Fenix uspio sam naći neki manual, ali skrivaju tehničke podatke kao zmija noge. Neka te ova talijanska zastavica ne zavarava, aparat je definitivno kineski, samo je pumpa talijanska. Ima oko 1.5kW što je podosta za takav aparat tako da vjerojatno koristi jači grijač. Kad je mlijeko u pitanju uvijek moraš biti ekstra pažljiv. Nakon svakog mliječnog napitka obavezno pročisti s vodom i par puta mjesečno s pully caffeom ili nekim drugim sredstvom namijenjenom za takav aparat.
U manualu piše da treba koristi barista mlijeko tako da ćeš obavezno morati uzimati mlijeko s puno masti, inače ti neće moći izvući pjenu kako spada.
“Automatska funkcija prethodnog kuhanja osigurava optimalnu ekstrakciju arome kave.” Ne znam tko je ovo pisao i prevodio, ali riječ je preinfusionu. Preinfusion imaju i espresso aparati, a radi se o tome da tokom svakog kuhanja grupa izbaci malu količinu vode u ručku prilikom čega natopi pogačicu (kavu u ručki), stane na par sekundi i nakon toga krene uobičajeni proces kuhanja kave. Kažu da taj preinfusion odnosno natapanje pogačice pospješuje bolji ekstrakt jer im daje vremena da krenu izlučivati arome. Pizdarija ako se mene pita 😅
Ovo nemojte nikada raditi na taj način. Uvijek štelajte dužine s kavom, a ne s vodom. Pritisak u aparatu jer višestruko drugačiji kad je kava unutra i ako štelate samo s vodom dobit ćete potpuno krive vrijednosti.
Za ovakve novce ne znam koliko kvalitetan aparat možeš naći. Prednost je što možeš koristiti smljevenu kavu i kapsule jer dobiješ dodatak, ali u većini slučajeva kad kažu da možeš raditi kavu, kapsule, mlijeko, čaj u suštini znači da ništa od toga ne radi kako spada. Svaki taj program zahtjeva drukčije parametre. Na kraju krajeva svi ti kućni aparati do 300 eura su više manje slični. Bitno je održavanje i sreća. Ako je stvarno top cijena, probaj.
Ako budete htjeli mogu pokazati šta ja koristim i šta je po meni najoptimalnije coffee iskustvo do 200 eura.