Zero Ja nemam pojma pali li uopće lampicu kad pokrene regeneraciju na mom autu
Ne pali svaki model lampicu. Neki modeli (kao VW, upale Check Engine lampicu na 16gr čađi), dok je moj Volvo znao ići na preko 30gr, radio bi regeneraciju, ali nikad upozorenje nije davao. U prospektu mi je pisalo da na 80% začepljenosti tek upali lampicu, i šalje te u servis kako bi ga skinuli i ručno očistili.
Učestale vožnje na kratke relacije najviše utiču na to da se dpf začepi prije, zato je preporučljivo barem jednom sedmično, izduvati ga dugotrajnom vožnjom na visokim obrtajima.
Ako vam se cijeli život sveo na kratke relacije, i ne možete izdvojiti vrijeme za duge relacije, najbolje vam je uopšte ne kupovati dizel.
regeneracija se palila svakih cca 15 ak dana tako da ta regeneracija stalno rad
A vidi, ventilator se prvenstveno pali kad dugotrajnom vožnjom zagriješ motor i njegove agregate, pa isti radi čak i poslije gašenja vozila kako bi se motor ohladio. Regeneracija motora ne znači nužno da se dpf filter začepio. Ako prelaziš puno kilometara dnevno sa vozilom, još na autoputu, tvoj dpf bi trebao da je vječito čist (osim ako ne voziš u 7. brzini 80-90 na sat 😆 )