StarFox_N
Proučio sam malo značajke pa par savjeta za početak:
Aparat se grije putem termobloka, što znači da bi mogao imati problema s kamencem pogotovo jer si u Istri gdje je voda ultra tvrda. Princip rada termobloka je da voda prolazi kroz cjevčicu koja je spiralno omotana u veliki broj zavoja unutar metalnog bloka zbog čega se voda brzo zagrije. Nedostatak je jako tanka i dugačka cjevčica s puno zavoja zbog čega se može lako začepiti od kamenca. Obavezno stavi jastučić protiv kamenca ili redovito pročisti s tekućinom koju možeš kupiti u mulleru.
Kao prednost navode pumpu od 15 bara što ustvari nije prednost jer svi profesionalni espresso aparati rade između 8 i 10 bara. Koliko sam uspio vidjeti ne možeš ju štelati tako da je riječ o vibracionoj pumpi koja je dosta izdržljiva i rijetko kad se kvari. Tih 15 bara znače da ako budeš kupovao već smljevenu kavu moraš naći onu čija granulacija paše toj pumpi i aparatu. Može biti najbolja kava ikad, ali ako kroz tvoj aparat protječe u 5 sekundi nećeš dobiti ništa iz nje. Nekakvo pravilo je da pravom espressu (pola male šalice) treba 20-25 sekundi. Ako ti manje od toga treba onda je pregrubo smljevena kava i trebaš naći neku finije mljevenu.
Ako ćeš kupovati smljevenu kavu, moraš naći onu koja odgovara tvom aparatu. Granulacija (način na koji je smljevena kava) je najbitnija kod toga i morat ćeš isprobavati dok ne nađeš onu koja ti odgovara. U slučaju da kupiš neku i skuziš da prebrzo teče, podebljaj gramažu pa će početi sporije teći. Ne znam ako si dobio žličicu 7 grama s aparatom, ali to ti apsolutno treba. Ako nisi, pustim ti ja jednu u Labinu kad budem prolazio i par kava koje nađem.
U slučaju da se odlučiš za kavu u zrnu i mlinac tu si dosta fleksibilniji. Mlinac može regulirati granulaciju tako da svaku kavu možeš samljeti na način da odgovara tvom aparatu. Osobno nisam ljubitelj 100% arabica za kućne aparate i nekako volim malo robuste u mješavini. Robusta više trpi lude promjene pritiska pumpe i temperature. Nisam baš upoznat s malim kućnim mlincima jer radim isključivo s profesionalnim mlincima, ali mogu se raspitati koji su cjenovno dobri ako se odlučiš na to. Lavazza i Hausbrandt su mi od zrna najbolje za raditi.