meni su svi kontroleri mali. master mozda ima ogromne sape, ali ja imam lopovske prste, jedno dva puta duze nego on. komotno mogu palcem r1 stiskati
imam ps2, ps3, ps4, xbox one, neki logitech i sada switch pro kontroler. svi su mi mali, a najbolje mi nekako sada na prvu pase onaj nintendov.
PlayStation 5
prayer Stari moj o tebi pola palca prelazi preko gljiva. Zamisli samo da ti gljiva stoji na većem tj višem položaju gdje bi normalno i prirodno držao palac ravnim, takvo što jedino može pasati na mjesto d-pada. Ja ne kužim kako ne kužiš.
Ti ne kužiš pak da gljivu vrtim jagodicom na palcu i taman sjeda u sredinu.
foggy Čovječe ti imaš šapu kao lički medo, ovaj joy izgleda kao igračka kad ga držiš
![]()
Uglavnom, rekli smo si šta mislimo, mislim da nećemo promjenit mišlenje pa možemo ostat pri tomeibor4you Jbt, čovjek može igrati samo s jednom rukom ako hoće
TITANXIS Onaj ko ima veliku šaku njemu treba kontroler po mjeri ili volan sa dodatnim tipkama. Sad vidim sliku. Tebi palac pokrije sve tipke i kontroler izgleda u tvojoj šaci kao da je iz kinder jajca. Klinci, oni manji pak ne mogu kvalitetno osjetiti i dohvatiti sve kontrole jer im je šaka pak premala pa se muče i gledaju u kontroler da vide gdje im je koja tipka i prstićima je pokušavaju dohvatiti.
Nemam velike šape. To je zbog leća pa je tak ispalo. Više je fokusirana ruka, dok je gamepad malo udaljen. Prva slika je bolje ispala nego druga što se tiče nekakvog omjera u veličini
Treba mi takva leća, ja bi isto nešto uslikao.
Za ljude kojima više odgovara položaj palčeva niže, onda bi desna gljiva trebala bit gore.
To je upravo ono o čem pričam.
Action tipke se puno više koriste nego desna gljiva u većini igara tak da je poanta da su palčevi tamo gdje su najkorisniji u najopuštenijem položaju.
Znači simetrično je ergonomski loše u svakom smislu.
Ako ti pašu niže palčevi onda je desna gljica gore, ako pašu više palčevi onda ljeva gljiva gore.
- Uređivano
wooddiebone Za ljude kojima više odgovara položaj palčeva niže, onda bi desna gljiva trebala bit gore.
To je upravo ono o čem pričam.
Ako ti pašu niže palčevi onda je desna gljica gore, ako pašu više palčevi onda ljeva gljiva gore.
Pričaš kontra jer si ja tako naprežem palac. Lijepo sam pokazao na slikama kad se gamepad uhvati kak spada, a ne da ima centimetar lufta ko kak si ti prikazao na svojim slikama.
Može! Btw, jesam ja jedini kojem je svejedno igrao na PS ili XB, pa čak i WiiU (pro) kontroleru? Trebam par minuta da se priviknem i sve štima. Osim položaja triggera na Xbone, previsoko su mi.
Meni su oba dobra, boxov mi vise pase za dulje sesije jer me nakon par sati pocne palac lijevi jebat
Ako si naprežeš palac kad je jedna gliva gore, onda si i naprežeš palac i kad stišćeš action tipke.
Znači kad igraš, palčevi su ti postavljeni asimetrično na Dualshock/sense dok su na asimetričnom kontroleru palčevi simetrični.
- Uređivano
wooddiebone Ako si naprežeš palac kad je jedna gliva gore, onda si i naprežeš palac i kad stišćeš action tipke.
Znači kad igraš, palčevi su ti postavljeni asimetrično na Dualshock/sense dok su na asimetričnom kontroleru palčevi simetrični.
Ne, jer ne stišćeš ih cijelo vrijeme. Sve je većinom prebačeno na R1 il R2. Dok su palci na gljivama i provode puno više vremena tamo u većini igara. TLOU 2 koristi jako puno obje gljive i R i L tipke ko i FPS-i. S tim da akcijskih tipki se najviše koriste X il kocka koji su ionako blizu gljiva pa se palac lagano prebacuje
@PS2MASTER Tebi bi najbolje bilo da pređeš na PC, onda bi ti prsti uvijek bili u prirodnom položaju.
Ak si to ti nacrtal onda zbilja lepo crtaš.
- Uređivano
Jesam, na mobitelu.
Poanta je da je Dualshock nastao kao odgvor Sonya na Nintendo 64.
Prikačili su gljive na kontroler bez imalo brige za ergonomiju (ne kažem da je Nintendo pazio na ergonomiju sa svojim smećem) i to se vidi na samom kontroleru.
Dualshock je pri nastanku već bio kompromis napravljen zbrda-zdola.
Svaki first-party kontroler nakon njega ima asimetrično postavljene gljive ili pak simetrično, ali sa zamjenjenom ulogom gljiva i buttona što je rezultat actual truda uloženog u ergonomiju kontrolera, a ne samo pokušaj da se bude drugačiji od "velikoga".
I slažem se da je to sad već dio vizualnog identiteta Playstation brenda i da je danas njihova pozicija gljiva optimizirana i da je ljepše igrat nego prije, ali i dalje je nemjerljivo ergonomski lošije od asimetrije.
- Uređivano
wooddiebone Pohvale još jednom za crtež kad si još i na mobu crtal. Dizajn prototipa prvog kontrolera za PS1 vjerojatno je nastao u vrijeme dok su bili u kompi sa Nintendom. Jedan od vidljivih pokazatelja je taj što su stavili kružnu ravnu površinu na kojoj se nalaze grupe tipaka one koje si nacrtal. Takvu sličnost starih Super Nintendo kontrolera sa ps1 kontrolerom ne možeš negirat da bi se zadržao neki identitet. Na kraju je tak i ostalo.
A zašto nije tak izgledal sa tim položajem tipaka? Ja kad bih dizajniral takav kontroler ne bih nikad stavio te dvije grupe tipaka blizu jedna drugoj jer bi položaj palčeva bio konstantno u malom zgrčenom položaju a drugi razlog bi bio da bi se palčevi možda dodirivali kod tipkanja zato su i gljive razmaknute. Osobno mi je super bio taj prvi za PS1 ergonomičan i smatrao sam ga u ono vrijeme najboljim i najljepšim kontrolerom, bilo digi bilo analogni a jedino mu materijal bil plastik fantastik koji kod mene je izazivao pretjerano znojenje.