Coffee time.
Kava
- Uređivano
- Uređivano
Danas mi je došao aparat za espresso kavu.
Noob sam na tom polju pa trebam koju preporuku.
Koristi li netko od vas aparat i koju kavu kupujete/preporučujete ?
Kupite već mljevenu ili koristite mlin ?
Proučio sam malo značajke pa par savjeta za početak:
Aparat se grije putem termobloka, što znači da bi mogao imati problema s kamencem pogotovo jer si u Istri gdje je voda ultra tvrda. Princip rada termobloka je da voda prolazi kroz cjevčicu koja je spiralno omotana u veliki broj zavoja unutar metalnog bloka zbog čega se voda brzo zagrije. Nedostatak je jako tanka i dugačka cjevčica s puno zavoja zbog čega se može lako začepiti od kamenca. Obavezno stavi jastučić protiv kamenca ili redovito pročisti s tekućinom koju možeš kupiti u mulleru.
Kao prednost navode pumpu od 15 bara što ustvari nije prednost jer svi profesionalni espresso aparati rade između 8 i 10 bara. Koliko sam uspio vidjeti ne možeš ju štelati tako da je riječ o vibracionoj pumpi koja je dosta izdržljiva i rijetko kad se kvari. Tih 15 bara znače da ako budeš kupovao već smljevenu kavu moraš naći onu čija granulacija paše toj pumpi i aparatu. Može biti najbolja kava ikad, ali ako kroz tvoj aparat protječe u 5 sekundi nećeš dobiti ništa iz nje. Nekakvo pravilo je da pravom espressu (pola male šalice) treba 20-25 sekundi. Ako ti manje od toga treba onda je pregrubo smljevena kava i trebaš naći neku finije mljevenu.
Ako ćeš kupovati smljevenu kavu, moraš naći onu koja odgovara tvom aparatu. Granulacija (način na koji je smljevena kava) je najbitnija kod toga i morat ćeš isprobavati dok ne nađeš onu koja ti odgovara. U slučaju da kupiš neku i skuziš da prebrzo teče, podebljaj gramažu pa će početi sporije teći. Ne znam ako si dobio žličicu 7 grama s aparatom, ali to ti apsolutno treba. Ako nisi, pustim ti ja jednu u Labinu kad budem prolazio i par kava koje nađem.
U slučaju da se odlučiš za kavu u zrnu i mlinac tu si dosta fleksibilniji. Mlinac može regulirati granulaciju tako da svaku kavu možeš samljeti na način da odgovara tvom aparatu. Osobno nisam ljubitelj 100% arabica za kućne aparate i nekako volim malo robuste u mješavini. Robusta više trpi lude promjene pritiska pumpe i temperature. Nisam baš upoznat s malim kućnim mlincima jer radim isključivo s profesionalnim mlincima, ali mogu se raspitati koji su cjenovno dobri ako se odlučiš na to. Lavazza i Hausbrandt su mi od zrna najbolje za raditi.
Jao, super si to lepo objasnil čovjeku ali to bi meni bilo komplikovano. Ja sam old fashioned guy bez modernih pomagala.
Imam đezvu od inoxa i unutra spravljam kavicu. To mi je ritual svakodnevni. Voda, malo šećera i na kraju mljevena kava, svejedno koja, samo da nije neka najgora jer ima takvih koje bih platil da se nikad ne mađu više u trgovini, od vapna bi bila bolja kava.
To se sve fino puši i nadima da ima pjene kao more kad se zapjeni od valova. A tek miris koji se raspreduje van stana da susjede ne moraš nit zvat, sami dođu. A kuha se kavica sused.