Automobili
Nightyx Za otvorenu cestu ok, ali kad si ekipa kupi dizela za po Zagrebu, jer manje troši…
Inače, nekako više naginjem mišljenju da problem današnjih motora nije u kubikaži/manjku jednog cilindra, nego u tome što ih zbog ušteda rade puno manje robusnima nego što su bili prije 30 godina. Ne vjerujem da trocilindraš od lijevanog željeza ne bi mogao doživjeti sličnu eksploataciju kao i motor s četiri cilindra. Isto tako bi da se vrate 40 godina u prošlost i naprave motor s četiri cilindra i da uštede na materijalu kao danas, dobili rascvjetanu brtvu glave motora, spiganu aluminijsku glavu na 100.000 km i još x stvari od kojih pate ovi današnji "mlinci za kavu", kako ih zovu od milja.
Problem je u uštedi i većim tolerancijama odstupanja od standarda u strojarstvu.
Tako je. Slažem se.
Tzereen nije problem snage jer je najcesce imaju dovoljno zbog 1 ili 2 turbine ali pitanje je izdrzljivosti, trajnosti i troskova nakon xyz kilometara. Pitaj bilo kojeg strojara ili automehanicara sto misli o takvim motorima pa ce ti biti jasno. Naravno ak ih vozis na firmu, lizing i slicne sheme pa mijenjas svake dvije godine zaboli te ona stvar, nadrapati ce netko drugi
Jebe ih sve Co2 pa smanjuju motore, a to što ih se razleti hrpa puno ranije pa imaš hrpu auto otpada, to je u redu.
yakuza_stinger o tome govorim! Zbog raznih normi imamo masinice koje su napravljene da traju par godina, sto je realno vani i normalan period za imati auto ali kod nas bas i nije. Mislim da ne postoji netko tko se razumije u motore i radi s njima da ce reci da je pametnije uzeti recimo neki 1.3 benz sa 2 turbine i nasarafljen na 180ks umjesto jednog old-school zdravog 2.0 16v sa isto toliko konja!
U svakom slučaju, ne znam koji je vrag ušao u mene, ali ja bi sad prodao dušu vragu da si uzmem novi auto. Kriza srednjih godina valjda.
Ali drago mi je da mi i dalje SUV-ovi/crossoveri nisu prioritet. Radije mi jedan lijepi hatchback.
moschus Pa naravno, jer takvi mali motori imaju previše kompresije. Na duge staze to nije zdravo. Sportski je, ali nije dugovječno.
Radije bi detjunirani redni šestak vozio, nego te male nebalansirane prdilice, al to znači kupovinu samo održavanih starkelja.
SUV-ovi nikome ne bi trebali biti prioritet jer se njihova konstrukcija kosi sa svim pravilima logike, potrošnje i aerodinamike suvremenog automobilizma. Ali eto, trendovi i to. Kad i jedan Ferrari uskoči u taj vagon onda znaš da je tu nažalost lova, koliko god da to ne imalo veze s pameti. Nešto slično kao i trenutno stanje EV-a, makar se nadam da će biti dovoljno razuma da ne zabrane u potpunosti automobile s unutarnjim izgaranjem i alternativna goriva (vodik ponajprije).
Nije dizel još propo. Koliko km?
Btw. je li tko micao EGR i DPF? Konkretno me zanima ovo prvo i kakva su iskustva s tim, jer vidim da ima i pozitivnih i negativnih strana. Ako se i napravi, obavezno remapiranje? Ne bih dizao HP, ali ako će blokiranje dovesti do manje problema zbog micanja recirkuliranja ispušnih plinova te manje taloga i štetnih čestica u motoru, nekako sam bliže da to i napravim.
- Uređivano
Zero Koliko km?
151.000
Kvalitetno remapiranje je najviše bitno ako se odlučiš da ukloniš dpf/egr filter, jer sa lošim mapiranjem rizikuješ smanjen životni vijek motora, vječito prljave auspuhe. A i teško ćeš ga sutra prodati ako se odlučiš za novo vozilo.
Važno je samo da ti neko uradi kvalitetnu mapu, eventualno Stage 1 ili 2 za potrošnju goriva da se izjednače varijabile, i to bi trebalo biti sve.
Jedini razlog zašto ja nikad ne skidam te filtere je iz razloga da bi sutra mogao lakše ga prodati, a da mi nekad izvuče zadnji živac kad krene raditi regeneraciju, bogme izvuče.
Znam čovjeka kome se prije par godina auto zapalilo jer je dpf počeo raditi regeneraciju, a ovaj ugasio vozilo i otisao. 600 stepeni celzijusa užarenog dpfa u kombinaciji sa labavim tapacirungom rezultirao da vozilo izgori kompletno.
To sam vidio savjet da općenito nikad ne bi trebalo odmah gasiti auto poslije vožnje, pogotovo kad je vruć i toga se i držim. Isto kao što nećeš pedalu stiskati do kraja dok se nije ugrijao.
- Uređivano
180 kw, ilitiga 245 ks.
Što se regeneracije tiče, neka vam ne bude mrsko jednom kad auto pokrene regeneraciju, ne gasiti ga, ili ostavljati da radi u leru.
Bolje je vratiti se na magistralni put/auto put, i voziti ga nekih 20ak minuta u 3. ili 4. brzini na oko 2800 obrtaja, i na taj način pomoći motoru da sagori čestice u DPFu i uradi pravilnu regeneraciju.
Stvar je u očuvanju vozila.
Ja nemam pojma pali li uopće lampicu kad pokrene regeneraciju na mom autu, al da, čuo sam da je sasvim dovoljno za voziti duže na otvorenom na između 2000-3000 okretaja da se sagore čestice u DPF-u (nedavno sam ga tjerao oko 2h većinom na 2000 okretaja, pa je valjda odradio svoje ako je trebao). Samo što i to ima svoj limit, a alternativa su one termo peći gdje "peku" filter par sati dok ne sagori sve što treba. Navodno su rezultati jednaki instalaciji novog DPF-a. Cijena takvog servisa je 150e, samo mislim da to ne uključuje i vađenje DPF-a.
S obzirom da zbog EGR-a dio toga završava natrag u motoru, tim je važnije da se stavlja i mijenja kvalitetno ulje. Eto, ja od nedavno točim i onaj bolji dizel . Ako bude zaj…možda i platim vađenje, ako u međuvremenu ne postrože i kontrolu.
To ti neće pomoći ja vozim cca 5000km mjesečno i 90 %po autocesti i ta regeneracija se palila svakih cca 15 ak dana tako da ta regeneracija stalno radi.
- Uređivano
Zero Ja nemam pojma pali li uopće lampicu kad pokrene regeneraciju na mom autu
Ne pali svaki model lampicu. Neki modeli (kao VW, upale Check Engine lampicu na 16gr čađi), dok je moj Volvo znao ići na preko 30gr, radio bi regeneraciju, ali nikad upozorenje nije davao. U prospektu mi je pisalo da na 80% začepljenosti tek upali lampicu, i šalje te u servis kako bi ga skinuli i ručno očistili.
Učestale vožnje na kratke relacije najviše utiču na to da se dpf začepi prije, zato je preporučljivo barem jednom sedmično, izduvati ga dugotrajnom vožnjom na visokim obrtajima.
Ako vam se cijeli život sveo na kratke relacije, i ne možete izdvojiti vrijeme za duge relacije, najbolje vam je uopšte ne kupovati dizel.
regeneracija se palila svakih cca 15 ak dana tako da ta regeneracija stalno rad
A vidi, ventilator se prvenstveno pali kad dugotrajnom vožnjom zagriješ motor i njegove agregate, pa isti radi čak i poslije gašenja vozila kako bi se motor ohladio. Regeneracija motora ne znači nužno da se dpf filter začepio. Ako prelaziš puno kilometara dnevno sa vozilom, još na autoputu, tvoj dpf bi trebao da je vječito čist (osim ako ne voziš u 7. brzini 80-90 na sat )