Ravnatelju firme sam uputio mail gdje smatram kako nemam potrebna predznanja za stručnjaka za zaštitu od požara te da nemam vremena za spremanje ispita van radnog vremena. S obzirom na količinu posla nemam vremena za spremanje ispita ni tokom radnog vremena. Također, imamo na poslu kolegicu koja je diplomirani vatrogasac pa ne vidim razlog da ona to ne polaže jer joj je to struka praktički.

Uglavnom, nisam tip osobe koji se izvlači od posla i volim raditi i zaraditi plaću no s druge strane ne želim biti nečiji majmun. Zato pitam koja su moja prava i kako ne polagati navedeni ispit?

Također, zgrada u kojoj radimo je užas, nema osnovnih mjera zaštite od požara te ako se nešto dogodi odgovornost pada na osobu koja će obavljati taj posao. Dogodit će se da ću imati veliku odgovornost (što nije problem) no s njom bi trebale doći i ovlasti kojih neću imati.

Picek To se drugačije radi. Pitaš "Koliko se to plaća?" i gledaš kako čudesno više nisi kandidat za poziciju. 😄

buz znaš kak to rade, imaš ugovor o radu i onda počnu u ugovoru gdme si 100% radio jedan posao mijenjati da sad taj posao radiš 80%, drugi posao 20% i tako se igraju s postocima. Više posla za istu plaću. No pokušavam doći do odgovora gdje je granica, oa ne mogu ti dati deaet poslova da radiš za istu plaću. A nemrem naći gdje i kako je to regulirano.

Picek Kod nas je isto tak u firni, oni "mutavi" najbolje prođu, dobro da si mu napisao mail pokazao stav na finjaka ali ako te odkanta
        bez nekih osnova i obrazloženja, tuzi ga svom sindikatu ( ako si u njemu) za izrabljivanje bez osnova.

Nije baš lako dobiti otkaz u državnoj firmi, a na kraju krajeva zašto bi netko dobio otkaz ako radi svoj posao. Ako oni kaj se zajebavaju ne dobiju niti opomenu, a kamoli otkaz nema razloga da dobije onaj koji radi.

pravednik

pravednik Pa bolje i otkaz nego te se izrabljuje iako se radi o drzavnoj firni, nagledo sam se takvih slucaja gro i kad su presli u privatnike su se preporodii sa jos vecom placom govorim o IT-u.

Picek Stari moj sada smo kakti u nekoj kapitalističkoj demokraciji. Državna firma ili ne, slično je to. Ak si stigo u firmu po nekoj vezi onda možeš ladit jajčeka a u suprotnom ak se ne ulizuješ nekom kom treba tad buš radil ko crv i ak se pobuniš dobiš odgovor: gospon picek znate gdje su vam vrata.
            U onom bivšem sistemu sa te strane radnik je bil zaštićeniji i mislim mogo si i onda šljakat ko crv ili ladit jaja a to je ovisilo kak se ko snašel ali mogel si se barem pojadat a da ne dobiš otkaz i da jadanje ima nekog smisla.
            A danas šljakaš najviše jer si najvredniji i najpošteniji među kolegama, mislim nemoj krivo shvatit da se se sad ne isplati biti takav jer opet na kraju će ti se ipak isplatit. Imaš čistu savjest i znaš da si zaslužio plaću i vjerojatno si sretniji u privatnom životu od mnogih svojih kolega.

edit: druga tema, danas je međunarodni dan radija. jel slušate inače radio i koliko? ja npr. ne mogu zamislit dan bez radija bilo gdje. u zadnje vrijeme slušam top radio radio 101, prije radio antena, pa samoborski, ponekad sljeme, najviše naravno zbog dobre mjuze a i vijesti ubace tak da tv ni ne treba hehe!

Picek

Neznam koliko radiš i imaš godina jer te ne poznam ali zvučis naivno.

Otkaz ti spakuju. Kako? Pa neznam tvoj tip posla ali ima načina garant.

Preduhitrio me @TITANXIS
              Ako nemaš strica, kuma, ujaka, nisi iz podobne političke stranke ili familije možeš se žaliti papi Francu i Kristu Kralju.
              Tvoji kolege su dobro podmazani uz dobro gore navedeno zaleđe.
              Znaju da će netko stati iza njih i imaju čuvara ajmo tako napisati.
              Ti nemaš nikoga, zato odgovorno radiš i šutiš jer ti u protivnom ovisi životna egzistencija. Bar trenutno.
              Oni to znaju, direktor prvi pa na ove niže rangirane.
              Točno se zna ko zove za koga, ko je čiji, prezime itd.
              Nisu to teorije nego klasika u našoj državi.
              Dobrodošao!

Cijela naša država je jedna velika obiteljska firma, naknadno ćeš to skužiti.
              Misliš da ljudi idu van samo radi novca?
              Ne, korupcija, nepotizam, mita, kumovanje...

Sindikati? To postoji samo na papiru i za punjenje nečijeg fonda. Najprije proučit tko je član sindikata prije nego poduzmeš kakvi korak.

TITANXIS Slusam sad samo Yammat FM, radio 808 i student a nekad prije je to bila 101-ca(bil sam na trgu 1996.) pa i radio Cibona se slusala,Plavi 9.

Kakve vi imate muke...a radite u državnoj firmi...ajme..

Odite kod privatnika pa mu recite da previše radite.

Evo kod nas jedan dao otkaz, drugi je na godišnjem...a treci ima koronu...i sad ja radim za trojicu i ubijam se...vlasnik ne vidi nikakav problem...

Meni nije problem radit za 3 osobe ali mi onda dupliciraj plaču...ali naravno to ne prolazi.

Uglavnom kad si u državnoj firmi glavno je pravilo imati čim manje odgovornosti i čim manje raditi...sve kontra toga nema smisla...na žalost.

😆

Kakav ti je to stereotipan odgovor, zar mislis da se u javnim sluzbama i drzavnim firmama se ne piša krv!
                u mojoj firmi ja se ubijam ko konj dok sefovi određenih odjela lade jaja (čast iznimkama)
                nije svugdje med i mljeko ima super privatnika i obrnutno kao u drzavnim,javnim sektorima.
                da pravilo je pa neg kak. Radio sam kod privatnika davnooo i bilo je li-la ali samo ipak izabrao manju placu da imam vremena za sebe i obitelj + slobdone vikende, i meni je moje zdravlje bitnije u odnosu na pare, eto o tome se radi 😉

4mal Prvi posao mi je bio u državnoj kad sam stažirao i to je da me oprostiš goli k... kakvi su danas barem večina privatnika.

Vec sam ti napisao treba lagano...bez puno zamaranja...ako drugi lade jaja možeš i ti...

Uostalom ako ti to nije fer daj otkaz, idi kod privatnika dokazuj se i evo ti plača...

Danas se kod privatnika možete daleko više zaraditi ako si tip koji gura naprijed...ali tu nema labavo...tipa danas te bili glava pa češ lagano..

Ne nemogu ih ladit u mom sluaju si u krivu, rađe radim za manju placu ali sigurnu nego kod privatnika za vecu koja moze biti i nesigurna opet cast iznimka 😉 i btw stažiranje i je goili k jer te tu 1.godinu ne gnjave i sl. pitao bi te da si tamo ostao jel bi isto pricao 😉

pravednik poznajem dosta dobro Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu jer mi je to struka na neki način i posao mi je vezan za to. Trenutni otkaz možeš dobiti samo ako postoji teška povreda radnog odnosa no čak i onda se možeš žaliti, ići na sud i to se sve oduži jer treba to dokazati. Nije naivno, već jednostavno nije lako dobiti otkaz i ne može ti ga netko samo tako spakirati. Radim na ovom poslu 10ak godina i niti jedna osoba nije dobila otkaz, a bili je stvarno svega, ne za otkaz nego i više od toga.

Imaš od lakših do težih povreda radnog odnosa. Kod lakših uvijek ide prvo jedna opomena, druga opomena, često i treća, a tek onda otkaz. Ako ide otkaz možeš se vuči po sudu jer poslodavac treba dokazati da si nešto stvarno zajebao. Također, u puno slučajeva radi se i procjena radne sposobnosti pa ako nisi sposoban obavljati posao koji radiš ne smiješ dobiti otkaz već te poslodavac treba premjestiti na slične poslove ovima koje si radio. Ovo sam sad nabacao kao primjere, ima hrpa toga.

Ne znam jesi radio kad u državnoj firmi ili govoriš općenito, no dobiti otkaz kad radiš za državi je dosta teško, bez obzira tko koga zna ili ne zna. Ako se netko puno buni uglavnom se ide logikom da se previše ne talasa te ga se stavi na neko drugo radno mjesto gdje će radnik biti, ajmo reći, zadovoljan i još bitnije - šutiti.

Da se razumijemo, posao koji radim volim jer nije rutniski te bih ga nastavio raditi i dalje te smatram kako sam dobar u tome. No ako dobijem još hrpu drugih zaduženja, onda je nemoguće sve raditi kako treba.

4mal Prijatelju ako ti imaš punih 8 sati efikasnog rada u državnoj službi davaj odmah otkaz.

Ja svaki dan moram doc ranije pola sata i ostat pola sata dulje....nerijetko nemam ni 10min da pojedem gablec....kao što sam napisao radiš za dvoje troje ljudi....plus vikendi plus moraš bit stalno dostupan...

Tako da da, ja i bi se mijenjao za državnu za manju plaču 😃

Nije ti sve tako crno....

doctorfreak MI imamo klizno radno vrijeme od 8-9:15 znam ostat i sat duze, gabelc imam pola čuke efektivno radim skoro cijeli dan
                      tako da smo slicni, pa mjenjaj frende tko ti brani 😃

4mal Bi ali nemam onog nekog tko prima devize, odojke, janjad...da riješi stvari xD

doctorfreak Uglavnom kako god nisu ni ti javni sektori kao sto su nekoc bili, a štaš xD