Flipper Uh oh. 😅
Ajmo redom. Prvo sos od rajčica sada uvijek radim od cijelih rajčica koje gnječim rukom. Pripazim uvijek da su one duguljaste kao što su San Marzano ali ne ubivam se da baš njih nađem jer su skupe i rijetke, a razlika je minimalna. Onda u to uvaljam maslinovog ulja, malo soli i šečera, list dva bosiljka svježeg sitno nareznog ili trganog, to sve zamiješam i to mi je crveni sos.
Sad mi je najdraža klasika, talijanska margarita:
Po bazi prolijem crveni sos, prospem nariban grana padano, stavim tako peč jedno 3-4 minute, onda stavim mozzarellu (buffala ili obična), prospem preko svega još grana padane pečem tako još jedno 3 minute i onda za kraj stavim svježeg bosiljak i prolijem sve malo s maslinovim i vratim doslovno 20 sekundi samo da bosiljak pusti svoje ali da ne uvene.
Druga koju često napravim je jako slična, sos i bazu isto radim samo još stavim neke masline tamne i obavezno sa špicom jer su ove bez škovaca, umjesto mozzarelle stavim buratu i to pred sami kraj skupa s bosiljkom. Kad budeš gotov ostavi na kamenu da pizza ostane topla jer burata dosta hladi, ali je upravo i poanta taj toplo-hladni kontrast. Ako ti fali mesa, stavi i bresaolu skupa s bosiljkom i buratom pred kraj, dobro se slaže.
Te dvije najčešće radim. Kad mi dosade onda napravim klasika miješanu balkansku samo s ovim tijestom, znači sos, zamiješam goudu i cheddar, origano, gljive, kuhana šunka. Ili to samo margarita varijanta. Ali možeš s tom bazom margarite svašta valjat, razne vrste salama, pa tipa napravit američku pepperoni. Ja tu stavim od Lidla onaj paprikaš, jer mi je kulen prejak a zimska mi ima skroz drugačiji okus. U Metro sam bio našao baš peperoni salamu ali je više manje isti k kao taj Lidlov. Jedna od dražih na tu bazu mi je proć kozice malo na tavi da puste vodu, stavit češnjak praha po siru i sitno nareznog peršina, sve zalit s maslinovim uljem i na kraj stavit domaćeg pršuta. Iako zvuči možda čudno, jako dobro se ljubi.
Za te bijele sam eksperimentirao ali po bazi stavi ricottu, maslinovo ulje, dosta grana padane, mozzarella, scarmoza, dimljena mozzarella/burata i bosiljak. To bi bilo najbolje.