Heat pa nije baš. pogledaj video koji sam stabio od Hardver Kanuksa. Točno je napisao po testovima single dual xyz koji je bolji ram i zašto.
Dual channel 2 keksa 16 za cl16 je golden boy. bitno da nisu asinhroni timingsi
heat nije bitan procesor, bitna je matična. Svaka matična NE ide sa svakim ramom. Top matične gutaju sve, ali mid serije mogu imati lošije performanse sa određenim ramom ili jednostavno neće imati mogućnosti učitati XMP profil sa 100% stabilnosti.

Ima li mi smisla prelaziti s 2400 na 3600 DDR4 ram? Koliko može biti razlika, 2-3 fps-a? 😃

Heat Ako je komp od 2000e sigurno neću štediti na ramu. Cijena je iz košarice, rekoh već da sam si uzeo za 300e 2x16 3200. a ako misliš da Tridentzov DDR5 ram trenutno košta u 2x16 gb verziji te pare onda biš se mogao gadno iznenaditi

Tzereen Lajk.

TITANXIS Ako je radna stanica od gaming komponenti i ti zarađuješ na njoj, zašto ne. Onda ti moju konfu neću ni spominjati

fensisuperstar ADM nr dolazi u obzir. Znam troje ljudi koji su se sjebali zbog toga jer je ono srebrno govno otpalo. Mislim da si i ti jedan od njih. TUF X570 WiFi je slabija verzija moje ploče, da se tako laički izrazim, i neće imati problema sa tim ako uzme te rame jer je to ram za taj procesor, tu matičnu, sa tim tajminzima i brzinama (uostalom šta tebi govorim, pa sa tomom sami čitao i sastavljao sve ovo prvi put)

Heat Pogodili su za Zen 3 sa Ryzen ramima od RGB serije pa do Golden.

Grafa. Šta da mu stavim i ima li netko prijedlog za daisy chain ventilatore neke druge, ili su ovi ok? Lian li unifan su bomba, ali su i 120e paket od 3 komada (imam ih 3x3 +1 u svom kompu)?

Kaiserus slažem se, bez pravog alata nema zanata, govorim više kao korisnik kompa za zabavu.

TITANXIS 7500-10000 kn je bila nekad cijena futureproof konfe za 5 godina mira i bez ikakvih razmišljanja, da bi postepeno mijenjao stvari, pretežito GPU i napajanje po potrebi. Sad je to nekako otišlo u vjetar.

Kaiserus Mislim da si i ti jedan od njih. TUF

ja nisam naručivao nikad ful PC od ADMa, mene osobno nisu sjebali. Ali su mi spigali pinove na matičnoj i okrivili mene, naplatili mi 2 ili 3 sata posla i vratili mi matičnu nazad. Najjače od svega je što sam imao sliku proca nakon što sam ga izvadio i nije bilo spiganih pinova. Nisu me jebali 2% kad sam im poslao sliku možda alza ima dobre cijene trenutno. treba pogledati, ako ne, švabe i zdravo.

@fensisuperstar

Pošto vidim da pratiš recenzije i benchmarke zanima me jesu li ovi Arctic ili EK360 ventilatori fine tuned upravo za njihove radijatore ili je moguće spustiti još 5 stupnjeva nekim coolermasterom, noctuom ili kaj je sad već aktualno?

Pa onda push pull konfiguracija, paziti dal ga staviti naprijed ili gore?
      Ili dolje?
      Mene ti uhvati taj neki perfekcionizam kod slaganja PC konfiguracije, makar dobio 3-4 stupnjeva niže temperature.
      Ima nešto u tim kombinacijama i tweakanju.

Nisam sad jedno par mjeseci pratio tržište, ali kaj nije Futura HR jako dobar dućan za preporučiti?
        A i s ADM-om sam uvijek imao dobra iskustva.

pravednik kad je galahad izbačen imao je najbolje performanse za price/performanse, ali s arcticom ili ek360 ne mozes fulati.
        mislim da jedino intelov cryocooler moze postici neke hard rezultate.

1 / 2

Galahad je zlatna sredina, EK je bučniji a Arctic je tiši. Ali razlika je 1 stupanj. Što je ništa.
        ALI. EK ima kablovine, A galahad i arctic idu na jedan kabel. Što znači manje kablovine. To je po meni instantwin.
        što se noctue tiče, pogledaj si benchmarke, osobno me ne zanimaju zračni cooleri. u svojoj slijedećoj konfi ulozit cu pare u platinum napajanje i definitivno uzeti matičnu i grafu sa AIO i naravno o11dynamic.

a što se tiče lokacije AIO --->

1 * CPU AMD Ryzen 7 5800X 100-100000063WOF
        Šifra: 0001194284
        1 * Matična ploča Asus TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) 90MB1170-M0EAY0
        Šifra: 0202253
        1 * SAMSUNG 980 PRO 500GB SSD, M.2 2280, NVMe, Read/Write: 6900 / 5000 MB/s, Random Read/Write IOPS 800K/1KK
        Šifra: MZ-V8P500BW
        1 * SAMSUNG SSD 870 EVO 1TB 2.5inch SATA MZ-77E1T0B/EU
        Šifra: 4088302
        1 * Vodeno hlađenje ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360, socket 2066/2011-3/115X/AM4
        Šifra: 051.000.060
        1 * GAINWARD GeForce RTX 3060Ti Ghost 8GB LHR!!
        Šifra: 4072095-
        1 * Napajanje Seasonic G12 GC-750 Gold G12-GC-750
        Šifra: 0001217674
        2 * Kućište LIAN LI Lancool II Mesh, MIDI Tower, E-ATX, RGB, window, bijelo, bez napajanja Lancool II mesh RGB white
        Šifra: 052.600.382
        1 * Corsair 2x16GB DDR4 3600 RGB PRO
        Šifra: COR-CMW32GX4M2D36C18
        Sveukupno: 21.809,78 Kn
        Sveukupno s popustom: 19628,80 Kn

Sa future. Cijena sa PDV-om. Po meni se tu da uštedjeti na kućištu, Storage SSd-u, matičnoj ako hoće 550 chipset i na CPU ako se stavi 5700x. Recite ako sam šta zaboravio

Kaiserus tbh nema potrebe za 980 pro 500 gb. 250 je sasvim dovoljno za imati OS i jednu dvije igre. Ostalo sve staviš na evo.
          naravno ovisi o korisniku.

procesor mozes komotno spustit na 5600 ako je cijena velika. Ako se radi čisto o gaming pcu, mislimd a su 3600 rtx i 5600 sasvim solidan kombo.
          lancool 2 mesh je trenutno najbolje zračno kučište na tržištu. cijena je opravdana. šteta što nema o11dynamic koji je i dalje po meni više seksi i baš je THICC. uglavnom čitav setup je dobar osim ako smanis primarni SSD i eventualno proc.. ako ne to nema što više. ovo je vrh setup. drago mi je da si pokupio si pokupio od mene setupcraft kako treba. fora je što je gpu Low hash rate jer joj to vjerojatno smanuje cijenu. ali inače top kombo

pravednik "po mom ukusu", imao sam probleme sa vodenim. Nema objektivnog razloga

5700G ne bih stavio jer je lošiji gaming procesor od 5800X i 5600X jer ima duplo manje L3 cachea.

Heat Definitivno, a razlika u cijeni između 5800x i 5600x je doslovno 500kn, tako da na takvim stvarima nema smisla štediti tolike svote

20K za komp sa 1660Ti unutra?
            Nisam dugo pratio cijene hardvera.

A u kurac.
            Možda bolje poizbacivat nebitne premium komponente poput noctua i fractal fanova, vodenog hlađenja, lian li kućišta i probat ugurat RTX 3050 unutra.
            Ili čak AMD.

Giphy - fuck me mood GIF

pravednik Ako možeš uzmi TUF salžem se sa onim šta chono kaže. TUF su većinom jako kvalitetne kartice i definitivno bolji proizvod od Vision serije. Usudio bih se reći i od Aorus serija što se tiče 30 modela. Probaj Palit-a ako ćeš nešto cijenovno niže.

Ovo je dobar video, jer neovisno o modelu pokazuje stanje na tržištu po pitanju pojedinih proizvođača

wooddiebone i onda pogledaj komentar ispod da je slozeno cisto da ima sve na jednom mjestu i onda pogledaj u futuri i za 19 soma setup bolji sa 3060ti 😃 fakat si slowpoke

Šokiralo me.

Prebuiltovi su prvi put u povijesti isplativa opcija.
              S tim da se i puno jeftinije može proći od 20k za 3060Ti.

wooddiebone nije prebuilt u futuri. slagao ga je isto samo sto futura ima bolje cijene očito za grafičke kartice. Realno 900 eura za 3060ti je u RH steal 😃

Znam, samo gledam prebuiltove sad motiviran ovim.

Za manje od 20K ide 3070Ti konfa u Instaru.

Hvala na odgovorima kolege.

Nagovaram sam sebe baš na RTX 3070ti da uzmem. Recenzije kažu bit će dosta i da zaista netrebam 3080.
                  Po recenzijama je ok za 4K ultra i RT 60 frejma lock uz DLSS.

Po potrebi spustim shadowse ili neki gimmick ultra setting.

Onda malo gledam i nađem da Far Cry 6 nebum igral niti na 3080 na maks, to smo već prošli.

Sad sam na ovom videu

Evo lik kaže da 8GB VRAM-a nije dosta za ultra nightmare teksture u doomu na 4k.

Što mi je činiti?
                  Bi trik sa dinamičnom rezolucijom upalio? Nekih 3200x1600?

Da ponovim još jednom zašto forsiram taj 4k da mora biti OUTPUT.
                  Igram se na TV-u i nebi više na monitor.

Dakle, moj TV, Samsung kod spajanja laptopa ili PC-a najbolje radi na nativnoj rezoluciji panela. 4k.
                  Boje su normalne, oštre, jasne uz tekst.
                  Sve ostalo ispod ili custom bude mutno i užasno. To je radi načina rada TV-a logično. Nikakve finte i podešavanja u Nvidia control panelu ne rade.

Na laptopu isto koristim nativni 4K kad ga spojim na TV ali u igrama koje podržavaju stavim recimo dynamic resolution scaling na 40, 50, 60%. Zavisi od igre do igre jer laptop nije dovoljan za 4K 60 u ovim novijim naslovima.

U tom slučaju TV registrira i dobiva 4K output i sve štima a rezolucija se prilagođava u hodu bez primjetnih artefakta. Kao na konzoli.

Sad sam pobliže objasnio zašto ciljam baš na 3070ti, 3080... Ne radi elitizma nego zajebavanja Nvidie sa manjkom VRAM-a , čak i na high end segmentu.

AMD grafičke imaju svoje kvalitete, VRAM-a i prednosti ali Nvidia puno bolji ray tracing i nezamjenjivi DLSS.

DLSS ti je dovoljan.
                  Bilo kakav dodatni resolution scaling se većinom ne može upalit ako je upaljen DLSS i ne treba ti.

Rađe stavi DLSS na performance.

EDIT: kad smo kod toga, mislim da se u CB2077 može upalit DLSS sa resolution scalingom i znam da ni renderanje na 144p nije dovoljno da natjera tu igru da se vrti 60FPSa sa maksimalnim ray tracingom.

wooddiebone

To znam woodie.
                    Ili DRS ili DLSS.
                    Na laptopu koristim performance.😊
                    Jebiga.

Mene zanima hoće li biti 3070ti dovoljan za 4k u Doomu?
                    Jer video kaže NEĆE.

Ono jebeš mu sve, GPU je sposoban za ultra sharp 4K ali nebreš staviti visoke teksture radi ograničenja VRAM-a.
                    😖

Baš mi se ne daje preko 12 000 kn za 3080ti koja je konačno dovoljna.
                    Kako Nvidia usere high end segment isusa im, baš te natjeraju da ideš na najbolje.

CB 77 nisam ni skinuo još, na laptopu bude katastrofa.
                    Opće me ne zanima igra u takvom stanju.
                    Nadam se nekom reizdanju.

Ne trebaju ti ultra teksture ako koristiš DLSS.
                      Te teksture su dosta za native 8K.

Ja imam 3080 pa rokam sve na ultra samo zato jer mogu iako razlike u high i ultra teksturama nema.

wooddiebone

Kakvi 8K?
                        Konzole u Far Cry 6 koriste Ultra teksture na 3200x1600 rezoluciji.

Ti igraš na monitoru je tak?
                        Vjerujem da bi na TV-u vidio razliku.
                        Probao si Far Cry 6 i Doom Eternal?
                        Baš si uspoređivao?

Konkretno se referiram na Doom Ultra Nightmare.

Ali, da, neovisno o displeju, razliku između high i ultra nećeš primjetit, pogotovo ako koristiš DLSS jer upscaleaš sliku niže rezolucije i DLSS ionako mora ušminkati teksture da izgledaju dobro na output rezi.

pravednik To je Doom. Moj vrti na 100 FPS-a u 4k sve maxano na DLSS off, dakle puni RT. Imam 3080. Otkud im to da ne radi nemam blage.

wooddiebone Šta ne valja kod većine prebuldova? Matična koja je vjerojatno ogoljena (heat sink i to) i toliko stara da ništa nakon trenutne generacije neće ići na nju (govorim o CPU i GPU, ne o ramu), stock hladnjak za CPU ili takvo nešto da ti temperature idu u 3 pm nakon par godina kad igre/programi budu toliko resursa tražili da će procesor raditi pod velikim opterećenjima duži vremenski period, kućišta sa upitnim protokom zraka i snagom ventilatora tako da se to nadovezuje sa ovo što sam napisao za procesore i naravno grije grafičku, napajanja upitne kvalitete i snage, i generički rami ofc (i nisu tolika stavka, ali većinom loših latencija budu jer računaju na to da većina ljudi nema pojma o tome i ne gleda taj podatak).

Svi se zaljepe na brend i model procesora i grafičke. Prodavači na to i računaju. Ali zašto biš platio nešto 17k, umjesto 19k, šta će tražiti nakon 3 godine 2000-3000 kn ulaganja (CPU hladnjak i kućište sa pravim ventilatorima) npr i za 5 godina ćeš iz njega morati vaditi matičnu jer nećeš moći zamijeniti grafičku karticu ili novi procesor (CPU možda i ne jer oni su u pravilu komponenta koja najsporije stari), što je 1500kn za dobru matičnu, plus trošak GPU-a ili CPU-a

Opet. Ne kažem da nema ok prebuldova, ali po hr su većina ovakvih govana u điru

Evo dobrog primjera o čemu sam govorio, s time da je 11700k, koji je ajme plači u odnosu na 5800x:

https://www.instar-informatika.hr/racunalo-instar-gamer-hurricane-intel-core-i7-11700k-up-to-50ghz-vodeno-hladenje-16gb-ddr4-1tb-nvme-ssd-nvidia-geforce-rtx3070-8gb-no-odd-5-god-jamstvo/11700K-HURR-SSD1TB-3070/product/

Solidna kombinacija CPU+GPU, fali im definitivno rama kao i ovoj prije, matična X570 šta je super, ali nemamo blage koja je, kućiše sumnjivo u najmanju ruku, ne znam dovoljno o njemu da bih išta prićao:
                        https://www.instar-informatika.hr/racunalo-instar-gamer-odin-amd-ryzen-7-5800x-up-to-47ghz-16gb-ddr4-1tb-nvme-ssd-amd-radeon-rx6800-16gb-no-odd-5-god-jamstvo/5800X-ODI-SSD1TB-6800/product/

Instar radi korektne prebuiltove.
                        Nisu premium komponente, ali uvijek je to neki trenutni best-buy.
                        Znam jer sam radio tamo.
                        Većina mid/high-end konfi dolazi sa vodenim hlađenjem, a sve gaming konfe bar sa Cooler Master hladnjakom.
                        Jedini segmenti gdje sam vidio ugrađivanje budget komponenti je SSD i kućište, iako i tu zna biti iznenađenja.
                        Ako se ništa nije mjenjalo, SSDi su uglavno Kingstoni, zna biti Patriota.
                        Kućišta ovisno o rangu cijene, ali ima ih od MSa do InWina.
                        Sve ostalo su best-buy komponente renomiranih brendova.
                        Ne navode se koje su jer nisu uvijek iste.
                        Ako nema one koja se ugrađuje inače, ugrađuje se nešto najbliže tome po kvaliteti i featureima.

I nema nikakve naljepnice za garanciju. Imaš garanciju na kupljeni komp, sve što ugradiš unutra sam ti ne ulazi u to, ali neće te odbiti zato jer si ugradio nešto svoje.

wooddiebone

Ovo je korektan prebuild za te pare

https://www.caseking.de/king-mod-systems-gaming-pc-volkmali-i7-11700kf-rtx-3060-ti-express-sipc-464.html

Očekivati od hrvatskih tvrtki ovo za te pare je retardirano. Namjerno sam uzeo primjer gdje su konfiguracije slične. To šta si ti radio tamo ne znači ništa.

Pogledaj ovo. Sve komponente navedene imenom i prezimenom, sve su kvalitetne, Svaki komad možeš provjeriti na netu, a na slikama pogledati direkt u kućišta.

Jasno.
                            Ja ti sam pričam da bar u Instaru nije stanje tak kak ti kažeš.

Većina komponenti koja se ugrađuje u prebuiltove idu same po sebi s polica.

Nikad nećeš imat kontrolu sa prebuiltovima, ali to ne mjenja činjenicu da se nikad nije više isplatilo uzet ga.

fensisuperstar

Znam da prcaš, al ako ništa i to je istina.

90% gamera je nebitno jel imaju matičnu od 800 kuna ili od 1500.
                            Većinu featurea neće koristit.
                            Nebitno im je i da imaju matičnu od 400 kuna ako je bar osrednje kvalitete.

Prosječni ljudi ne overclockaju inače i bacanje love na bjesne matične izbija jako puno love za komponente koje zapravo pridonose FPSima.
                            A da ne pričam trošenje na AIO hlađenja ili ventove od 250 kuna po komadu.

Ja bi rado da ljudi imaju svi premium PCeve, ali ogromna većina gamera bi rađe jaču grafu nego unlockanu matičnu i procesor, top-of the line memoriju i precjenjene Noctua ventove.
                            I to je skroz ok.

Sve to je modularno i lako se zamjeni kasnije.
                            Ne znam baš da će si neko opravdat RTX 3060 kasnije kad mu uleti neki drugi trošak.

To je potpuna istina.

Dobar umjeren procesor, za rezoluciju na kojoj misliš igrati, 16GB RAM-a, kvalitetan SSD od pouzdanog proizvođača, kvalitetno napajanje.

Skupa matična, hlađenje, kućište, ventilatori, to sve spada u elitizam i preseravanje.

Na kraju potrošiš preko 3500 kn na gluposti za 8 frejma više, na 4K niti toliko ako overklokaš proc.

Tih 3500 kn uložiš u bolji model grafičke i dobiš 30 frejma.

@pravednik to što si napisao je glupost nad glupostima. i sad se nemoj uvrijediti.

dobar umjeren procesor ne stavljaš sa jakom grafičkom jer radiš bottleneck. sa jakom grafičkom ide jak procesor. ali hajde da to izignoriramo.
                              skupa matična
                              ovako, matična je doslovno NAJVAŽNIJA komponenta u čitavom jebenom pcu. brzina rama, kvaliteta i propusnost sata kontrolera, propusnost PCI-E i potencijal klokanja pca ovisi najviše o matičnoj ploči. sa boljom matičnom pločom sve komponente rade bolje, i trajate će dulje.

kučište je overall najvažnija komponenta za očuvanje samog hardvera. Loše kučište sa lošim airflowom/temperaturom/problemom od prašine smanjuje lifespan komponenti. što ti je veća temperatura na vramu grafičke to ti grafička brže umire. To nisu preseravanja i elitizam to je. To je znanje koje ti nemaš nažalost i onda pričaš gluposti. RGB komponente. pogotovo ventilatori jesu samo vizualna glupost, ali nemoj ni u jednom trenutku misliti da nešto poput noctua fanova košta koliko košta, i prodaju se koliko se prodaju čak i kad su ružni ko kurac zato što je to elitizam i preseravanje. To su komponente koje uz dovoljno dobro znanje slaganja u dobrom kučištu mogu smanjiti temperaturu, i time povećat performanse pri boljem kloku ili na kraju produžiti život hardvera.

moja grafička je 1070 rog oc, dan danas je u MINT stanju. bez oštećenja ili nekih šumova u ventilatoru. imam ju doslovno otkad je 1070 izbačen na tržištu. Nikad nisam mjenjao pastu. Performanse nikad nisu pale i temperatura mi nikad nije porasla od originala. Zato što se ja o svom hardveru brinem, imam dobro kučište dobru matičnu i corsair napajanje.

O11dynamic je kučište koje košta. i guram ga u svako slaganje pca koje ima barem jednu komponentu sa vodenim blokom. Zato što je najbolje dizajnirano kučište za tako nešto. Radio ga je derb8eur, dečko koji se u slaganje i klokanje računala može svrstati u top 10 najboljih na ovoj planeti. Izumio je delidder kojeg svi koriste, jebeni genijalac ovog doba. Kad lianli plati frajeru da dizajnira kučište, onda to kučište ima svaki milimetar dizajniran za potrebe najboljeg mogućeg setupa, airflowa i svega što postoji. To nisu elitizam i preseravanje, to su hardcore mašine.

slaganje računala je umjetnost. Ti si ga sveo na baci najjaču grafu da imam najviše fpsa. To tako ne radi. Što mislis da @Kaiserus sa svojom grafom vrti 4k 100+ fpsa u doom raytracingu zato što ima samo jaku grafu? I to bez overclocka. Stari idemo iznad benchmarka većinu ljudi. Mislis da je cl14 tu bezveze. Ništa nije bezveze. To što ti radiš je stavljanje jačeg motora u auto koji nije predviđen za takve stvari bez dodatnih radova i automatski misliš da ćeš biti brži. to što će ti se auto raspasti nakon x km. o tome ne razmišljaš. Kupiš top tier grafičku i stavi u jeftino kučište bez dobrog airflowa i garantiram ti pad performansi grafe unutar godinu i pol dana.

fensisuperstar i zato ja i dalje imam debeljka od kucista, dovoljno prostora i protoka zraka da mi sve grafe koje su bile u njemu, traju i danas kod ljudi koji su ih kupili. Seasonic napajanje mi jamci sigurnost i stabilnost, a provjerena maticna sa velikim OC potencijalom mi jamci najbolje uvjete za komponente na njoj. Sveti trio kod gradnje PCa, sami temelji komfiguracije, mbo, psu i dobro kuciste sa hladenjem.