ibor4you skini si aplikaciju C25K 5 K trainer (couch to 5k)
odlicna aplikacija za pocetnike i da te postepeno uvede u trcanje bez riskiranja ozljeda.
ja kad sam odlucio krenut trcat, prvi trening izasao sam iz kuce i trcao nekih 7-8 km i bilo mi je skroz laganini, za tjedan dana sam se upisao u jedan atletski klub i za 2 tjedna sam trcao polumaraton (iako su mi svi govorili da ne povecavan km tako naglo)
otrcao sam taj half za 1:59 jer eto to je bio plan da bude ispod 2 sata, usao sam u cilj skroz svjez.
2 mjeseca nakon forsiram utrke svaki tjedan, nitko ne vjeruje da se tek 2 mjeseca bavim trcanjem jer sam ostvarivao odlicne rezultate.
3 mjeseca nakon na utrci me presiječe na fibuli( kost) desne noge, nisam mogao stat na nogu, zavrsio ja hitnoj, stress fraktura, 3 tjedna na stakama bio, 5 mjeseci nisam mogao trcat. I evo i dan danas 2 godine nakon se mucim s ozljedama iako sad pametno treniram 🤣.
imam 31 godinu, prije trcanja nisam bio nesto sportski aktivan, ne pijem ne pusim, tjelesna grada mi je jednaka kenijcima dugoprugasima.
poanta svega je kreni lagano, kombiniraj trcanje hodanje u pocetku, cak i ako mislis da mozes brze bolje nemoj jer ti se moraju i misici, kosti, tetive razvit i naviknut na to nesto novo inace riskiras ozljede.