Picek za sad imam OPW i jako sam zadovoljan.

Možda ako se sve ovo rasplamsa, uzmem nešto ozbiljnije. Moram još vidjet oće li mi koljena moći podnijeti trčanje.

A prioritet za trošenje mi je sad na TV-u novom. I trebam još zimsku opremu za Sljeme.

8 dana kasnije

Ovaj mjesec uopće nisam trčao i danas padne PB u novoj eri. Nekad pauza očito dobro dođe, pucao sam od snage

24 dana kasnije

Otrčan danas Advent Run 10km i srušen PB za minutu i 10 sekundi. Otkad radim s trenerom te nakon što mi je nutricionistica pomogla oko prehrane u 2 mjeseca sam napredovao više nego u 2 godine kad sam samostalno trenirao.

mjesec kasnije

Kako je krenula nova godina tako se razvijaju i neke nove ambicije. Kako sada nema nekih većih utrki polako se odvijaju treninzi za proljeće, a onda krećem 06.03. s Holjevkom na 10km i 27.03. s proljetnim polumaratonom, to će biti debi na polumaratonu i na tome je sada fokus u treninzima.

Kako mi se sviđa ideja kolege @chono da pišemo na forumu treninge, budem ovdje ubacivao svoje treninge trčanja, ako nekome bude od pomoći. Pa da krenemo s ovim tjednom što je odrađeno:

Utorak

• razgibavanje i vježbe dinamičke fleksibilnosti
  • lagano 10km, pace 5;19min/km
  • intervali 8x100m na 90% snage uz resting time 3:00min između
  • istezanje

Srijeda

• rastrčavanje 40min, pace 5:28min (odrađeno 7,32km)
  • istezanje
4 dana kasnije

Petak

• prvih 15min lagano, pace 5:35km/min
  • sljedećih 25min tempo, pace 4:35/min
  • zadjih 15min lagano, pace 5:45/min
  • ukupno odrađeno skoro 11km
  • istezanje

Nedjelja

• dužina, 16km, pace 5:40km/min
  • istezanje

@Picek
Pa to je za profiće, a njima i tako to ne treba. Ja sad da krenem tako iz fotelje dobio bih srčani , odmah 😀
Daj napiši nešto lakše, za početnike. Recimo kako se pokrenit i počet trčat.
Evo konkretno za 5Km, kako, šta, tempo?

ibor4you a gle, ja nisam trener već radim s trenerom. Ako nisi do sada trčao onda će ti vjerojatno za 5km biti potrebna kombinacija trčanja i hodnja jer sumnjam da ćeš moći pretrčati 5km u komadu u bilo kojem vremenu. Kads sam kretao s trčanjem, imao sam kombinacije trčanja i hodanja i trebalo mi je jedno 2 mjeseca da uopće mogu pretrčati 2km u komadu bez da moram hodati.

• [deleted]

Ja trcim neke 2 godine i mislim da imam dost dobre rezultate s obzirom da radim malu kilometrazu godisnje zbog dvije teze ozljede.

5k - 17:37
    10k - 36:40
    half - 1:23:15

u zadnjih par mjeseci sam se vise prebacio na trail utrke i sad se pripremam za “100 milja istre” na 40km

[deleted] ovo su vrhinski rezultati, svaka čast. Ja sam krenuo s trčanjem prije 3 i pol godine, ali skroz rekreativno, znači jogging. Zadnja 3 mjeseca radim baš s trenerom i krenuo sam s malo intenzivnije s tim.

• [deleted]

• Uređivano

ibor4you skini si aplikaciju C25K 5 K trainer (couch to 5k)

odlicna aplikacija za pocetnike i da te postepeno uvede u trcanje bez riskiranja ozljeda.

ja kad sam odlucio krenut trcat, prvi trening izasao sam iz kuce i trcao nekih 7-8 km i bilo mi je skroz laganini, za tjedan dana sam se upisao u jedan atletski klub i za 2 tjedna sam trcao polumaraton (iako su mi svi govorili da ne povecavan km tako naglo)

otrcao sam taj half za 1:59 jer eto to je bio plan da bude ispod 2 sata, usao sam u cilj skroz svjez.
      2 mjeseca nakon forsiram utrke svaki tjedan, nitko ne vjeruje da se tek 2 mjeseca bavim trcanjem jer sam ostvarivao odlicne rezultate.

3 mjeseca nakon na utrci me presiječe na fibuli( kost) desne noge, nisam mogao stat na nogu, zavrsio ja hitnoj, stress fraktura, 3 tjedna na stakama bio, 5 mjeseci nisam mogao trcat. I evo i dan danas 2 godine nakon se mucim s ozljedama iako sad pametno treniram 🤣.

imam 31 godinu, prije trcanja nisam bio nesto sportski aktivan, ne pijem ne pusim, tjelesna grada mi je jednaka kenijcima dugoprugasima.

poanta svega je kreni lagano, kombiniraj trcanje hodanje u pocetku, cak i ako mislis da mozes brze bolje nemoj jer ti se moraju i misici, kosti, tetive razvit i naviknut na to nesto novo inace riskiras ozljede.

Picek Dobre patike za trčanje po asfaltu i betonu, imam stare adiddas, poderane i to je isto onako cool, ali me strah jer će se otvoriti tkanina i puknut totalno. Nešto do 400kn sa onim "aktivnim" đonom šta mi aktivira mišiće. Ove stare stvarno to mogu, osjeim i kad hodam. Ne trčim puno, ne više od 3-5 km, većinom sam na vijači za kardio, ali svejdeno, kad već imam koga pitati.

Kaiserus kopiram svoj post od prije 10ak dana iz jedne druge teme, nadam se da će pomoći 😀

Koristim isključivo NIke jer mi najviše odgovaraju, uvijek uzmem jedan broj veći od broja koji nosim za hodanje. Što se tiče Nike-a ovisi da li se baviš trčanjem rekreativno (jogging) ili amaterski (ganjaš neko vrijeme i imaš ciljane treninge). Ako si rekreativac mogu ti preporučiti Nike Pegasus 38, odlične i cjenovno prihvatljive tenisice za nekoga tko se povremeno bavi trčanjem. Osim asfalta čisto solidno podnose i makadam (tipa Maksimir). Ukoliko trčiš po šumama i neravnom terenu postoji i trail model.

Ako se trčanjem baviš intenzivnije i imaš neke ciljeve onda preporučam Nike Zoom Fly 4 (ili Fly 3, nađe se na dobrim popustima) ili ako želiš izdvojiti nešto više onda Tempo Next. Trenutno koristim Zoom Fly 3 za trčanje po Maksimiru, a za Tempo Next za trčanje po asfaltu (ne bih s njima išao u Maksimir na makadam radi AirPodova).

Za utrke (i trening prije utrke) koristim i Vaporfly Next 2 i to su najbolje tenisice za trčanje koje sam ikad imao no njih ne preporučam osim ako baš ozbiljno ciljaš na rezultat. Izuzetno su udobne i brze no na potplatu na stražnjem dijelu nemaju gumu već pjenu kako bi bile lakše tako da se dosta brže troše od Fly 3 ili Tempo Next modela.

No kako svi imamo različita stopala, moja preporuka bi bila da skeniraš stopalo i prema tome vidiš koje tenisice i broj bi ti odgovarali. Ako si iz Zagreba to možeš napraviti u Running Gateu u Vlaškoj.

Da nešto i ja napišem o trčanju iako sam zadnjih 7 mj na hiatusu.

Svatko tko tek počinje s trčanjem svakako bi trebao trčati u tenisicama za trčanje. Ne morate kupiti skupe ali već i za 400 kn možete naći okej za početak.
        Prvi treninzi bi vam se trebali bazirati trčanje + hodanje. Ako ste u nekom drugom sportu bili masu(nogomet, košarka, rukomet, biciklizam) onda ćete istrčati 5-10 km bez većih problema.
        Problem kod mnogih je što si odmah daju prevelike zalogaje. Npr. istrčati 21km ili maraton, a ne mogu 5km odraditi ispod 25 min.

Imam 32 i više manje cijeli život sam u sportu, a s trčanjem sam se počeo baviti 1.11.2011. Treniram sam bez trenera ali upijao sam sve savjete koje bi dobio, i onda napravio po svom guštu. Nisam se nikad smatrao profićem iako bi se moglo reći, da su mi najbolji rezulati više od samog amaterizma. Trčim iz ljubavi i to mi je hobi.

5k - 16:27
        10k - 34:30
        21k - 1:16:17
        Maraton - 2:48:53
        WFL Zadar - 47,3 km

Položio sam tečaj, pao mi je kamen sa srca što se toga tiče, te sam krenuo trčati sa ciljem da se vratim u kakvu takvu formu (i da smršavim). Utorak ujutro prije posla lagano 2km, a dns 2,4km. Planiram još sljedeći tjedan trčati utorak i četvrtak, a onda nakon toga uto-sri-čet. To je sve prije posla, tako da sam ograničen i sa vremenom. Vikendom planiram voziti bicikl, u nedjelju sam odvozio nekakvih 17.7km za cca 56 minuta (otprilike, ne sjećam se više, iako, nasip u ZG je bio pun)

Nakon prošlog utorka uhvatio me patelarni tendinitis iliti upala tetive u koljenu. Pauza 7-10 dana uz istezanje i jačanje kvadre, hlađenje, Voltaren krema i slično te onda povratak trčanju.

chono hvala, ide već nabolje no samo treba strpljenja 😀

19 dana kasnije

Nakon gotovo 4 tjedna pauze od trčanja sutra se polako vraćam i nadam se da će biti ok. U pitanju je bila upala patele (tetive) te lagane degenerativne promjene (znakovi trošenja na hrskavici, manja trošenja tetive na spoju tetive i kvadricepsa) što je uzrokovalo bol. Što se tiče sanacije ozljede, štedio sam nogu, radio na jačanju kvadricepsa, lože i gluteusa te ovaj tjedan krenuo na neku terapiju laserom i uktrazvukom.