ima drukčiji okus ovisno kako ga točiš i u kakvoj čaši
Microstuttering i dalje postoji?
Nije li to stvar prošlosti?
Uvijek se vezalo za AMD procesore i njihov Radeon GPU.
Znam da postoji loš frame rate pacing koji uzrokuje stutter.
U Bloodborneu, Deathloop i slično.
Na konzolama i PC jednako.
Reci mi kak da znam koji CPU neće bottleneckat GPU?
Jer ryzen 7 5800X je sami vrh gaming ponude i na 4K nije iskorišten ni 30% po jezgri. Ne računam 5950X koji je overkill i čak po testovima ima lošije performanse od 5800X.
Ovo za RAM si me zbunio totalno.
Tu sam potpuno out iz priče.
Znam samo da AMD procesori oduvijek vole brži RAM gdje se zapravo i osjeti razlika u igrama.
Latencije bi morale biti što manje?
RAM u dual chanelu?
B die top bined?
Jak vrm treba za rastrošne procesore. Ako kupiš i5 12400f ne treba ti skupa ploča sa jakim vrm da bi ga tjerao na 100%. Taj procesor vuče 60w u gamingu, dobra je solidna B660 ploča za 1300 kn, koja bi do prije godinu dana koštala 700 kn.
U gamingu si sa i5 12400F puna šaka brade za 1600 kn, čak i za 144+ hz na 1080p. Za veće rezolucije to je sve isti k.
- Uređivano
Point is, ne možeš izvući target peak okus ako štediš na vezivnom tkivu. Čak ima više smisla kupiti jeftiniji procesor ako ne igraš MMO igre ili targetirati 1080p rezoluciju. Ili ne znam, ne platiti tipkovnicu preko soma kn.
Ako se ne varam, komentiramo to jer se pisalo da je bolje zdrobiti vise love u procesor i grafičku pa štediti na matičnoj, napajanju i hlađenju.
- Uređivano
Deadwalker Ili ne znam, ne platiti tipkovnicu preko soma kn.
Deadwalker napajanju
nema štednje na napajanju sva su napajanja skupa
Deadwalker Ako se ne varam, komentiramo to jer se pisalo da je bolje zdrobiti vise love u procesor i grafičku pa štediti na matičnoj, napajanju i hlađenju.
Nije štednja ako je adekvatno ostatku...ako cpu izvlači maksimum bez termalnog throttlinga i ako napajanje ima dovoljno snage sa kvalitetnim komponentama. Ako pretjeraš i ne iskoristiš skupu ploču ili napajanje onda je to opet bez veze.
Ne kužim od kud vi vučete da ja pričam o kupovini šrot komponenti.
Ja doslovno i jedino pričam o uloženo dobiveno.
Ja kažem da postoji neke komponente na kojima možeš napravit kompromis da bi dobio više za manje para.
Ne pričam o ugradnji smeća u komp sa zvjerskom grafičkom.
- Uređivano
Sterlok Ako pretjeraš i ne iskoristiš skupu ploču ili napajanje onda je to opet bez veze.
nemaš što ne iskoristit napajanje. ako imaš 3080 uzmeš 750 koji košta 50-150 kuna skuplje od 650 i znaš da si miran čak i ako clockaš.
a za matičnu se ne slažem i točka. ne zagovaram kupovati top tier endgame poput ryzenovog darkheroa koji je po 600 eura. ali 170-200 eura je cijena sasvim solidne matične. I to nije skupo. Ja sam svoju hero matičnu platio preko 3000 kuna, ali uz nju imam platinum dominatora i ryzen 1700x.
ja mislim da mi ni isusova moć ne moze dignut takt na ovom ramu više.
wooddiebone Ja kažem da postoji neke komponente na kojima možeš napravit kompromis da bi dobio više za manje para.
nitko nije rekao da to nije istina. međutim ti spominješ cifre od 3500 kuna. i od tu je sve počelo. jer pretjeruješ i očekuješ da ću šutit.
fensisuperstar ali 170-200 eura je cijena sasvim solidne matične.
300-2500 eura ako kupuješ 12-tu generaciju Intela
fensisuperstar a kako želiš, ja sam svoju matičnu platio (upravo provjerio 684 kn), tjera moj i7 10700F ALL core 4.6 ghza u gamingu i nakon 4-5 godina kada ju budem prodavao dobiti ću za nju 300 kn nazad. Gubitak nikakav, iskorišteno maksimalno. Uvijek tak radim, ne jer sam zadnja sirotinja nego jer ne volim bacati novac. Isto je sa ostalim komponentama...