Evo nekih mojih dojmova do sad.
Ustvari vise pogled na ovu igru i njenih predhodnika.
Exploaration - veliki plus, daleko da je ovo open world...ustvari nije ni blizu tome ali je dovoljno otvoren i natrpan sranjima za radit da je uzivanje trckarati okolo.
Skoro sve sto moze da se pokupi sluzi za nekakav upgade.
Dali je to Glory koji se dobija nalazenjem slatkih crvenih Mimas-a ili onih sfera koje drze finu kolicinu.
Sitnih HP,MP i glory svetlecih pizdarija koje su razbacane po svetu i taman malo dopunjavaju navedene atribute da se ne moram sam leciti ili slicno (pogotovo posle nekih laksih borbi gde ne najebem posteno).
Skakanje - kolko god to jadno zvucalo.... jednostavno vertikala donosi jos jednu dimenziju istrazivanja.
Side questovi - Veoma kratki i jednostavni, uglavnom idi ubi i sl, ali sitne price koje se u nekima od njih mogu naci su sasvim dovoljne,i daleko da su to neke price koje prosiruju svet...ne aposlutno nisu, vise su vezane sa demone i njihovom mitoloskom pozadinom (kao Idun i njene zlatne jabuke, koje je na kraju loki maznuo).
Naravno ovo nekad preleti preko glave posto vecina nas nije uoznata sa svim tim pricama.
Ali nekad su samo sitni detalji...kao kad naprimer kada pomognete Mermaid koja vam se na kraju zahvali i kaze da ide da mami mornare u njihovu smrt.
Nikakvo ludilo ali dovoljno.
I ponekad vam se i demon za kojeg obavite kvest pridruzi.
Igra je prepuna sitnih quality of life unapredjenja koje ce uglavnom primetiti oni koji su igrali i neke starije igre iz serijala.
Vecina su super ali isto tako cine igru mozda i previse lakom, barem meni licno.
Mehanika borbe je cista petica, nem tu nekih zamerki.
I dalje mi igra ne pruza nekakav veci otpor ( igram na normal ) ali zna se desiti da naletim u pogresnu borbu sa pogresnim slabostima pa se sve zavrsi brzo.
Art direction je tako dobar i malo jeste zalosno sto sve to moramo gledati na konzoli poput switcha.
Super je videti interpetacije razlicitih zivuljki,bogova, andjela i demona ( Odin je <3 )
Ono sto mene ovde najvise zbunjuje za sad je pristup prici.
SMT 1 i SMT 2 su sad vec podosta starije igre pa ih nebi uvlacio ovde i ako dvojka ima jebeni kraj sa Luciferom.
SMT Nocturne je meni i dalje najdrazi naslov, jeben pocetak, minimalna prica koja je imala svoju srzi i ljudi koji su je pisali su tacno znali koji im je cilj, jedno veoma usamljeno iskustvo i veoma dobar pogled na razlicita misljena i krajeve koja igra pruza.
Da ne pricam o veoma finom otpru koja igra pruza kroz glavnu pricu i sporedne specijalne borbe.
SMT IV je jos jedan jeben naslov koji je pricu rasirio, dao joj jos mesta da dise i u na nekim mestima u tome uspeo a na nekima mozda i ne (stvar licnog ukusa).
SMT IV Apocalypse je to odradio mozda i vise i pokusao vise da se fokusira na likove i mozda na taj persona smek, dok je mehanicki verovatno i bolja od cetvorke.
Kolko se secam, citao sam da su na tom naslovu radili i neki mladji clanovi i da je njihov push bio ka takvoj prici.
Znam da su tu dobili dosta otpora od strane igraca i dok neki vole igru neki je jebeno ne podnose (sto se price tice), opet stvar licnog ukusa.
SMT strange journey je superica idi te igrajte.
Cinimi se da su u SMT petici hteli da se odvoje od toga (SMT IV : A) i priblize malo vise Nocturnu i po meni nisu za sad ni malo uspeli, jednostavno cini mi se ko da su hteli da imaju pristojnu pricu i likove ali su isto tako hteli da sve to drze na minimalcu i onda se nikako nemozes povezati ni sa jednim od njih.
Samo tako iskacu, pojavljuju se kad treba...kao kazu nesto i to je to.
Nema nikakvog razvoja, nema nikakvog srca...jako cudno.
Nocturne je potpuno drugacije tretirao svoje sporedne likove.
Opet ovo je samo neko moje misljenje mozda sam omasio skroz.
I da Personu ne treba s ovim uporedjivati nikako, jednostavno ne idu zajedno...nikad ni nisu.
SMT od pocetka ima svoj duh i persona...pogotovo od trojke ima svoj.
Nikad nisu imali ni slican pristup prici ni razvoju iste, ni slicne ciljeve (barem meni).
Onaj revju ign-a je stvarno zalostan.
Puno ljudi je palo u ljubav sa Perosna 5 i to im je bila jedina persona koju su odigrali i sad odjednom oce ovo da usporedjuju sa tim...jednostavno nema nikakvog smisla, dve razlicite igre koje doduse dele podosta mehanickih stvari, ali pristup dizajnu im je poprilicno razliciti.
Ja volem Personu i uvek cu ali meni petica ima podosta problema..pogotovo oko pisanja i razvoja svojih likova ali neb sad ovde o tome pisao, jer kao sto sam reko...babe i zabe.
Za sad jos uvek uzivam u igri i ovo ce sigurno biti vioko ne nekoj mojoj lestvici koja ne postoji.
DLC-ovi za grind su sranje i sve koji su to odobrili u Atlusu treba najuriti.