Turkiš kofi, koji opojan miris, jebate vrag. Nevjerojatno.

Bez kavice nema šanse. Kapučino mi je out. Kava najobičnija mi je konza.

5 mjeseci kasnije
17 dana kasnije

Jutarnja kava, obična turska. To je poseban doživljaj. Od same pripreme, zakuhavanje vode pa do ispijanja poslijednje kapi. Kompletni užitak.

5 mjeseci kasnije

Vani se bijeli snijeg i inje a u stanu smeđkasta kavica mi se smije.

Laganini uz FFA novine. To je raj😁

mjesec kasnije
16 dana kasnije

Laganini uz kavicu. Ma šta će mi tviter, fejs, indeks. hr i sl. kad na FFA sve saznam.

To je bildanje foruma i volim kada postoje svakakve teme i za svakog ponešto se nađe o čem može diskutirati dok istodobno gaming je čitavo vrijeme u fokusu. 😘

    stitrek

    Hvala nebesima još nije😃

    Tu i tamo padne pokoja mrvica od kruha ali imam pokraj spreman penzl pa pronjišem ga po tipkovnici

    mjesec kasnije

    Kavica sa mlijekom 9 edicija.

    Gospe ti Sinjske u 1.15h idem pit kavu. Ak mogu ovi po stožerima skupe šampanjce lokat e onda ja mogu barem sirotinjsku kavicu.

    mjesec kasnije

    Danas mi je došao aparat za espresso kavu.

    Noob sam na tom polju pa trebam koju preporuku.

    Koristi li netko od vas aparat i koju kavu kupujete/preporučujete ?

    Kupite već mljevenu ili koristite mlin ?

      StarFox_N

      Proučio sam malo značajke pa par savjeta za početak:

      Aparat se grije putem termobloka, što znači da bi mogao imati problema s kamencem pogotovo jer si u Istri gdje je voda ultra tvrda. Princip rada termobloka je da voda prolazi kroz cjevčicu koja je spiralno omotana u veliki broj zavoja unutar metalnog bloka zbog čega se voda brzo zagrije. Nedostatak je jako tanka i dugačka cjevčica s puno zavoja zbog čega se može lako začepiti od kamenca. Obavezno stavi jastučić protiv kamenca ili redovito pročisti s tekućinom koju možeš kupiti u mulleru.

      Kao prednost navode pumpu od 15 bara što ustvari nije prednost jer svi profesionalni espresso aparati rade između 8 i 10 bara. Koliko sam uspio vidjeti ne možeš ju štelati tako da je riječ o vibracionoj pumpi koja je dosta izdržljiva i rijetko kad se kvari. Tih 15 bara znače da ako budeš kupovao već smljevenu kavu moraš naći onu čija granulacija paše toj pumpi i aparatu. Može biti najbolja kava ikad, ali ako kroz tvoj aparat protječe u 5 sekundi nećeš dobiti ništa iz nje. Nekakvo pravilo je da pravom espressu (pola male šalice) treba 20-25 sekundi. Ako ti manje od toga treba onda je pregrubo smljevena kava i trebaš naći neku finije mljevenu.

      Ako ćeš kupovati smljevenu kavu, moraš naći onu koja odgovara tvom aparatu. Granulacija (način na koji je smljevena kava) je najbitnija kod toga i morat ćeš isprobavati dok ne nađeš onu koja ti odgovara. U slučaju da kupiš neku i skuziš da prebrzo teče, podebljaj gramažu pa će početi sporije teći. Ne znam ako si dobio žličicu 7 grama s aparatom, ali to ti apsolutno treba. Ako nisi, pustim ti ja jednu u Labinu kad budem prolazio i par kava koje nađem.

      U slučaju da se odlučiš za kavu u zrnu i mlinac tu si dosta fleksibilniji. Mlinac može regulirati granulaciju tako da svaku kavu možeš samljeti na način da odgovara tvom aparatu. Osobno nisam ljubitelj 100% arabica za kućne aparate i nekako volim malo robuste u mješavini. Robusta više trpi lude promjene pritiska pumpe i temperature. Nisam baš upoznat s malim kućnim mlincima jer radim isključivo s profesionalnim mlincima, ali mogu se raspitati koji su cjenovno dobri ako se odlučiš na to. Lavazza i Hausbrandt su mi od zrna najbolje za raditi.

        sandidam Svaka čast na trudu i opširnom odgovoru !

        Sve mi je jasno. Najbolje onda kavu u zrnu, mlinac i napravim si granulaciju.

        Da, dobio sam žličicu.

        Isprobati ću Lavazzu i Hausbrandt pa javim dojmove.

        Ako se kada sretnemo plaćam kavu.

        Hvala još jednom!

        sandidam

        Jao, super si to lepo objasnil čovjeku ali to bi meni bilo komplikovano. Ja sam old fashioned guy bez modernih pomagala.

        Imam đezvu od inoxa i unutra spravljam kavicu. To mi je ritual svakodnevni. Voda, malo šećera i na kraju mljevena kava, svejedno koja, samo da nije neka najgora jer ima takvih koje bih platil da se nikad ne mađu više u trgovini, od vapna bi bila bolja kava.

        To se sve fino puši i nadima da ima pjene kao more kad se zapjeni od valova. A tek miris koji se raspreduje van stana da susjede ne moraš nit zvat, sami dođu. A kuha se kavica sused.

        sandidam fascinantno. Struka za sebe, nisam ni pretpostavljao da je toliko kompleksno sve to

        Bila je nedavno i vijest/najava kako bi kava mogla uskoro koštati i par puta više od trenutne cijene zbog podbačaja u proizvodnji u nekim dijelovima svijeta. Cijena je već ranije skočila (najviše to primjećujem kod instantica). Pitanje u kojoj mjeri će doći do poskupljenja, ali kako god bilo, kave se ne budem odrekao.

        Sad sam si napravil kavu u ovo doba. Uz blender modeliranje koji me jebe u zadnje vrijeme jer mi ne ide onak kak želim. No sad je fokus na kavici, najmisterioznijem i najkulturalnijem napitku. Kava je i više od napitka. Vjerojatno ste čitali gdje je i kako nastala. Ako niste ima na netu ovak zgodnih anegdota a najpoznatija je ona sa veselim kozama i svaki put se setim koze njezine sexy bradice kad si gucnem gutljaj. Koze su jedine bradate fimelke.

        13 dana kasnije

        Fenix uspio sam naći neki manual, ali skrivaju tehničke podatke kao zmija noge. Neka te ova talijanska zastavica ne zavarava, aparat je definitivno kineski, samo je pumpa talijanska. Ima oko 1.5kW što je podosta za takav aparat tako da vjerojatno koristi jači grijač. Kad je mlijeko u pitanju uvijek moraš biti ekstra pažljiv. Nakon svakog mliječnog napitka obavezno pročisti s vodom i par puta mjesečno s pully caffeom ili nekim drugim sredstvom namijenjenom za takav aparat.

        U manualu piše da treba koristi barista mlijeko tako da ćeš obavezno morati uzimati mlijeko s puno masti, inače ti neće moći izvući pjenu kako spada.

        “Automatska funkcija prethodnog kuhanja osigurava optimalnu ekstrakciju arome kave.” Ne znam tko je ovo pisao i prevodio, ali riječ je preinfusionu. Preinfusion imaju i espresso aparati, a radi se o tome da tokom svakog kuhanja grupa izbaci malu količinu vode u ručku prilikom čega natopi pogačicu (kavu u ručki), stane na par sekundi i nakon toga krene uobičajeni proces kuhanja kave. Kažu da taj preinfusion odnosno natapanje pogačice pospješuje bolji ekstrakt jer im daje vremena da krenu izlučivati arome. Pizdarija ako se mene pita 😅

        Ovo nemojte nikada raditi na taj način. Uvijek štelajte dužine s kavom, a ne s vodom. Pritisak u aparatu jer višestruko drugačiji kad je kava unutra i ako štelate samo s vodom dobit ćete potpuno krive vrijednosti.

        Za ovakve novce ne znam koliko kvalitetan aparat možeš naći. Prednost je što možeš koristiti smljevenu kavu i kapsule jer dobiješ dodatak, ali u većini slučajeva kad kažu da možeš raditi kavu, kapsule, mlijeko, čaj u suštini znači da ništa od toga ne radi kako spada. Svaki taj program zahtjeva drukčije parametre. Na kraju krajeva svi ti kućni aparati do 300 eura su više manje slični. Bitno je održavanje i sreća. Ako je stvarno top cijena, probaj.

        Ako budete htjeli mogu pokazati šta ja koristim i šta je po meni najoptimalnije coffee iskustvo do 200 eura.

        Nagrade

        • 5000 od Fenix