@pravednik to što si napisao je glupost nad glupostima. i sad se nemoj uvrijediti.
dobar umjeren procesor ne stavljaš sa jakom grafičkom jer radiš bottleneck. sa jakom grafičkom ide jak procesor. ali hajde da to izignoriramo.
skupa matična
ovako, matična je doslovno NAJVAŽNIJA komponenta u čitavom jebenom pcu. brzina rama, kvaliteta i propusnost sata kontrolera, propusnost PCI-E i potencijal klokanja pca ovisi najviše o matičnoj ploči. sa boljom matičnom pločom sve komponente rade bolje, i trajate će dulje.
kučište je overall najvažnija komponenta za očuvanje samog hardvera. Loše kučište sa lošim airflowom/temperaturom/problemom od prašine smanjuje lifespan komponenti. što ti je veća temperatura na vramu grafičke to ti grafička brže umire. To nisu preseravanja i elitizam to je. To je znanje koje ti nemaš nažalost i onda pričaš gluposti. RGB komponente. pogotovo ventilatori jesu samo vizualna glupost, ali nemoj ni u jednom trenutku misliti da nešto poput noctua fanova košta koliko košta, i prodaju se koliko se prodaju čak i kad su ružni ko kurac zato što je to elitizam i preseravanje. To su komponente koje uz dovoljno dobro znanje slaganja u dobrom kučištu mogu smanjiti temperaturu, i time povećat performanse pri boljem kloku ili na kraju produžiti život hardvera.
moja grafička je 1070 rog oc, dan danas je u MINT stanju. bez oštećenja ili nekih šumova u ventilatoru. imam ju doslovno otkad je 1070 izbačen na tržištu. Nikad nisam mjenjao pastu. Performanse nikad nisu pale i temperatura mi nikad nije porasla od originala. Zato što se ja o svom hardveru brinem, imam dobro kučište dobru matičnu i corsair napajanje.
O11dynamic je kučište koje košta. i guram ga u svako slaganje pca koje ima barem jednu komponentu sa vodenim blokom. Zato što je najbolje dizajnirano kučište za tako nešto. Radio ga je derb8eur, dečko koji se u slaganje i klokanje računala može svrstati u top 10 najboljih na ovoj planeti. Izumio je delidder kojeg svi koriste, jebeni genijalac ovog doba. Kad lianli plati frajeru da dizajnira kučište, onda to kučište ima svaki milimetar dizajniran za potrebe najboljeg mogućeg setupa, airflowa i svega što postoji. To nisu elitizam i preseravanje, to su hardcore mašine.
slaganje računala je umjetnost. Ti si ga sveo na baci najjaču grafu da imam najviše fpsa. To tako ne radi. Što mislis da @Kaiserus sa svojom grafom vrti 4k 100+ fpsa u doom raytracingu zato što ima samo jaku grafu? I to bez overclocka. Stari idemo iznad benchmarka većinu ljudi. Mislis da je cl14 tu bezveze. Ništa nije bezveze. To što ti radiš je stavljanje jačeg motora u auto koji nije predviđen za takve stvari bez dodatnih radova i automatski misliš da ćeš biti brži. to što će ti se auto raspasti nakon x km. o tome ne razmišljaš. Kupiš top tier grafičku i stavi u jeftino kučište bez dobrog airflowa i garantiram ti pad performansi grafe unutar godinu i pol dana.