Zero ma meni su opcenito danasnje open world igre dosadne pa sam mislio da je i tebi tako. Ovu igru cu mozda i samo mozda jednom zaigrati, ako bas nista ne budem imao za igrati, ali opet cu radje witchera, tako da nista od toga...

Koja sušta suprotnost situaciji s the last of us 2...

Da bi bila suprotnost, ochena kritike bi trebala biti 32.

@Tzereen user score je više iz inata toliki (pretpostavljam) na Tsushimi. Mada ne bih da ulazim više u tu temu, zlo mi je.

Btw. ovako, igrao sam par sati danas i some things I like, some things I don't.

Pros

• Grafika (znam, newsflash) je fenomenalna, ali ne toliko sama tekstura kao tekstura ili modeli likova, koliko predobro osvjetljenje i čitav umjetnički izričaj (jesam dobro rekao? 😅 ). Podsjeća me na momente na Okami + The Witness. Baš fenomenalno.
    • Iako sam bombardiran na početku sa "upgradeaj ovo, upgradeaj ono" --> "pronađi ovo, pronađi ono", nekako su uspjeli taj čitav PTSD proces spojiti u zen smirujuće iskustvo. Što naravno volim.
    • Tko god se sjetio vjetra kao kompasa mi je cmok = chef's kiss. Svako malo swipeam gledajući kako se drveća lome na vjetru + upućuje me na pravi put. Genijalno.
    • Samurai combat iako nije From, mi je solidno odrađen. Pogotovo volim countere, odmah sam sebi upgradeao mogućnost da trojicu pokosiš nakon prvog uspješnog countera.

Cons

• Nedostatak enemy lock-a u combatu fucks me up more than anything. I to najveći uzrok smrti mi je bio zbog kamere. Baš ne znam što su se odlučili za ovaj labavi pristup kakav sad je trenutno.

• Mislim da stealth neću koristiti nikako, AI je glup u pm. Dođe mi žao, pa najradije idem na prednja vrata i dvoboj. Šteta, baš je moglo profitirati od pametnijeg AI-a sa dosta nervoznih twitcheva. Ovako kad god krenem sa stealthom samo trčkaram od jednog do drugog i rokam. Bezveze. A mogli su ugledati se malo više na Tenchu.

• Iako sam napisao da mi zasad nije problem upitnik ovamo, upitnik tamo, pronađi cvijet ovaj, pronađi bambus onaj, nadam se da mi neće dosaditi nakon 10h toga. Tj. nadam se varijacijama kako budem napredovao kroz chaptere.

• Korištenje strijele je nekako... unsatisfying. Ne znam kako bih opisao, nema mi onaj omph. Kada pogodim headshot preko čitavog mosta ne osjećam ništa. Kao da umjesto čovjeka gađam drvenu lutku.

To je ugrubo što mi je palo napamet. Naravno ipak sam samo na početku i možda će se netko složiti, netko ne, but in any case, let's keep it civilized. ;D

Tzereen

E pa TLOU 2 je razlog zašto je Meta promijenio pravila oko korisničkih recenzija. Barem 85% korisničkih recenzija za TLOU 2 je pogodi odakle došlo. Od protivnika duginih boja? Je, nek.

Evo Solid baš sve rekao, fakin mind reader. Lajkali smo. Lockaj temu. Cmok = chef's kiss.

Solid_Snake

Nedostatak enemy lock-a u combatu fucks me up more than anything. I to najveći uzrok smrti mi je bio zbog kamere. Baš ne znam što su se odlučili za ovaj labavi pristup kakav sad je trenutno.

Onaj lik gore u videju kaže da mu se to svidjelo jer dozvoljava mjenjanje smjera napada sa gljivom tako da iz udarca u jednog protivnika možeš preći na drugog.

Nisam igrao, ne znam jel tako, ali meni je to baš bio najzanimljiviji detalj u borbi.

Meni je lično šlampavo odrađeno. Često se zna desiti da ako stoje protivnici jedno do drugog, sistem targetuje lijevog umjesto desnog, bez obzira koliko ja gljivu pozicionirao precizno. Ili da ne pričam ako su jedno iza drugog. Ili najgori slučaj, ako si u kući, pa se boriš više sa kamerom nego sa protivnicima. Ja inače volim kada imam potpunu kontrolu što se tiče locka, pogotovo u ovakvim igrama, ali pošto ovdje combat nije nešto posebno zahtjevan (igram na hard), onda nije toliki big deal. Ali svejedno, opcije su dobre i poželjne. Smatram da su trebali napraviti opciju sa i bez locka.

I nije to baš nešto neki aman inovativni sistem 😃, kopija tog sistema realno ima i u Batmanu, Spidermanu, Middle Earth itd... Samo što su to više igre zasnovane na fantaziji, pa su animacije neprijatelja prilikom napada dosta više istaknute. Tj. frejmova dosta više ima prilikom napada. Dok GoT više ide na realizam i onda ovdje takav sistem ispadne ne-fer. Ne znam kako bih se bolje izrazio 😄

Solid_Snake Ma samo rokaš kocku 2-3 puta, krug, L1 malo i pobjediš tak svaki fajt kasnije. Još kad razviješ skillove da ti može sve branit, borba postaje još lakša. Meni je više problem bila kamera nego lock-on system, ali slažem se s tobom da su mogli tu stavit kao opciju.

Nemam tu šta dodat, sve gore što si napisao, napisao sam i ja u reci. Nisam lud. Puno.

@Solid_Snake

samo stavi camera speed na fast i rijesil si taj problem sa kamerom

Evo, uspio ubiti 10ak sati u Tsushimi, pa neki kratki osvrt.

Za početak, za najveći problem igra zapravo nije sama kriva, a to je što je izašla par tjedana poslije TLOU2. Onakve animacije likova, kretnje, stealth, prijelaz iz cutscena, čisto doživljaj svijeta i upravljanja likom nisam ni očekivao, ali ovdje je sve miljama iza. Jednostavno nemam ni 1% imerzije kao što sam imao tamo. A pošto ja sve igre ocjenjujem iz emotivnog djela i njene sposobnosti da me uroni u svijet, prvih par sati sam baš bio razočaran.

Sada dalje kako ide igranje je to malo bolje, vizualno je predivna i lokacije su spektakularne, pa je i doživljaj nešto bolji. Narativno glavna priča je za sad bezveze, isto kao i side questovi. Svi problemi koje imam sa open world igrama su i ovdje itekako prisutni, neki i više nego u par godina starim igrama. Čak i njihova inovacija izostanka markera na ekranu i praćenje vjetra i životinja za orijentaciju mi je izvedena tako-tako, iako bi u teoriji trebalo biti vrhunski. One zlatne ptice koje dovode do posebnih lokacija mi se zaletavaju u stijene i stanu i onda svejedno moram koristiti mapu. A kad smo kod toga, ne znam kako kod ostalih, ali bugova imam nenormalno puno.

Borba je dobra, zanimljiva, mehanika mi se sviđa, ali sve je stalno isto. Stealth je nepostojeći, kad se došuljam prvom mongolu njegovo ubojstvo čuju ostali i slijedi makljaža. Svaki put. Ne znam, možda sam nešto propustio u tutorialu, ali nisam uhvatio stealth kill opciju. Mogu jedino luk i strijele koristiti za ubojstva iz daljine, ali onda to nije stealth šuljanje po kampovima jebemu. AI inteligencija je ispod prosječna.

Definitivno ovo nije loša igra, ali za sad je to debelo iza klasika open worlda. Ukoliko je jedina stvar kojoj se veselim izgled novog krajolika nakon što dojašem na vrh brda, onda je tu nešto pošlo po zlu jel?

Sve mi se čini da je ovo trebao biti PS5 launch naslov ali su odlučili izbaciti pred kraj PS4.
        Vidi se trud ali i manjak vremena za neke dijelove pa žurili zbog roka.
        Još pola godine i ovo bi bila 90+ igra.

Mislim da je ovo igra koja će nas podijelit u skupine razočaranih (myself included) i na one kojima će fino sjest. I to je skroz fajn, tak sam i mislio da će bit. Dijelim puno od ovoga što si rekao, dijelom je i Solid ovdje naveo par stvari što vidim i kod tebe.

Zaboravio sam te ptice skroz, istina, zaletavaju se i lete prek planina a tebe ko jebe 😃 Mada stvarno nije teško naći neku lokaciju.

Također, priča mi je bila pre-generična, bez nekog bitnog zapleta, ono što sam mislio na početku da će se desit, desilo se na kraju igre, uz pokoji twist koji mi nikako nije spasio stvari.

Meni su bas te mehanike sa vjetrom, pticama i lisicama predobre, osvjezenje zanra, bugove stvarno nisam imal za sad, u 25 sati ni jedan jedini fetch quest, ugodno iznenadjenje, osim onih logora, svaki side quest ima pricu i fakat su zanimljivo, @ThomasAAnderson stealth killove moras otkljucat, imas i chain stealth kill, onda postane bolji, ali poanta i je da je kao slampav jer je cak i u prici da to nije put samuraja, ja sam jako zadovoljan, svaki quest, main ili side se uglavnom vezu na glavnu pricu i ne gubi se fokus skoro uopce, Jin mi je stvarno dobar lik, sporesni likovi takodjer, meni osobno za sad izbjegava sve gluposti ovogeneracijskih open world igara

Ja juce proveo dosta vremena uz igru i tek posle ponoci sam naiso na misiju gde mi ustvari igra i omogucava da koristim stealth( znaci oko 10 sati igranja ako ne i vise)
        Predpostavljam da bi ta misija trebala da se odradi ranije ali meni je bilo tako fino samo gubiti se po svetu da sam tek tad naiso na nju.
        Sto se tice side questova meni su ustvari bas fini, daleko da su neka revolucija, ali su provuceni kroz pricu i mitologuju, i svaki se tretira kao mala prica (otud naziv Tale of).
        Ja sam se davno smorio od open world igara ali su mi death stranding i ova igra bas prijale (iz razlicitih razloga), ovde bas nema previse tih cvetova, bambusa i ostalih sranja za pokupit, bas su lepo rasporedjeni.
        Mapa nije pretrpana upitnicima i pizdarijama kao u slicnim igrama (ima ih ali u puno manjem broju)
        Igra je jedna od lepsih koje sam igrao, naravno postoje igre sa boljom grafikom i animacijama, ali je ovaj svet jednostavno prelep.
        Bugova nisam imao nikakvih za sad.
        Na kraju meni bas prija taj opusteniji pristup, odlucim ici u jednom smeru pa gde me odvede, naidjem na nesto zanimljivo pa skrenem s puta, vidim kamp pa skocim tamo, sretnem neke npc-ove koji me upute na neku sasvim drugu lokaciju i eto ti par sati proslo veoma fluidno.
        Prelepi mirni trenutci, isprekidani krvlju <3

Nisam ni svjestan da skačem sebi u usta serući po Ubisoftu(koji više ne fejka)

@Fico eto, čovjek je dokazao da je većina prikaza bila fejk ili prerendered, otuda taj "CGI" izgled animacija i više frejmova u istima.

Jinova faca također, mislim jedno je napraviti zaokret pa sniziti efekte ali fejkati facijalne animacije koje u final igri nemaš(jer očito nisu sposobni) je next level trollanje.

1 / 2

pravednik Potrazit cu jedan snimak di Jinu ispadne cijela donja zdjelica u animaciji, upiso sam se kad sam to vidio, samo nisan siguran jesam slikao.

A sta ocekujes, pa nikad finalni proizvod nije ono sto si vidio, to je samo eye candy.

Nisam očekivao, igra još uvijek izgleda predivno ako zaboravimo E3 prikaz ali čemu mijenjati facijalne expresije i detalje lica koji su bili vidljivo bolji? Nemaju dobar mocap pa fejkaju/nisu uspjeli postići taj target render u real timeu?