Napisat ću neke prve dojmove, uzmite samo u ozbir da imam "tek" 5h igre, a to je sve u počecima. Za početak jedan (3) pimpek(a).
Nisam prešao niti jedan SMT. Sramota me to uopće napisati. Ali, kako je igra hrabra voditi gameplayem ispred priče, tako i ja moram priznati svoje propuste.
Razumijem skroz zašto je IGN toliko vukao usporedbe s Personom, jer kao što znate, SMT univerz i Persona univerz su jako bliski. Krenulo je kroz SMT i nije nimalo čudno da iste demone koristimo i imamo u obje igre. No, SMT je skroz drugačija igra, i to mi se skroz sviđa. Nalgasak je ovdje više na preživaljanje, sumorni svijet demona, apokalipsa, bogovi and whatnot. Nije toliko priča bitna, koliko je sve drugo. Ali, nemojte brinuti.
Ne smeta me niti malo što je naglasak na gameplay. Nakon prvih animacija i školskog sata, sve krene nizbrdo i nađete se u svijetu demona i pustoši, doslovno. Svijet u kojem smo se našli je razoren, i njima kroče samo demoni, a kako demoni "vole" ljude, protagonist je laka meta. Srećom, good guy demon odlučio podariti svoje moći baš vama, i to rezultira posjedom njegovih sposobnosti u borbi preživljavanja protiv nemilosrdnih demona. Nisam siguran jel protagonist muško ili žensko, a pogotov nakon fusiona kad dobije dugu kosu i izgleda kao žensko.
Svijet je linearan, ali bogat i detaljan. Ne toliko bogat teksturama jer Switch debelo koči ovu igru (stvarno, zapinje sve živo kad okrećem kameru, ulazim i meni, i tak kroz sitnice se očito vidi da je Switch slaba konzola da ovo gura na razini recimo Persone 5 s kojom vučem usporedbu jer tamo je sve savršeno radilo, no svijetovi su i manji pa ajde, nek ovima bude). Sviđa mi se jako kako to sve izgleda, hrpa je svega za naći, a bitno je naći sve je igra je teeeška dost. Pogotovo u početku.
Zalutao sam van main story pina na mapi, i našao side quest. Većinom ga daju demoni koji vas ne napadaju, nego su tu za malo priče. Questovi su odlični, razgovori super. Do sada svi imaju smisla i pomogli su mi da dignem levele, i da dođem do jačih demona u svom teamu. Izgleda mi kao razina visokve kvalitete, a kako je sve na exploringu i tom istraživanju razorenog svijeta te čišćenju istoga, ovo mi je ogroman plus. Guštam skroz u contentu. Dodatno, skupljate određene demone koji su nešto kao Kodame u Niohu, svaki vam daje Glory poene koje kasnije pretočite u skillove kod Fusion demona na rest pointu mape. Super je kak su skriveni, te ta linernost na ogromnoj mapi skroz dobije dodatni smisao. Sve istražujem, baš je dobro.
Naravno, u ekipu vodite "persone", odnosno zalutale demone protiv kojih se i borite. Svakog možete zapričati tijekom borbe i pokušati pridobiti na svoju stranu. To je bitno, jer slab rooster = you died. Obožavma razinu težine u igri. Poginuo sam, 3 puta. Zaletio sam se očistiti dio mape od ogromne nemani koje su tu da vam blokiraju pregled same mape, pa ih morate očistiti da prođete dalje i vidite što se dešava. Nešto kao reveal point, ali uvijek je borba pobijediti.
Postoji fusion demona, što god uhvatite možete mixati. Klasika. Super odrađeno. Isto tako možete skupljati Glory pointse koji se kasnije pretoče u special skillove u vidu jače magije, perkova poput healanja pri početku fajta ako vam je special bar na max itd. Neću u detalje, ali stvarno fino to sve funkcionira. Obožavam kako zašprehavate u fajtu demona da vam se pridruži. Skoro svaki put je drugačiji razgovor i nije lako točno odgovoriti. Većinom plešem kad me pita igra što ću, i demonima se to jako sviđa. Neki me napadnu i razbiju, ali što je tu je, plesat se mora.
Level sam 13, imam sad konačno već dobre demone, i naučio sam skillove preko Essenca nekih demona. Essence je u globalu duša demona koja se može iskoristit da ih nje pretočite skillove drugim demonina. Napravio sam od sebe magic castera, jer Weak hit znači dodatni turn. Želite napast nekog Zio (Thunder) magijom da dobijete extra turn u fajtu. To vam može napravit i neprijatelj i lako vam zaredati 10 hitova i pogubiti vas.
Naravno, ovo je turn-based JRPG, a ja sam najveći fan toga od davnina. Nema dražeg, a izgleda da fajt nije nimalo lošiji nego u Personi, naprotiv, više se patim i kemijam jer je teže.
Moram ić dalje radit, pisao bih do sutra. Ja sam oduševljen.
@k , @AbelKOsMos Sad ste vi na redu 🙂