#FuckWindows
#FuckWindows
Nije baš fer usporedba jer je Valve ovdje sudjelovao u prilagodbi OS-a specifično za taj uređaj, dok rezultat takve suradnje s MS-om tek stiže u narednim mjesecima. Ovo je prije Lenovo na handheld PC samo instalirao Windowse 11 sa svim pripadnim smećem koje dolazi u paketu, nije ni čudo da je sada Steam OS optimiziran za Legion S pokazao bolje rezultate.
Doduše, ništa čudno da MS opet kasni na vlak na koji je trebao odavno prije uskočiti.
Pa da, ako ljudima nudiš konkretan gaming uređaj, onda bi bilo logično za očekivati za to optimiziran OS i dugoročnu podršku u vidu daljnjih optimizacija i ažuriranja za sistem "on the fy". Baciti neki handheld i samo na njega instalirati Windowse na kraju dana može i sam korisnik…barem bi automatski bilo jeftinije, lol. Ali to onda dođe kao neki oslabljeni laptop, redovito upitnih performansi i redovito jpš gore autonomije baterije.
Općenito po pitanju gaminga mislim da je za sve bolje da se maknemo iz okova Windowsa, barem na handheldima za početak. SteamOS/Linux i Vulkan imaju očekivano manji overhead od Windowsa/DX-a i krajnje je vrijeme da se to počne više koristiti. Jer prostora za ovakve handhelde očito ima, prednosti su opipljive. Vidi to naravno i MS, pa očekujem neku custom distribuciju Windowsa koja bi bila riješena sveg onog nepotrebnog bloatwarea koje samo usporava i zauzima prostor na disku.
Je li za gaming bolji Arch Linux ili SteamOS kada je u pitanju Linux
Zero a ono, moraš znati što kupuješ. Tehnički te "konzole" kakve prodaje Lenovo i drugi su obični handheld PC-evi na koje su puknuli gore Win11 i instalirali nekakav svoj app putem kojeg upravljaš uređajem. Steam Deck je recimo kudikamo bliže konceptu konzole budući da je Valve ciljano peglao svoju iteraciju Linuxa za takav uređaj, iako je i to tehnički PC. Zanima me koliko će MS prilagoditi svoj OS za iduće iteracije takvih formata PC-eva pa ćemo vidjeti.
Inače, ja Windowse za posao nikada ne bih koristio. Za gaming mi je svejedno - imam doma na stolnom računalu taj OS, no isti koristim isključivo za igranje i nemam ništa bitno na njemu pa imam veći prag tolerancije na sva sranja koja dolaze u kompletu. Nadam se da će se zbog Valvea mogućnost odabira OS-a za igranje konačno maknuti iz kontrole MS-a. Doduše, MS će sada značajne resurse ulagati u taj segment na PC-u budući da im konzole nisu više toliko bitne, a ovdje je tržište kudikamo veće da prodaju svoju GamePass pretplatu. I tu se opet prekasno bude - Steam ima toliku dominaciju da ne vidim neki scenarij gdje bi Xbox app postao centralno mjesto za igranje većine PC igrača.
Yep, Xbox app je baš barebone. Čak mi se čini da Epic ima više opcija i nešto je bolje sazrio. Ovo je samo prečica do Gamepass igara, barem nama na PC-u.
Mislim da sam jedini ovdje s kombinacijom X3D procesora (doduše nije 9800X3D) i Asrock matične, ali preporuka je svakako da updejtate čipset driver i BIOS na najnoviju verziju zbog revidiranih vrijednosti za PBO (ja danas napravio). Ovi u Asrocku kažu da njihove ploče nisu problem s hardverskim failom prvih serija 9800X3D, ali možda je damage control. Uglavnom, sretno nam svima sa Asrock pločama u budućnosti.
Zero imam Asrock MBO i na prastarom i5 2500K/GTX 680(još radi) , na novijem kojeg sam dao sinu sa i5 12400/RTX 4060Ti, i na novom sa Ryzen 9700X/RTX 4070 Ti Super. Nikad problema sa matičnom.
Još je onaj stari od starta bio konstantno overclockan i CPU, i RAM i GPU i evo skoro 14 godina izdržao. Jedino šta mi je crknuo 1 modul RAMa u sve te godine ns njemu.
Ali da, uvijek mi je bila praksa pratiti drajvere za matične do najmanje komponente, pogotovo obveza kad prvi put složiš.
Za mene samo Strix već zadnja 3 računala. Je da košta više nego ostalo, ali je dobro i pouzdano sa svim dodatnim funkcijama što ti treba. Drugo mi je pada na pamet kupovati.
Koristi li netko GameSir kontrolere na PC-u
Reko sam ja klonite se asrocka….
Ma da, ali ja ovako i onako koristim samo taj 980 Pro od 2TB što imam i dovoljan mi je za sve Steam igre i čačkariie koje držim na PC. Što se voltaže tiče pogotovo za CPU sam fino smanjio te uz sve điđe miđe mi je na kraju računalo tiši od PS5 Slim kojeg imam.
Baš mi je veliki gušt se igrati i tako fine tune-ati sa svime i izvuci najbolje iz HW-a.
prayer ja sam samo -0.025 V preko svih jezgri i kad sam vidio da je stablino, nisam išao u fine tuning. Rame sam pustio na defaultu 1,45 mislim.
fensisuperstar i asrocka i gigabytea… manje više svega di si imao problema
somethingwrong Ja se isto nadam da neću imati problema. Garancija je još tu, ali i pitanje je što je zapravo u pozadini ovog problema. GN sumnja da je to cijela priča, Tech Yes City je prije ovog biosa pronašao da ploča daje veću voltazu od konkurentskih…
Arcer Čini se da je problem više vezan uz AM5 ploče u kombinaciji ponajviše s 9800X3D. I ja sam za prethodnu Intelovu ploču kao zadnju verziju imao betu, isto nisam stavljao. Averzija prema nedovršenom.
overlord1 Ja imam G7 HE. Zašto?
Zero Generalno sve MBO daju veću voltažu kad su na automatskim postavkama, po meni. Ni prijašnja platforma sa 4770k me nije štedjela, OC sam napravio sa manjom voltažom nego default od BIOSa na stock taktovima. Tako i sada AM4, offset je išao kao se sjećam -0.75mv sa spuštenom temperaturom i potrošnjom + nešto stabilnijim taktom.
Jesu li dosta kvalitetni budući da planiram uzeti kontroler sa HE