Pozdrav
Zanima me jeli netko ima iskustva s toplotnom pumpom ? Uglavom radim si stan od 280 kvadrata pa bi postavio podno grijanje u cijelom stanu i dosta sam dobio preporuka za toplotnu pumpu.
Jeli netko ima iskustva s toplotnom pumpom ?
Pozdrav
Zanima me jeli netko ima iskustva s toplotnom pumpom ? Uglavom radim si stan od 280 kvadrata pa bi postavio podno grijanje u cijelom stanu i dosta sam dobio preporuka za toplotnu pumpu.
Jeli netko ima iskustva s toplotnom pumpom ?
Prijatelj koji je majstor za centralno i živi od toga si je u svojoj kući provukao samo podno grijanje u sve prostorije i samo tako grije. Znači bez klasičnih radijatora.
Doduše, usput si je složio i centralnu peć na piljevinu, negdje je kupuje jako jeftino i praktički se za sitniš grije cijelu zimu.
oxi trebalo bi vidjet računicu. On je sebi sam napravio.
Uspio je i mog starog nagovorit da se kod renovacije kuće prebacuje postepeno na podno. Nažalost, stigao je samo kuhinju riješit, ali to dosta dobro funkcionira spojeno na plinski bojler. Grijanje se komplet ugasi navečer, a pločice ostanu tople i ujutro. Topla bude i čitava prostorija za razliku od ostatka kuće
Fenix ja sam planirala onu ogromnu peć, na drva za dnevni sa velikim staklom pa da bude kao kamin samo od ljevanog željeza, a u kupaonu, kuhinju, spavaću i ured one mramorne ploče jer i tako se tamo ne boravi većinu dana (a hodnik tko j, i tako se samo prolazi kroz njega). al još se premišljam, podno grijanje je dobrana investicija dugoročno, ali jako skupo za postavljanje.
Fenix Mislim da su ok i klasični radijatori...ali je najbitnija izolacija kuce...tipa danas nije strano da se stavlja stiropor 10cm i vani i unutra...i onda je to to...zimi toplo ljeti ugodno...
Mada osobno da imam para...stavio bi na krov ćelije i postavio na plafone plafonjere-grijalice. Tako da bi od prirode dobivao i struju i grijanje automatski...režija više ni nema...a danas konstantno cijena struje i plina ide gore..
Ali eto za to treba imati dobar početni kapital...
doctorfreak Mada osobno da imam para...stavio bi na krov ćelije i postavio na plafone plafonjere-grijalice. Tako da bi od prirode dobivao i struju i grijanje automatski.
Samo što po zimi nemaš sunca. Ali ja bi isto sebi stavio komplet na krov solarne ćelije umjesto klasicnog crijepa da gradim iznova.
Sad sve više pričaju o onim dizalicama topline. Probiješ cijev 20-ak metara u dubinu i griješ se. Doduše, nisam guglao više o zome
Fenix dizalice topline su ogromna pocetna investicija. Tko ima viska love, samo gas, ali kazem, za nas obicne smrtnike ipak malo too much.
Sto se tice velikih kredita, jebiga, to je jedini nacin danas. Ili kupiti preskupi stan i krenut u renovaciju i opremanje. U konacnici dodes gotovo na istu cifru, nazalost.
@blade jesi vidio ovo?
Matador po pricama ljudi koji su mi to sugerirali i koji su stavljali, sve zajedno, skupa sa uredajem, radovima, cijevima.... Na desetke tisuce kuna.
Meni je osobno to previse ako razmisljam iskljucivo o grijanju/hladenju prostora. Vrlo vjerojatno isplativo na dugi period, ali iskreno nemam plan za toliko ulaganje u takav sustav.
Fenix tako sam ja zamislila još sam otkrila da ako maknem prijašnji plafon koji je radio nono, ispod su one masivne grede koje su divne i neznam zašto su pokrivene. Uz veliki kamin će to izgledat divno, a ako maknem ploče od prije, i ostavim grede, dobijem još 20cm visine plafona. Samo neznam kakva svijetlada stavim, neznam što bi pasalo uz takav vintage stil uz grede i kamin.
Fujitsu toplotnu pumpa za moj stan dode oko 6000 eura .
Znači ako se za ovo odlučim toplotnu i podno grijanje za stan će me izaci oko 15000 eura .
Ono što je bitno da ću cijelu kucu izolirati s 10 cm lašto stiropor + staviti ću stiropor na krov cijeli da bude Full izolacija .
Otvore stavljam Rehau 7 komora + 3 stakla (Lowe staklo) , stiropol će biti postavljen u otvore što sam nešto sitno platio da još bolja izolazacija bude .
Ako nekog zanima
HideooKoojima Ne misliš valjda zatvarat između greda na krovu sa stiropolom.
Životna greška.Kondenzacija i truljenje greda i letvi zagarantirano.To se zatvara sa mineralnom/staklenom vunom,paropropusnom folijom te knauf pločama eventualno ako želiš potkrovlje sredit.I još se s jedne i druge strane na zabatnim zidovima izbuši 110/120mm fi rupe za zračnik i cirkulaciju zraka.
Nisam ništa odlučio još budem vidio i raspitao se . A dosta ljudi za vunu ima pozitivnih iskustava
Btw Ljudi rade isto stripor + estrih
HideooKoojima Pa dobro.Stiropor i ide na pod gdje ide estrih ukoliko dopusti visina.Ako radiš podno,onda ima još posebne mreže za to.
Al potkrovlje najbolje sredi sa Knauf pločama i vunom.
Hvala na savjetu svako još se raspitam
blade a ne bi znao za te odjele, jer nisu to veliki departmenti, ali ono sto znam je da svaki disableani acc prolazi kroz moje ruke. Nije bas tako kako se prica Mi smo u godinu dana pandemije narasli za 40%, sad je nekih 3500 ljudi u IBu.
Ono sto mogu reci da je Engineering odjel, najveci i glavni odjel kompanije, ujedno i najzdraviji. Mi Vodnjanci ginemo jedni za druge, zaista, bolju ekipu za rad i kolege nisam mogao pozeljeti. Kad ti je gust ici na posao, to nesto govori.
HideooKoojima onda je istina da se radi o ciframa od desetke tisuce kuna, preciznije oko 100k kuna. Thanks na informacijama.
Ja uzimam Domprojektovu niskoenergetsku kucu, tako da je cijela kuca zapravo jedna velika izolacija, od stiropola, vune, drva i ploca. Mislim, dizalica bi mi bila no brainer da imam love, ali... Nemam tako da ide pec na drva sa ispuhom toplog zraka i to cu provesti do djecje i radne sobe. Kupatilo ce imati podno na struju za prijelazni period i za kupance.
chono Kupatilo ce imati podno na struju za prijelazni period i za kupance.
Ovo jako treba pazit ako ovisiš o tome, frendu je jednom radilo i više ne i mojima isto u kupaoni je odmah crklo. Moraju paziti dobro kad postavljaju pločice da ne sjebu grijače elemente. Moje u kupaoni dobro radi i super je stvar prije nego počne sezona grijanja da zagrije malo prije tuširanja.