Meni osobno, htio sam vjerovati da igra nije u tako lošem stanju i uz sve sam bio pozitivan u njenu korist. Ali;
Usporedimo Stalkera 2 sa na primjer Cyberpunk 2077 na način; gdje imamo igru sa propalim otvorenim svijetom i jedino vrijedno igranja je odraditi glavnu misiju, nemoj gledati ništa ostalo; uzeo si NPC iz Cyberpunka 2077, poglupio i ubacio u Zonu da samo puca po tebi, neka ga je; Zona vrijedna istraživanja smo zbog svoje jedinstvene atmosfere i dizajna.
Zašto Stalker 2 nije dorastao prijašnjim igrama serijala; ako pogledate na primjer čopor slijepih pasa, jednostavno su "tamo" i znaš da čekaju izvršenje skripte koja radi toliko glupe akcije (kao i kod NPC) da ti se živci krenu dizati nakon nekog vremena; dok u staroj mašini, taj pas je hodao, imao interakcije, ležao, spavao, ćeškao se iza uha i vršio nekoliko vrijednih interakcija prema tebi/okolini i sve to se mjenja ovisno o ishodu. Taj dio je dao "srce" igri i to ništa ne može pobiti.
Sad u zadnjoj zakrpi dodaju bazične stvari AI koji ne samo trebao biti implementiran u startu nego miljama poboljšan naspram prvih nastavaka - ma jeste vidjeli samo kako su te animacije ružne spremanja i uzimanja sa mrtvih NPC??
Pa bi rekao, igra se zove Heart of Chornobyl - a sve je samo bez "srca" u sebi.